Rennais 2013-2014

Rennais 2013-2014

Dec 31, 2012

New Year 2013

Salam.

Beberapa jam lagi tahun 2012 akan digantikan dengan tahun 2013. Franchement aku nda rasa teruja pun. Sebab aku rasa tanggungjawab akan bertambah selari dengan usia aku, tapi aku sangat nda bersedia. Dalam otak aku, aku masih membayangkan yang aku masih lagi seorang gadis berumur 21 tahun yang happy dengan hidupnya. Tapi mau nda mau aku kena hadapinya jugakkan?

Tahun 2012 memang best bagi aku, sebab impian aku untuk melancong akhirnya tercapai. Tahun ini saja aku pigi ke London, Manchester, Liverpool, Amsterdam, Munich, Salzburg (Austria), Seoul and akhirnya Istanbul. Lepastu walaupun susah and rasa mau putus asa aku berjaya jugak menghabiskan degree aku, which is for me satu pencapaian yang sangat besar. Alhamdulillah. Untuk tahun 2013 aku just harap aku boleh bertabahan dan boleh berfikir dengan matang, walaupun aku nda rasa that's really going to happen. hihu.

Lastly, Happy New Year 2013 korang :)

xoxo.

Published with Blogger-droid v2.0.6

Dec 27, 2012

Istanbul: Day 1.

salam.

alhamdulillah harini kami berpeluang untuk melawat princes islands or Ardara. Daripada 4 per 9 pulau yang berpenghuni, kami sempat melawat 2 sahaja, yakni Buyukada and Hebyeliada. apa istimewanya islands ni? Dulunya di sinilah kononnya golongan royalty kena buang negeri supaya tidak berlakunya perebutan kuasa. Sekarang ni pulau ni biasanya didiami oleh kawasan orang kaya, u got to see their houses, skali buat rumah bukan alang-alang, buat sampai 3 tingkat you! tapi biasanya diorang datang sini pun time summer saja, winter ni dibiarkan kosong. Istimewanya pulau ni dari kawasan darat Istanbul ialah ianya sangatlah peaceful,udaranya sangat segar and and and boleh dikatakan kenderaan agak susah dilihat di kedua2 pulau ni. Selalunya diorang naik basikal or kereta kuda sahaja! mantopkan?

Seawal pukul 8 pagi kami sudah bergerak ke port Kabatas untuk ambil ferry ke Buyukada. Perjalanan mengambil masa 1:15 minit. Sampai ja sana pergi sewa kereta kuda round pulau, harga dalam 70 TL (Turkish Lira). Sebenarnya kami rasa macam kami kena scam. Normally untuk 4 orang harga 45 TL tapi sebelum naik tu kawan pakcik tu cakap harga untuk 5 orang 50 TL tapi bila bayar pakcik tu mintak lebih pulak. Oleh sebab masalah komunikasi so kami pun mengalah.

Pukul 12:40 tengah hari kami pon bertolak ke Heybeliada. Yang tak bestnya harga tix mau ke sebelah pulau tu sama dengan harga tix one way dari Kabatas- Buyukada yakni 5 TL. agak nda mesra pelanggan di situ yer. Sampai di situ kami carilah restaurant seafood, mau terai makan ikan and memang sedap! Rasanya dia grill ikan tu, tulah rasa dia lain and sedap. hihu. Lepas solat di masjid dia, kami pon menyesatkan diri naik ke atas bukit mau cari monastery yang menjadi tarikan pelancong di pulau tu. Yang bestnya dalam perjalanan mencari monastery tu kami terjumpa dengan seorang makcik ni. Sangat baik ok, sanggup jalan naik atasss bukit berkm jauhnya just nak temankan kami. And yang jadi teman bercerita dia ialah encik Bucks and cik Angosh yang paham bahasa german sebab makcik tu berkomunikasi dalam bahasa german. At 5:15, kami pon ambil ferry direct pulang ke Katabas selepas incident lucu dengan anjing di pulau tuh. Biarlah menjadi rahsia antara kami sahaja. hihu.

Sampai2 ja di Katabas ngam2 azan isyak berkumandang. Subhanallah, nda boleh digambarkan dengan kata-kata macam mana rasa indah dan tenangnya dapat dengar azan secara live. Then kami decide untuk solat di masjid tu yakni Domabahce Mosque. Siyes this is the first time aku rasa suka sangat solat kat masjid. tandas and tempat ambil wuduk dia bersih and cantik, ruang solat dia harum and bila solat rasa karpet tu warm. Esok iA kalo berpeluang mau try solat di Blue Mosque pula :)

Lepas solat tu jalan2 di kawasan Taksim and menyelusuri Iksidal Steet sejauh 3km yang penuh dengan kedai yang best2. Tahan hati sajalahkan daripada terbeli.hihi. Sampai hotel ja suma orang rasa longlai sebab banyak gila berjalan today. yer aku jalah yang semangat mengupdate blog nih. hihu. kla nite nite :D

p/s: gambar di ambil di Buyukada berhadapan dengan Turki bahagian asia :)

Published with Blogger-droid v2.0.6

Dec 24, 2012

risk.


salam.

skang da kol 2:51 pagi. vid ni di ambil kol 2 pagi tadi. bayangkan dari kol 10 start main 4 jam lebih lepastu baru abis main risk ni yer. apa nda bertekak ja banyak. aku main jugak, tapi malangnya aku paling awal out hihi :D


neway happy holidays everyone! and good night! :)


xoxo.


Dec 22, 2012

eh?


Christmas holiday already? 

kyakkk!

Bonnes vacances mes amis! Profitez-en bien! ;)

Dec 16, 2012

bizehhh!

attached is list subjek yang aku kena study untuk exam minggu dpn. so tell me, shud i really accelerate keupayaan aku memahamkan satu2 subjek ni sekarang? sebab macam banyaaaakkkkk lagi belum tercover ><

better hurry2. huaaa *kelam-kabut mode on*

take care.

Published with Blogger-droid v2.0.6

Dec 14, 2012

persepsi.

salam.

dulu sumpah aku sangat gatal mau kawin. dengar ja word kawin terus jadi 'ulat bulu naik daun'~~~~ lepastu aku rasa weekend aku banyak diluangkan dengan meliat video kahwin di youtube and mengusha baju kahwin di fb or di tenet. ihiks. sekarang ni dengar ja word kawin, dia ikut mood lah, kadang² sedih, kadang indifferent. tapi selalunya yang second tulah. indifferent. no feeling. 



umur aku suda 23 tahun. kalo tingu umur memang layak sudah mau kawin. kalo masak aku pass suda. jadi 'menteri kewangan' pun pass suda. jadi 'madam' potpetpotpet tersangatlah pass jugak. tapi aku nda rasa aku matured untuk jadi bini orang. apatah lagi jadi mak orang. aku masih juga awkward dengan baby eventhough sekarang ni bila makin menua nampak saja baby mulalah datang gila tengok kecomelan diorang. eh. terover plang. haha. lepastu kadang² aku rasa aku ni nda dapat fikir rational sangat. lebih² lagi bila pms or time tengah cuti abc. Allahurabbi, aku pun pengsan melayan mood aku sendiri.

so sekarang ni aku lagi selesa sendiri, walaupun kadang² bila nampak gambar orang kahwin or dapat jemputan kahwin sedih jugak fikirkan diri sendiri. but yeah, I'll get used to it. lagipun mama belum lagi bising² suruh kahwin. kita lek² luuuuu hihi.

bak kata mama, "insyaAllah, pasti akan ada jodoh yang lebih baik untuk kakak ". (senyum)

kbai. mau usha jejaka encem lu. ahah.

Dec 13, 2012

happy :)

hepiiiii bila dapat very good from cikgu. ya, sia memang sakai pun bila dapat A. lebih2 lagi in English sebab my English siyesly berkarat sevab jarang guna. well guna time tingu subs untuk drama korea saja pun ><

apa2 pun I'll try harder supaya nanti xakan ada grammatical mistakes and try lagi untuk tambah vocab.

doakan aku tabah buat revision utk exam minggu depan.

xoxo.

Published with Blogger-droid v2.0.6

Dec 11, 2012

mathématiques.

dah lama tinggal maths. adalah dalam setahun lebih.
mau kira benda simple pun asyik salah ja. lepastu tengok jawapan cikgu pening cemana cigu boleh dapat.
last² 7 soklan yg bole disiapkan dalam masa 1 jam setengah, bole siapkan 5 saja.
ndapala. esok lagi sambung. nda sanggup.

maths aku mau kawan sama ko ni, lama suda kita nda jumpa kan?  jom jadi good friends! ^^

chiaoo.

Dec 9, 2012

father syndrom.

salam.

how are you? as for me, sihat alhamdulillah. cumanya kadang² gila menghadap buku. huehuehue. harini mau cerita pasal father syndrom. babah aku memang ada syndrom ni. haha. contohnya,cuti krismas ni aku free seminggu pun dia sanggup mau belikan aku tix untuk balik ke labuan. 

aku memang terharu bila babah buat camtu. kadang² memanglah mau ambil kesempatan tu kan, sepa yang nda seronok kena belanja tix balik msia. hehe. tapi bagi aku, duit tix kapal terbang tu lagi bagus dipakai untuk benda lain. sebenarnya mama pun sama ja fikiran macam aku tapi dia xberani mau sound babah, sebab kalo mama bising pun babah buat dek ja. so bila babah usulkan cadangan dia tu and aku pun tolak dengan cara yang baik, time tu barulah mama bising. sebab babah selalu dengar cakap aku. ahaha. lawakla mama ni.

btw they are coming to visit me april tahun depan insyaAllah. terkejut ok bila kol² mama cakap, " kak kami beli suda tix kan ke sana bulan 4 ni, standby saja kasi sedia plan jalan² aa". kewl gila. nada angin nada ribut tiba² suda beli tix kan. heee. oh nda sabar. tapi tulah, tengah pening jugak fikir pasal internship ni nanti. banyak sangat kena urus. hopefully semuanya berjalan lancar, amin.

okaila mau tidurla. take care uolss.

Dec 4, 2012

hurm.


aku nda rasa aku stress, tapi bila da kena macamni aku rasa memang aku betul² stress kut. sebenarnya bila kena macam ni lagilah aku stresslaaaaa. haih.
Certaines femmes ressentent le cycle menstruel tous les 21 ou même 30 jours, et elles sont toutes encore dans la plage normale. Selon Lissa Rankin, une gynécologue et auteur de “What's Up Down There? Questions You’d Only Ask Your Gynecologist“, en moyenne, le cycle menstruel des femmes fonctionne tous les 28 jours, mais certaines femmes sont plus ou moins que cela.

“Techniquement, le cycle normal dure 21-35 jours," dit Rankin.
Cependant, vous avez besoin de contrôler si les changements du cycle menstruel se fait d’une manière drastique. Par exemple, si votre cycle menstruel a changé de 21 jours, puis le mois prochain pour 35 jours.


Pour cette condition, vous devez immédiatement consulter un médecin. Avant cela, vous devez savoir les 4 choses qui affectent le cycle menstruel, selon sheknows.

1. Régime alimentaire et exercice physique

Si vous vous entraînez trop ou vous suivez un régime strict, votre corps va supposer que vous n'êtes pas apte à devenir enceinte. Ainsi, les niveaux d'œstrogène déclin et entrave le processus de l'ovulation, la menstruation peut être en retard et arrêté temporairement. Donc, assurez-vous déjà que vous faites l'exercice et manger régulièrement.

2. Le poids corporel
Tout comme l'alimentation et l'exercice excessif, le poids qui est trop faible peut rendre le corps suppose que vous n'êtes pas prêt à devenir enceinte. Ainsi, l'impact sur la réduction des niveaux d'oestrogène. De même, si vous avez un poids corporel excessif, cela rend la production d'œstrogènes plus que d'habitude afin qu'elle provoque des cycles menstruels irréguliers.

3. Contraceptifs
Il y a certains contraceptifs qui provoquent la manipulation du cycle menstruel. Cela rend le cycle menstruel retardé et non dans les délais prévus. Habituellement, cela se passe au début de l'utilisation. Mais parce que les contraceptifs constitués de différents types, vous devriez consulter votre médecin si vous avez un problème avec le cycle menstruel après l'utilisation de la contraception.

4. Stress

Le stress sévère peut affecter la production d'hormones. Il peut également rendre le cycle menstruel de devenir irrégulier. Pour cela, essayez de trouver des moyens pour réduire votre niveau de stress afin de ne pas avoir un impact négatif sur la santé.

macam² masalah. sila tabah.

Dec 2, 2012

for you.

sedih. sedih. sedih.
tapi aku nda menyesal dengan keputusan aku.
mungkin ko perasan aku mengelak dari jumpa ko..
sebab aku betul² mau bunuh perasaan ni.
cukuplah aku jadi bahan gosip dan gelak dari mereka..
aku rasa macam aku teda harga diri, just because i have feelings for you.
pesanku untukmu: semoga berjaya dunia akhirat, dan semoga bertemu dengan seorang wanita yang baik dan secocok buatmu.


comel!


Dec 1, 2012

Convocation.

salam.

entry ni khas ditujukan kepada cik nat yang sedih sebab nda bole pergi ke Dunny sebab nda bole berkonvo. I know how it feels. Aku sangat cemburu lagi² bila tengok kawan² segak berjubah naik ke atas pentas menerima sijil. Dapat bergambar dengan family. Dapat bunga. Sebab hakikatnya di sini, di France yang 'bertuah' ni, acara convo tu memang sangat jarang ada. Selalunya engineering school ada buat, tapi university biasa macam aku ni selalunya teda. Dua sijil suda dalam genggaman aku. Mau tau cemana aku dapat? Sijil degree aku pergi ke pejabat secretary minta sijil, makcik tu cari² dalam file then dia bagi kat aku macamtu ja. Sijil diploma plang aku tulis surat suh secretary di Béthune poskan kat aku. Le voilà.Nampak macam nda berharga kan sijil² tuh? Macamtulah aku graduate lepas 5 tahun berhempas-pulas di sini.

Apa² pun, mari kita sama² tabah, yuk! Ya memang betul kita kurang experience dari segi convo² nih, tapi jangan lupa kita ada banyak experience yang orang lain tiada. Bukan semua orang ada peluang macam kita kan? Maybe kita tiada kenangan hari convo, tapi kita masih ada banyak kenangan di sana, which is for me more precious and lagi best! So, cheer up, babe! :)

xoxo.


Nov 26, 2012

Happy Birthday, mama.. :)

salam.

pagi tadi pukul 8 setengah aku kol mama. mau wish birthdaylah kiranya. mama merajuk, cakap asal lambat sangat wish. nana sama babah kol rumah pukul 10 baru wish, faris pulak langsung nda tau harini birthday mama, aku pulak kol time tu da kol 3 setengah petang. mana tak merajuk kan. haha. apa² pun, happy birthday mom. I love you.


faut que je commence à réviser le spectro pour le contrôle demain. wish me luck! :)

Nov 23, 2012

mama.

salam.

i am currently watching a documentary, tajuk dia: 16 years old, already a mom! ekceli ramai ja teenagers kat france ni yg pregnant umur muda. kalo ibu bapa gadis tu nda mau terima, gadis tu akan dihantar ke pusat pemulihan sampai umo 18 tahun. ada juga yang tinggal ngan bf. ada juga parents yg terima.

realitinya, hidup ndalah sesenang yang disangka. mana mau pikir duit susu lampin, mau belajar jaga anak, sekolah lagi.

mudah2an diorang tabah.

p/s: nak baby.

Published with Blogger-droid v2.0.6

Nov 21, 2012

open-minded

salam.

Selama 6 tahun berada di France, negara yang asing ni, banyak pengalaman yang memang pelik and bagi aku kalo di msia jarang or memang teda. contohnya:
1) time tadika, kanak² diajar untuk melukis patung bogel dalam kelas pendidikan seni.
2) pergi medical check-up, masuk dalam bilik gynecoloque, soklan lazim dia:
 - pernah buat s** tak sebelum ni?
 - pakai protection tak? (kondom, pil pencegah kehamilan)
lepastu bagi kondom free. mantap.
3) bercerita tentang pengalaman s** time makan tengah hari itu biasa and normal.
4) being a 'virgin' is not really acceptable.
5) iklan kat TV suma merepek. contohnya iklan pasal coklat, tapi iklan ghairah gila. kadang² nda paham pun apa kaitan.

and aku rasa banyak lagi. tapi nda ingat.

tadi, kawan aku tegur aku supaya jadi open-minded bila aku cuba mengelak dia mau sentuh aku main². dia french, lelaki. hurm, kalo aku mau ikut cara open-minded dia tu, memang da lama aku bukak tudung, social ngan budak² lelaki, pegi soirée/ party kat bar. bukan aku nda pernah terfikir mau buat benda² jahat tu, pernah ja, terutamanya bila aku rasa dipulaukan sebab aku bertudung. tapi a friend of mind cakap, buat apa mau buang Tuhan sebab mau dapatkan kawan yang boleh membawa ko kepada kehancuran?

aku just berharap aku dapat bertahan berada di negara ni. setahun lebih ja lagi habis master, then I'm going home.

take care.

Nov 18, 2012

meow.

hi!


















hihi. saja minta pujii. aku gila suda buat report. wonder if 10 tahun akan datang ini ja kerja aku -cari publication-buat eksperimen-buat report- aduii busannya tu.

k thanks layan aku yang da bengong. hihi.

Nov 14, 2012

lalalalla

please please la tengok video ni.

sangat cuteeeeeeeeeeeeee ok!


*facepalm*

Nov 7, 2012

dihimpit waktu

salam.

harini suda 7/11. exam final 20 and 21/12. sebulan lebih aja lagi exam. tahun lepas time² mcmnilah aku da stat belajar, terutamanya untuk subjek yang killer. alhamdulillah, I survived. tahun ni entah wallamla bila mau stat study, report lab berlambak. siyes aku mau abiskan report² ni, tapi nda taula kamu ingat or nda, aku memang NDA suka buat report. kalo eksperimen tu laju jalah aku mau buat. sebab best.

hailaa. dilemma.

keluarga di Labuan plang tengah sibuk membuat persiapan untuk majlis perkahwinan abang Dandan weekend ni. kol mama, seronok ja dengar mama cerita pasal projek² diorang. buat keklah, siang ikan, potong ayam, mengelupis, pasang pelamin etc. bila dengar tukan, hati ni rasa meronta² ja mau balik. Tuhan sajalah yang tahu rasa hati ni.

di sini, memang aku ada hampir segala²nya. aku ada duit, tempat tinggal, makanan cukup, study pun best, cikgu sangat baik, ada kawan². satu sajalah, aku sunyi. walaupun ada ja kawan di sini, tapi tedala kawan yang boleh dikatakan kawan segala²nya. semua orang pun da busy. ya, hidup nda sepatutnya sempurna. ada benda yang ko akan dapat, ada benda yang ko akan hilang. sila bertabah.

Oct 23, 2012

rintih

salam.

penat sungguh harini. kol 8 tadi da terpacak depan labo, sebab pk TP (lab) stat kol 8, rupanya kol 9. oleh sebab malas mau balik stay jalah di bilik depan labo tu. abis kol 5 setengah petang tadi, singgah ke library mau cari buku. alhamdulillah, jumpa dengan buku yang diperlukan. lab untuk tahun ni sangatlah berbeza dengan tahun lepas. teda lagi disuap protocol experiment oleh cikgu macam tahun lepas, analysis apa kena buat, so on, so on, semua cari sendiri. and mau cari tu, ndala sesenang mana. tadi lps jumpa buku, pergi ke bilik komputer kat library tu sampailah kol 8 suku. nilah first timenya aku balik dari library time malam. selama ni mana ada stay sampai malam, sekejap ja pun rasa mau tidur suda haha. merasalah jugak perasaan kecewa nda jumpa apa yang dicari. buat research selama lebih kurang 2 jam lebih tapi jumpa sikit ja. apa boleh buat, sekurang²nya kami suda cuba kan? :)

belakangan ni aku macam berlawan dengan diri sendiri. aku tau aku ni ndalah sebagus and sehebat mana, so aku terai untuk 'lawan' kelemahan tu. datang pula ujian Allah, kala aku cuba untuk bertahan, makin ramai pula orang yang cuba mempertikaikan dan memperkecilkan keupayaan aku. susah, memang susah. sampaikan macam haritu aku betul² rasa hilang semangat and nda percaya dengan diri aku. and i really think i should stop here. cukuplah sampai degree saja. kenapa mesti sambung sampai master kalo tau keupayaan ko sampai sini saja? but then, mesti ada sebab napa aku dihantar di sini. dan aku hanya akan diuji dengan apa yang bersesuaian dengan keupayaan aku ja. itu kata Allah. mungkin aku rasa aku nda mampu, tapi sebenarnya dengan izinNya, aku boleh.


doakan aku mampu melalui minggu ini dengan tenangnya.take care :)

Oct 22, 2012

rindu.

salam.

dulu aku pernah jadi salah seorang author blog ni. baca balik macam nda percaya ja aku yang tulis. bila dibandingkan sekarang dengan dulu, err, banyak sungguh bezanya hehe. apa² pun, sepa² yang mau baca, silakan. teraila cari i yang mana satu :p

http://superheroes-10.blogspot.fr/

take care.

Oct 21, 2012

Busy

salam

sepatutnya aku suda busy pigi buat kerja siapkan itu ini, tapi kenapa teda betul semangat tu aa? apa jadi dengan angan² aku beberapa hari lepas, mau jadi a good chemist kunun?

benci ngan diri sendiri;
sebab nda mampu mendisiplinkan diri sendiri.
sebab nda mampu menahan diri dari rasa sunyi, dari rasa sedih.
sebab rasa nda berguna. rasa nda layak menerima semua ini.

Allah, aku lemah..

we.

salam.

kadang2 bila naik bus malam and ternampak couple duduk sama2, mesti aku akan teringat that one moment when we took a late night bus back to our residence, 4 years ago.

time tu aku tengah cerita kat ko yang aku mau kawin ngan orang labuan, kerja kat labuan, tinggal kat labuan when suddenly ko potong cakap aku and said to me, " aku mau kawin sama kau."

maybe tu aku masih ingat sampai sekarang sebab that was the first time ever seorang lelaki cakap dia mau kahwin ngan aku (senyum sedih). tapi kita tiada jodoh. aku cuma boleh mendoakan yang ko akan berjumpa dengan seorang perempuan yang lebih baik dari aku.

dan aku berharap kau juga akan mendoakan yang terbaik untuk aku.

nite :)

Published with Blogger-droid v2.0.6

Oct 19, 2012

weekend!

salam.

hai kamu². minggu ni boleh dikatakan minggu yang sangat menyerabutkan kepala otak aku. gilos makin banyak jerawat tumbuh kot! kes terlebih stress la ni, sebelum ni xpenahla pulok macamni. alhamdulillah, semuanya kira da settle. so sekarang nih rasa macam mau weekend sepuas²nya, bole? :D

so kemarin aku tarak kelas, sebab satu hari forum kerja, kiranya ada banyak syarikat yang datang buat booth then kita boleh nyebok and tanya apa² soklan kat drg. tak pun nak apply intern or kerja pon bole. aku memang xberminat mau buat intern kat france tahun ni, tapi terai la pergi booth satu ni utk consult pasal CV french aku. mai aii tu dia banyak gilos salah haha tak kesahla pong. yang tak menahannya bila makcik tu komen pasal gambar aku.

"sepatutnya awak tak payah letak gambar awak ni. lagipun awak pakai tudung kiranya macam menunjukkan benda yang religious, kalo CV sepatutnya bebas daripada religion, politic etc. lagipun nanti kalo awak letak gambar ni, nanti bila HR tu tengok mesti dia akan tolak awak awal² sebab nanti dia xnak masalah ngan orang  yang bakal bekerja ngan awak, manala tau diorang xnak terlibat ngan orang yang terlebih religious. that's their choice, like u, who have choosen to wear hijab".

here, she's actually telling me that I have to bow to their choice to not to accept me wearing tudung coz that will be a great disturb to them. if I can respect whatever decision or act they do, eventhough if it is something that I actually disagreed, why can't they do the same? hah!

then we met our classmate. nda brapa nak suka ngan dia ni. sebab cakap tinggi, fikir dia saja yang hebat! contohnya haritu dia cakap macamni: 

" I applied for the training placement in Japan. For me, the asians should be honoured that I have come there to save them".

bayangkanlah keadaan kami kalo dia tiba² tegur kami and bawak bercerita. houlaaa, mau berdarah telinga dengar dia cakap. memang tabah sajalah.

apa² pun malasla mau layan kan. bila dilayankan bikin sakit hati ja. sepa juga yang rugi? aku jugaa hihi.

kbye bon weekend! :))

Oct 17, 2012

interview.

salam.

tadi aku ada "interview" kerja in english. kira untuk practice la ni. bila terpaksa cakap english ni barulah aku terasa yang english aku makin hangkang. ayat aku berterabur. sampaikan bila nampak muka cikgu yang berkerut mau fahamkan apa yang aku cakap tu terasa macam makin low self-esteem plang.

so abis suda semua, aku pun tanyala cikgu." how was my interview? what do you think about my english? since i arrived here 5 years ago, i barely spoken any english, so i think that my english is seriously deteriorating."

dia jawab, "yours is excellent. you didnt make many grammatical mistakes. usually malaysian students are excellent in english". 


excellent? tapi tadi asal time interview berkerut²? aku cakap perlahan sgt ka dia xpaham? hurm.

then dia sambung lagi," if you want to practice english, do visit O'connell pub at Rue ******* every Monday's night. you can meet three native speakers to practice ur english and make friends there".

hurm suggestion yang nda membantu langsung. baik aku masuk master international tahun depan ya tak? confirm hari² cakap english. no more french.

take care. 

inspired.

Her name was Joyce Yong. 
Alhamdulillah, a week ago, she officially becomes a muslimah. She's now Siti Nur Mardhiyah. 

Kami jarang bertemu face to face, paling last aku jumpa dia pun time RDH (Pertemuan Musim Sejuk) tahun lalu. Lepastu kami mula join halaqah kecil²an dengan teman seusrah aku dulu. Then terputus hubungan sejak cuti summer and bila dia balik ke Malaysia for good. Tengok², 10 October lalu, dia post video ni. Alhamdulillah. semoga dia menjadi muslimah yang berguna (xmacam senior dia yang mengong² ni hihi). 



Jauh di sudut hati, teringin menjadi muslimah yang baik di pandangan mata Allah. 

wassalam.

Oct 16, 2012

:)


bila berjauhan terkenang², bila difikirkan itulah sayang..

Oct 15, 2012

kerjasama.

salam.

haritu, aku kena buat test pasal personaliti diri aku. ni bukan untuk saja², test ni kiranya salah satu langkah untuk mengetahui potensi dan kelemahan aku, lepastu dari situ aku boleh tahu pekerjaan apa yang sesuai ngan aku. tahun ni kami ada kelas macamtu, believe me, memang bosan. nasib bek ada test² macam ni hihi. so untuk personaliti aku, yang kriteria yang paling bawah is bergaul - bekerjasama - bekerja dalam kumpulan. frankly speaking, memang aku bukan orang yang bole kerja dalam group, kecuali kalo orang tu bole masuk ngan aku.

last week, kami ada TP organometallic (lab). untuk TP ni kami kena bekerja berdua. then adalah satu group ni, sorang chinese girl dari china (A), and sorang lagi french pompuan (B). yang si gadis A ni baru sampai di France, so french dia ndala sehebat mana. yang B ni aku tengok dia tahu yang A ni ndala paham semua, so dia tryla membantu and explain semua teknik and cara² eksperimen. memangla A ni kesian, tapi dia macam nampak nda berusaha. and bagi aku yang buat kerja semuanya B. dari buat eksperimen sampailah bila kena analyse product tu. fin, ya aku tau dia ndala paham semua, tapi sekurang²nya sebelum pergi TP tu revisela apa yang B tu ajar, tengok video ka pasal cemana mau buat TP tu. ni, dahla B buat eksperimen suma, dia g tengok saja, then bole pulak balik awal. binôme aku pulak nda bersetuju. dia cakap B tu jahat, selalu tinggalkan A tu sorang², tapi dia nda nampak macam mana penatnya B tu mau buat eksperimen sorang². sedangkan kami yang berdua ni pun buat eksperimen sama², apatah lagi dia.

bukan niat untuk mengata, tapi bila aku perhatikan pasangan tu aku macam tereflect kat diri aku sendiri. kita mungkin nda dapat pilih sepa group kita, tapi terailah untuk bekerjasama and pahami pasangan kita tu. fin, aku kira bernasib baik sebab dapat binôme yang aku memang da kenal lama, tu pun bila kena marah aku still merajuk haha. tapi jauh di sudut hati, aku cuba untuk fahami dia, mungkin time tu dia tengah penat or stress, or itu mungkin cara dia menegur orang. dan dari situ, aku cuba untuk belajar dari kesilapan. sebab aku tau bab² praktikal ni aku memang careless, kelam-kabut, hentam keromo ja bila buat kerja hihi.

so pengajarannya apa kawan²?

belajar untuk memahami pasangan kita, jangan mudah kecik hati bila ditegur dan ringan²kanlah tulang untuk bekerjasama dalam kumpulan.

meow. take care :3

Oct 5, 2012

sibuk.

ko da penah kapel?
dengan sepa ko kapel?
asal putus?
skang ni ko suka sepa?
budak rennes ka?

heran aku. napa bila personal life aku diorang ni sibuk mau tau aa? aku xsibuk pun mau tau kamu punya. ka memang ekceli budak laki ni terlebih gosip dari budak perempuan? je commence en a avoir marre là. plis la stop. nanti aku main kasar kang ada yang terasa hati kang.

Published with Blogger-droid v2.0.6

Oct 2, 2012

Allah..

salam.

tadi pagi mama kol. walaupun perbualan kami singkat, tapi berita yang mama khabarkan kepada aku bisa membuatkan aku tidak tenang sepanjang harini.

kak *** and kak **** mengandung.

tapi, kak *** mengandung di luar rahim. then ada sumthing yang pecah sampaikan kak *** nda bole bernafas. baru saja operate minggu lepas and mama cakap darah daripada kandungannya yang pecah tu banyak sangat..

manakala kak **** pula mengandung normal, tapi, ada cerita di sebalik tu yang membuat aku sesak nafas. dan benci. dan sakit hati. dan bole membuatkan aku rasa mau menangis bila aku fikir²kan.

selama ni, aku fikir apa yang aku lalui ni sudah cukup susah and mencabar. aku suka merungut hidup aku bosan, terpaksa study, terpaksa melalui persepsi orang² tempatan di sini yang memenatkan aku mentally and fizikally,tapi cabaran yang mereka lalui lagilah getir, lagi hebat.

ya Allah, kuatkanlah semangat mereka untuk menempuhi ujianMu ya Allah. Engkau Maha Pengasih Maha Penyayang.

aci dila rindu :(

Sep 22, 2012

rayer.

salam :))

harini kitaorang sambut 'raya' rennais. ekceli mau buat minggu lepas, tapi sebab ramai yang xrespon proposition aku, so buatlah minggu depannya yakni harini.. best memang best dapat jumpa rennais lain. tahun ni ramai yang teda, tapi ada jugak 4 orang budak baru masuk sini. as for me, alhamdulillah, aku da boleh bercampur dengan budak² ni. kalo mau dibandingkan sambutan raya tahun lepas dengan sambutan raya tahun ni, memang jauh beza kut. dulu segan, cakap pun bila perlu ja. sebab bila cakap ja terus diorang imitate aku cakap sabah >< tahun ni, men hentam ja cakap. diorang imitate pun ikut gelak ja (memang da jadi bengong campur ngan budak² nih :p)






taraa taraa!

bon weekend peeps! ;)

Sep 17, 2012

bebel².

salam uolsss!

huarghh. aku tengah nda betul ni so memang banyak benda aku mau cerita harini. ok ayat pun da tunggang-langgang. silalah bersabar dengan sayer yer hiks. minggu lepas, yakni hari isnin 14/9 secara officially bermulalah sem uni yang baru. aku kini bergelar pelajar master dalam bidang kimia (wahh glemer gitu :p ). alhamdulillah, nda sangka bole lepas satu tahun licence (degree) yang serba mencabar tahun lepas. and nda sangka bole dapat mention assez bien (2nd class honours).  syukurrr sangat! :)

jadi budak master nda senang. fin, memangla lagi susah dari degree kan aku merepek apa ni huargh. what i mean is that, theory banyak gila babeng, cikgu cakap and tulis lajuuu gila babeng semua pun babeng. hiks. oh kitaorang kat sini jarang pakai slides or buku, sumanya salin jer so lepas satu kelas tu memangg rasa penat 
>< apa² pun aku kagum dengan cikgu aku. kebanyakannya terdiri daripada lecturer and researcher yang memang berpengalaman, so jarangla mau jumpa cikgu yang muda². tapi tapi tapiii bila mengajar semangat gila. mengajar tak tengok nota ok. lepastu tulis laju pulak tu. memang mantopsss.

selain daripada theory yang manyak, tahun ni manyak eksperimen jugak (TP).  sila tengok jadual waktu di bawah:


aku tau ni realiti bagi seorang chemist. huu. bermula bulan depan, bermulalah session eksperimen 4 hari dalam seminggu, dari kol 8 pagi hingga 6 petang selama sebulan. aku just mau cakap ja, bukan mau tunjukkan yang kos chemistry ni lagi susah dari kos lain. so xpayah bandingkan kos aku ngan korang, aku paham. just saying, no offense keh :)

and then ada internship jugak. yang nilah yang membuatkan aku pening. da 2 tahun berturut² aku buat internship aku di France. cukup²lah kut. lagipun duration intern aku 3-6 bulan, which is why possibility aku mau dapat intern di France ni lagi berkurang. sebabnya ada law baru di Fr yang cakap kalo intern lebih dari 2 bulan kena bayar, dalam 436 euros sebulan gitu. so company/lab memang pilih orang betul² untuk kerja ngan diorang sebab berbayar. sedangkan time diploma dulu yang duration internnya hanyalah sebulan lebih (meaning xberbayar) aku apply intern dekat 20+ tempat pun suma kena reject, so kali ni hantar 40 pun aku nda rasa aku dapat offer. lagi² bila nampak gambar aku pakai tudung kan, lagilaaa awal² lagi kena reject (this is the truth, i'm not being a pessimist).

so solutionnya, buatlah intern dekat foreign countries!! meowww. kuat betul hati aku mau buat di UK. kempunan study sanakan, dapat buat intern di sana sekejap pun jadila :p ada jugak cikgu propose intern kat University of Durham. aku berminat, tapi bila dapat tau yang uni ni antara top uni yang buat research di UK terus aku macam takut. tapi cikgu cakap Uni Rennes 1 pun top di Fr jugak, so xpayahla takut. so aku try untuk apply buat di sana. doakan untuk aku keh. by this pertengahan october ada jawapan dia. kalo da dapat nda payahla aku pening² mau cari intern lagi heee :D lepastu ada juga proposition intern di Swiss, German, Australia and India. aku try apply ja semua mana tau yang Durham ni nda dapatkan. so sekarang ni aku tengah kumpul duit sebab kalo mau intern di overc kena pakai duit sendiri. of course bole mintak scholar dari uni tapi tarikh tutup application dia krismas nih. so aku pun nda taulah sempat or nda. kalo ditakdirkan aku dapat tempat lain and aku dapat jawapan lepas krismas, terpaksala aku guna duit aku sendiri. ndapala kan, bila lagi mau dapat pengalaman. itu yang mahal tuh ^^

ok da abes membebel. aku baru balik dari kelas sebenarnya. malasnyaaa mau masak. matai. doakan aku dapat intern di Durham tu tau tauuu. hee take care daa! 

Sep 14, 2012

testing.

me playing Hansel and Gretel. I'm merely a débutante, so kalo xsedap mintak maafla yee :)


aku baru balik dari dinner ngan lesley, hie ming and kessler. balik² trus main keyboard. alang² tudung xtanggal lagi bek amek video. biasalah, orang forever alonekan, faham² la :p

btw lampu ruang tamu aku memang gelap. kalo dalam vid ni nampak kuning. memang macam lampu tidur. esok pagi pergi intermarché mau cari lampu warna putih. kalo guna lampu ni untuk study alamatnya tido la i ~~

bon weekend! ;)

Sep 9, 2012

*sigh*

salam.

lampu ruang tamu mati. mau tuka tapi tinggi.
lampu kamar mandi mati. mau tuka tapi xreti mau bukak lid dia.
tali 'langsir' aku putus.
tiap kali mandi air mesti keluar dari hose shower head aku. huuu.

sabar jalah. karang terpaksala kol landlord aku suh datang baiki suma² nih.

Sep 6, 2012

home bitter home

salam.

sekarang ni aku di KLIA, tengah tunggu masuk flite setengah jam lagi. perasaan aku? siyesssss nda mau balik. perut lagi meragam². Allahu rabbi.. nda pernahla aku belayar jauh² sakit perut macamni. cemana mau menghadapi 12 jam lebih penerbangan non stop ke paris ni? sungguh aku pun bingung ><

doakan aku selamat sampai ke Rennes.
nda sakit perut lebih² kat kapal terbang karang.
nda demam mengangkut beg² yang super duper berat ni jugak.

take care! :)

Sep 3, 2012

Souvenirs

pour ma petite/petit from Korea :)

Published with Blogger-droid v2.0.6

Sep 2, 2012

Berat.

salam.

4 hari lagi aku bakal meninggalkan bumi Malaysia yang tercinta ni.  Tanpa disangka-sangka, cabaran yang paling hebat melanda keluarga kami hari ini. Tidak pernah sekalipun kami pernah diugut dan dicerca sebelum ini, lebih-lebih lagi daripada seorang lelaki yang dulunya datang ke rumah kononnya ikhlas untuk memetik bunga di taman kami, yang nampak saja bersopan-santun dan menghormati orang tua, tapi rupa-rupanya iblis yang bertopengkan manusia.

GERAM.

Isteri bukanlah bahan untuk melampiaskan kemarahan. Bukan untuk ditendang,ditumbuk dan dicaci sesuka hati.
Isteri bukanlah kuli yang dikerah tenaganya untuk menyara keluarga.
Isteri sepatutnya kedudukannya di hati, bukan di tapak kaki.

Ya, aku tahu kehidupan mereka agak daif sebab engkau tidak bekerja. Tapi dia isterimu, yang sepatutnya kau berikan nafkah pulak yang terpaksa mencari makan untuk perbelanjaan barang rumah, kereta, susu anak. Bagi aku, susah dan senang tu hadapilah bersama. Bukannya beban diletakkan sumanya dibahu isteri. Serious engkau dayus.

Dan bila difikirkan yang keluarganya pun tahu akan sikapnya tu, tapi masih juga mahu menjodohkannya dengan sepupuku yang jauh tarafnya darinya, memang bisa membuatkan darahku mendidih. Apa, engkau fikir perempuan di pulau kecil ni rendah sungguhkah martabatnya untuk dikahwinkan dengan seorang penagih dadah? Patutlah sepupumu tergelak sinis bila kuceritakan tentang perkahwinan mereka yang serba indah. Rupa-rupanya kami ditipu hidup-hidup! Dasar.

Buat kakak sepupuku yang sangat dila sayang,
Sungguh besar penderitaan dan pengorbananmu kak.Kakak cantik, berpelajaran dan menghormati orang tua, tapi dapat jodoh yang memang tidak sekufu dengan kakak. Dila berdoa sangat-sangat kakak akan dapat suami yang lebih baik dari dia dan ayah yang baik untuk caip. iA tidak akan putus doa dila buat kakak.

Dila betul nda tau cemana mau kestau kaka apa yang terbuku di hati dila bila dila berhadapan dengan kakak tadi. Jadi semuanya curahan hati dila, dila coretkan di sini. Dila takut umur dila nda panjang and i couldnt tell u all these.

I love you so much. And ketahuilah yang i'll support whatever decision u gonna take afterwards.

Published with Blogger-droid v2.0.6

Aug 20, 2012

rasa.

salam.

kadang-kadang aku berharap yang aku bukanlah diri aku sekarang ni : belajar jauh2 sampai ke fr and then keeps on thinking whether aku akan dapat or nda suami yang baik nanti. aku nda suka sgt bsocial, so aku xmesra dgn org yg aku first time jumpa ( sama kes ngan makcik2 yg sda lama nda jumpa ). perangai pun ndala bagus mana.

rasanya macam kena set mind ja, buat persediaan sebab possibility aku mau dapat suami yang baik tu seciput sangat.

Published with Blogger-droid v2.0.6

Aug 17, 2012

my first kek lapis.

not bad la kan? hee. sori kualiti gambo nda memuaskan. slamat hari raya! :D

Published with Blogger-droid v2.0.6

Aug 14, 2012

hurm.

Salam.

selepas 24 hari berpuasa, akhirnya aku cuti abc. tu pun lambat 11 hari. stress. harini pergi ke uk (ujana kewangan dengan mama, babah and nana) and petang tadi ke bandar lagi skali sebab still got urusan.

it's kinda memenatkanla today. i've told my cousin to practice keyboard sama2 and she said that lepas kol 2 shud be ok. but then bila aku pergi sana dia keluar lak. sesungguhnya aku sangat pantangla, orang yang suda berjanji tapi mungkir. fin, aku xkesah kalo dia kestau aku awal2 dia ada hal, siyes xkesah. ni biarkan ja aku syok sendiri pi ke rumah dia and then balik ke rumah dengan rasa geram and marah. xbaik marah2, i know, tapi kalo abc aku memang sensitif brabis. lepastu tambah lagi senggugut memang terbaikla.

so daripada aku bebel marah2 depan nana and faris aku g makan eskem ditemani white and cakah di beranda blakang rumah and then naik ke atas tgk drama n tdur. bangun2 pergi rumah mummy mau nyibuk diorang sungkai. and siyesly tadi aku teda mood. suma orang tanya pehal aku nampak penat. heh, memang aku penat pun. aku rasa orang xabis2 mau deceivekan aku. but then bila tengok senyuman dan telatah izz, caip and irfan rasa tu hilang. macam mana aku mau teruskan hidup di fr sorang2 ni nanti?

haih better stop here. i tot dat i'm not going to cry tapi nangis juga. till then, take care.

Published with Blogger-droid v2.0.6

Jul 21, 2012

changement.

salam.

kemarin merupakan kelas muzik aku yang pertama. kali terakhir aku belajar music pun kalo nda silap aku time aku darjah 4 dulu. lama betul aku tinggal muzik kan? sebenarnya memang lama sudah aku utarakan keinginan aku untuk belajar bermain piano, tapi setiap kali melintas Yamaha Music School di tingkat 2 Ujana Kewangan (UK), mama mesti memberikan macam2 alasan.

dan kali ini, aku tidak akan mengalah.

alhamdulillah, nampaknya mama nda membantah. yang lebih specialnya, aku kini mampu memandu ke kelas music sendiri *wink wink*. aku tahu mama fobia disebabkan kejadian 2-3 tahun lepas bila Fortuner kesayangan babah sikit lagi mencium bumper kereta kawan babah bila aku reverse keluar dari parking. sebabnya satu : aku terkeliru mana satu clutch and minyak. ahah. lawak juga bila diingatkan muka pucat mama sama babah time tu :p 

sekarang ni aku tengah risau macam mana mau beli keyboard untuk practice. piano mahai sgt, nanti abis duit aku cemana mau ke Korea sebulan lagi huu. oh fening. 

selamat berpuasa kamu2. minta maaf kalo ada salah dan silap :)


azam bulan puasa ni: khatamkan AQ and semayang terawih full. doakan aku istiqamah ehh.


Jul 14, 2012

payah.

Allah saja yang tahu perasaan ni.
alhamdulillah, family sentiasa berada di sisi mengubati luka di hati.

ya Allah, tabahkanlah hatiku. kepadamu sajalah aku berserah..

Published with Blogger-droid v2.0.6

Jul 7, 2012

riuh.

macamni lah suasana bila berkumpul dengan budak2 ni. riuh dengan suara diorang ja hoho

Published with Blogger-droid v2.0.6

Jul 6, 2012

mau.

mau buku ni bole? huu menyesal.nda.beli time di miri haritu... :(

Published with Blogger-droid v2.0.6

Jul 4, 2012

home sweet home!

salam.

alhamdulillah, ahad tu pukul 11 stgh pagi akhirnya aku selamat tiba di labuan selepas hampir 18 jam perjalanan (phewwww). sampai2 tu terus pergi ke rumah makcik aku sebab ada kenduri kol 12 tengah hari. sempatla jugak jadi tukang cuci pinggan and periuk haha. dengan nda mandinya, dengan muka macam apa ja, memang terbaiklah. balik2 rumah tu lepas mandi solat suma memang tdur nda ingat dunia. bangun2 maghrib suda, lapar semacam. bila kira2 waktu rupanya di france pukul 12 tgh hari patutla aku kelaparan kan. nasib bek malamtu ada kenduri kat umah makcik aku sebelah bapak aku, bolehla jugak merasa masakan ayam masak merah resepi arwah nenek hajah. nikmatnya mmg nda terkata, alhamdulillah. 

esoknya pulak hari isnin babah bawa pegi makan soto. then petang tu pegi main wii and pegi makan sate n then tengok sunset di pantai :)


then kemarin plang pergi review ngan dentist di miri. tryla cuba nasib mau bukak braces sebab ak stat pakai dari form 1 lagi kan (da 10 tahun kutt huu) tapi dr cakap nda boleh sebab tulang kat hidung ak tu belum pasti kuat lagi takut nanti kalo ak bukak nanti gigi aku collapse. huuu. nampaknya macam akan seumur hidup ja ak pakai ni braces. ndapala, tabah jalah ><


the best part about going to miri is being able to mamam mee jawa sarawak! been craving for this since ages!!

as for today, it's ambuyat time. ambuyat tu yang dalam besen biru macam glue tu. enak dimakan panas2 ngan kuah sambal belacan besertakan side dish yang boleh kamu nampak di bawah :)


till then, nanti lagi update. daa!

Jun 28, 2012

result.

salam.


alhamdulillah.
markah average untuk dua² sem : 11,891. 
prestasi : agak baik
ranking : 19/78.

thank you Allah~~

Jun 26, 2012

da cuti!

salam.

kemarin soutenance/presentation. yang lawaknya time soal jawab ngan jury, yang sorang jury ni asyik cakap, une question (one question). tapi ekceli banyak soklan dia tanya. aku rasa adalah dalam 8 soklan gitu. ahah. but i've tried my best to answer his questions. nasib bek jury lagi sorang tu mentor aku, so soklan dia 2 ja :p and tepat pukul 14h26 berakhirlah sudah sesi persekolahan aku bagi tahun ni. iA, 2 more years to go! =D

3 hari lagi akan balik Malaysia. bosan xtau mau buat apa. mayb malamni akan start packing beg, balut² hadiah suma cewah. esok plang ada ni:


dan ini:


ehem. so esok g shopping kat braderie and g tgk wayangla eh nampaknya? ehee.

take care.

Jun 24, 2012

sabtu.

kol 11 pagi keluar kol 4 pagi baru sampai umah. am i really changing?

Published with Blogger-droid v2.0.6

Jun 21, 2012

syukur.

salam.

harini 21/06, in 9 days i'll be going home!! iA esok hari last stage/praktikal, cikgu plang teda, esok pagi mayb akan buat répétition (practice) depan thésards (orang² phD) then petang tu memang weekend sudala. isnin depan plang presentation. amin, doakan.

seminggu yang lalu, aku selalu berdoa, cepatlah masa berlalu. n Allah pun rupanya makbulkan doa aku, sampaikan aku plang yang kelam-kabut bila buat slides. tapi apa² pun alhamdulillah. aku tau banyakkk sangat yang Allah kasi kat aku:
-aku mau sambung study di bandar, Allah tempatkan aku di Rennes.
-mau rumah besar dkt ngan uni, dapat rumah 5 min ja ngan uni.
-minta diberikan kekuatan and kejayaan lalu Dia pinjamkan kekuatan dan kejayaan yang bagi aku impossible untuk aku dapat tanpa bantuannya.
-mau travel banyak², nah amek, sejak 6 bulan lepas, merata suda aku pergi: Prague, Dublin, London, Manchester, Liverpool, Amsterdam, Munich, Salzburg, Paris, Besançon, Marseille, Saint Malo, Carnac.. iA akan pergi Seoul,Korea seminggu lepas raya  and mayb jugak Turkey n Greece bulan 12 ni.

jauhkanlah aku dari kufur nikmat ya Allah. sebab aku rasa aku ni makin lama makin teruk. haih.

buat yang suda bercuti, bonnes vacances aku ucapkan. buat yang masih ada stage/praktikal n exams, bon courage pour la suite. 


take care!

Jun 18, 2012

:)

salam.

sori lama suda nda update. hari jumaat tu aku ada makan² ngan kawan² di lab, then kol 2 aku sda balik rumah, eskep nda pigi kerja petang tu ehee. baru beberapa jam merenung komputer,suda aku kebosanan tahap gaban. nasib bek budak² ni ajak minum petang di columbus. bagus betulla timing. aku pun pergila. and this is the first time ak rasa ak terlebih banyak cakap dari diorang sebab selalunya aku diam ja. ni mesti kes tensen pasal report. nasib bek hantar suda :D so lepas minum² tu pigi jalan² di parc du thabor :)


sabtu tu plak malamtu ada makan² ngan diorang. so petang tu sibukla aku masak sebab diorang ni bising² kunun ak xpenah masak pun untuk diorang. padahal selalu ja aku buat kek. ndapala. memandangkan ramai yang bakal pindah tahun depan so untuk kali ni jalah aku masak sedap².

lasagna + ayam masak lemak cili padi + udang butter :)

ahad plak time tengah syok² tengok drama korea tiba² fahmi msg. oh rupanya dia ada rennes, so dia ajak aku kuar. oleh sebab aku pun bosan jugak duk sorang², aku kuar la. ada drg ainaa and mimi skali. kitaorang g subway then g main game kinect ><  last² lepas 3 jam lebih baru sampai umah. sampai umah da malas mau masak. so macam besalah eh. makanan rutin aku la lagi jadi menu. then sambung tengok cerita korea. and last² aku xbuat pun slides untuk presentation aku miahhaa. ok patutnya aku kena sambung buat ni, tapi aku melencong sebab malas :p

oklaaa daa bai!



Jun 12, 2012

:)

buat mama and babah tercenta,


selamat menyambut ulang tahun perkahwinan ke-24!!!!

dila sayangggggg sama kamu!! can't wait to see u both!! muahh

Jun 11, 2012

ehem.



cantik x aku lukis? heeeeeeeeeeee :D

 *mode bengong buat report lama²*

Jun 9, 2012

lain macam.

salam.

aku kat marseille skang ni (peaceee ^^ v) so bila da jumpa kawan lama mesti akan keluar cerita yang femes lagi sensasi yakni topik kahwin. biasala, umur sda 23 memangla masing² cakap pasal tu kan. summer ni pun ramai ja budak france yang kahwin. dari batch aku fp8 zul kahwin sebelum posa ni. then lepas raya ada gak dua orang  akhawat yang kahwin. tapi aku xpergi sebab da ada plan pergi cuti² ke luar negara :p apa² pun selamat pengantin barulah. semoga bahagia ke anak cucu :))

doakan aku bertemu dengan jodoh aku jugak. malas da carik. kalo suka orang pun mesti orang xsuka aku so skang ni aku just biarkan jodoh ak datang sendiri. rasanya macam budak² ni sumanya akan kahwin n ak ja yang tinggal sorang² nanti. nauzubillah. suka cakap bukan². iA, kena yakin mesti Allah sda tetapkan yang terbaik untuk kita.. :)

semoga aku tabah summer ni. amin.

p/s: sila kira brapa byk kali aku sebut word kahwin. lol fail kalo buat karangan bm :p

Jun 8, 2012

salam.

ehem.

selamat hari jumaat semua!!! wah hepi berabis kan aku harini. padahal report sama slides presentation belum siap lagi. oh well, yang pentingnya weekend mesti enjoy, xmau da tensen² :D but actually tadi pagi aku tensen. siap nangis² macam orang gila. sebabnya aku mau tukar tiket balik msia, tapi hajatku yang suci murni untuk menemui familyku dengan lebih awal xkesampaian.. 

kemarin baru dapat jadual untuk presentation. ça y est, aku present 25hb kol 2 petang. kiranya antara yang terawalla jugak. budak² ni topek ngan izyan dua²nya pass 26hb. so dengan semangat yang membara², aku pun kol mama mau tukar tix. mintak tolong tanyakan auntie ming (makcik aku yang kerja kat mas) cemana procedure dia. brapa penalty kena bayar etc. so bila dapat jawapan dari mama tadi pagi, memang badmood trus la. n aku termengamuk skali. ntah. sakit hati. aku betul² mau tinggalkan negara ni. malaisie me manque bcp.. (i know i'm being a spoiled brat mais bon, i am pun).

so dengan mood yang nda baik tu ak pun pergilah kerja. sepatutnya pagi ni aku akan discuss ngan cikgu pasal report aku, tapi last² dia cakap dia busy so hari isnin baru discuss. memandangkan aku memang da takda mood, nda sampai sejam pun di office aku pun blah. balik rumah then tidur. bangun² tu rasa best lak tengok awan biru. and serta-merta aku teringatkan esok!

ada apa dengan esok? jeng jeng jeng!!! 


i'm going to marseille wehoooo! kalini bukan trip besa² ja tau, sebab slalunya naik train 6 jam gitu baru sampai sakit punggung dok lama². kalini naik kapal terbang uuu haha sakan! so this is the first timenya aku akan pergi travelling dalam france naik kapal terbang. slalunya merayau naik train tapi harga lebih kurg ja kan baik ak ambil flite, satu jam setengah suda sampai. unfortunately ahad tu aku akan naik train so 6 jam gitu baru sampai rennes. mudah²an aku tabah. uhukuhuk.

lepasni mau pergi ke kedai (bandar) mau tengok wayang sorang² then pergi sephora then pergi mcd beli délifrapp then pergi beli barang rumah. kalo sempat malamni aku sambung buat slides n report. kena tdur awal ler. esok kol 5 pagi da kena gerak :D

till then, have a nice weekend everyone!! 

Jun 7, 2012

masa.

kebelakangan ni, aku selalu jadi emo bila tengok gambar baby.
bila tengok gambar kawan² aku yang bertunang or yang berkahwin.
sedih. aku pun mau jugak.
aku slalu cakap ngan diri aku, nanti masa ak akan tiba jugak.
tapi kdg² aku rasa macam aku nda dpt mengecapi saat² itu.
ka itu sekadar perasaan aku ja?
ntahlah. hanya Allah saja yang mengetahui segalanya.

Jun 6, 2012

comel.

salam.

tadi kolling² mama..
me: ma dila ada kasi belikan mama handbag ma
mama: ehh knapa kaka bli handbag.. nda mahalka? brapa?
me: harga dia sebenarnya *** euros tapi lepas less dapatla ** euros. baru jua sampai tadi. suda dila try² pakai. lawa ni. memang ngamla kalo kan pigi ke conference or meeting. kalo pergi orang kahwin tu dila nda pasti. tapi kalo mama nda mau mama kasi dila aa hahhaha
mama: eeeee buruk siku!!! mama merajukla. kaka ambilla beg tu
me: eee minta puji mau mrajuk² plang. karang rugiii. payah ni dila ngunjar beg ni, susah mau cari warna hijau yang cantik macamni
mama: ba yalah, thank uuuu aa kak kasi belikan mama handbag~~

jual mahalla plang kan mama ni? ehhe comel. skurang²nya ndala aku stress sangat harini, ada juga orangkan dikacau :p

till then.

Jun 4, 2012

me.

kebelakangan ni, ak perasan that a part of me has changed.


- ak sgt xsuka bila rumah bersepah. xsuka bila banyak habuk n rambut atas lantai. mmg rasa mau mengamuk pun ada. padahal sendiri yg buat. klo org len? mmg sianla ak makan hati.xpun kena skali ngan ak. ito pun boleh.

- aku sgt xsuka org suruh2 ak. fin klo benda yg bek okla, ni klo bnda yg ak rs apa yg aku bt tu lg btul, sori man, mmg xkanla ak ikut.

- klo time abc, i tend to be sgt sensitif. siyes ak pn xtahan. tgk baby, gmbr org kawin, gmbr family pun boleh nangis. blm lg tgk drama sedih2, mmg banjirla. klo dulu jgn harap, hati batu betul.

- ak suka fikir negatif psl org. yg ni mmg paling manang.

- shopping bukanlah benda yg asing bagi aku. cooking too. ak sangat suka buat 2 benda ni skang berbanding dulu


banyak yang buruk dri yg baik ja ak rasa haha. matai.


till then.


Published with Blogger-droid v2.0.2

Jun 3, 2012

dur dur dur.


fikirku, aku sudah melupakanmu.
rupanya aku silap.
engkau masih bertakhta dalam hatiku.

wahai hati, jangan degil sangat boleh x?

remplit.

salam.


tengah hari tadi ada makan2 kat rumah seorang phd ni. sedap gila kut nasi ayam yang bini dia masak. then g amek periuk kat umah budak laki. balik ja rumah kluar balik g cv, nak tgk mp4 kat fnac and nak temankan danial pi sephora cari perfume untuk dia n gf dia.


so harini lepas makan2 ak shopping gak. mp4 and pallette eye shadows. best kut. budak2 ni suma suka. oh lps g cv tu ak lepak kat umah budak laki. nasib bek ada ainaa and mimi gak, xdakla awkward sgt. tgk muvee and then main game. skang ni mau dkt kul 4 pgi and ak baru ja sampai rumah. tau ja bahaya tapi td drg hantar sampai rumah so xpa ja.


mungkin ada org akan fikir bukan2 g merayap kat umah budak laki smpi pagi, tapi sebenarnya ni lagi baik dari berperap kat umah emo2 duk sorang2. just plis, kalo mau judge aku silalah berada di posisi ak terlebih dahulu ye.


nak tdo dl. esok kompom bangun lambat. bonne nuit!


Published with Blogger-droid v2.0.2

Jun 1, 2012

yeayy!!

salam.


aku pernah ceritakan dulu aku pernah mau naikkan berat badan aku, kalo boleh mau naikkan lebih dari 50kg sebab berat aku slalu constant ja kat 49kg.. guess what? lepas hampir sebulan lalu aku consume herbalife balik berat aku naik sikit!


fin bref taula naik 1 kg ja tapi sangat boleh buatkan aku hepi kut! akhirnya alhamdulillah. tapi aku xamek shake frequent pun, slalunya minum pagi ja sebab muak. rasa2nya kalo ak amek lgi frequent mesti naik lagi kan? and makan banyak2 lagi, setiap 3h macam blue cakap. minum air banyak2 tu xplak ak buat sbb nda suka ( suka hatinya ja kan haha). ndapala, plahan2la orang bilang.nnt biasala tu :D


bon weekend semua, tc :)


p/s: ada petua x supaya xmuak minum shake?


Published with Blogger-droid v2.0.2

I hate them.

why do you always act like ur so almighty and so great as if all the foreigners are rubbish?

I've tried my best ok.. aku berusaha macam² just supaya aku boleh mengekalkan prestasi aku di sini. supaya aku boleh balik Malaysia cepat².supaya aku boleh tinggalkan this stupid and good for nothing country.

ko apa tau? tau memprovok orang ja kan. merendah²kan orang. as if asians ni bodoh sangat. rubbish. padahal kalo ko tu pergi ke malaysia, negara aku yang tercinta, ko kena layan baik² tau. xdala kena jeling², kena sindir², kena provok. 

harini, lepas beberapa lama aku tahankan, akhirnya pecah jua..entahla, sedih. susah. susahhh sangat. semangat aku betul² jatuh merundum. plan aku untuk buat report harini berkecai macamtu saja. and aku tau, susah untuk aku kembalikan semangat tu. sebab luka yang aku pendam ni memang terlalu dalam..

ma, dila mau balik. nda sanggup rasanya mau teruskan 2 tahun master di sini ni. nda guna pun kalo dila dapat no 1 or top ten dalam batch, they still look down at me. and now, j'en peux plus. how am i suppose to go thru another 2 years dans ce merde?

nangis sorang² dalam lab. macam siut.



May 28, 2012

tayang.

time tengah cuci pinggan..

A: nanti suami kak ba mesti sayangkan kak ba
B: eh asal lak?
A: sebab kak ba rajin melaram dalam rumah
B: ohh sebab akak pakai cekak bunga² besar ni eh? ala tu sebab xleh nak tayang kat luar, tayang kat diri sendiri suda, syok sendirila orang kata


cantikkan kan kan? rasa macam princess plang pakai muahahhaa! 

kthanksbye! :p

May 24, 2012

syahdu.


lagu nasyid time form 1.. cepat ja kan masa berlalu? :)

May 23, 2012

BREF

terasa pelik bila:
-duduk bersama² dengan kelompok kita tapi terasa seperti orang asing.
-duduk bersebelahan dengan 'crush' kita yang tahu kita sukakan dia tapi menolak perasaan kita.
-kawan yang kita anggap sebagai kawan baik, yang selalu bersama² dulu di kala susah dan senang, menyepikan diri.

en bref, i'm alone di negara yang asing ni.

nasib baik ada Allah and family, kalo nda aku pun nda tau apa akan jadi.


huh. tolonglah cakap ni sebab pms. aku malas mau melayan perasaan bengong yang menjadi² nih. aaaaaaa