Rennais 2013-2014

Rennais 2013-2014

Dec 31, 2011

Bonne Année!

salam.

alhamdulillah, syukur sebab masih diberi peluang oleh Allah untuk hidup sampai penghujung tahun ni. sedar nda sedar, masuk tahun 2012 sda kan? ekceli, harini nda perasan pun sda 31st dec. bila tengok fb ramainyaa yang wish Happy New Year! time tu barulah teringat esok sda masuk tahun baru. 2012. 

tadi pergi ke intermarché. macam biasa, pergi sorang². time tu hujan renyai², langit pun gelap, angin bertiup sepoi² bahasa. walaupun macamtu, ndala sejuk pun. warm ja. and I was reminiscing all those time that I have gone through all these years. dari tahun mula² datang ke France dulu, 1st Oct 2007, sampaila sekarang. and teringat macam mana kami sambut tahun baru 2008 bersama² for the first time di perantauan.


video

time tu, I was watching Nodame (sepa yang belum tingu tingula best haha :p) . tiba² ada orang ketuk pintu. ouh ya time tu kitaorang tinggal di Residence University. satu corridor tu ada 10 bilik, sumanya budak malaysian ja. dapur kongsi, tandas pun kongsi. and I was like, napa tiba² ada orang kacau lak ni? eheh. rupanya budak² laki ada bakar ayam! wahh! ketarala budak pompuan malas masak hahhaa. ingat betul that very moment.sebab, ntah. macam sangat special. lebih² lagi bila dok sorang² ni kan. rindunya mau kembali ke zaman dulu²..

apa² pun, 

Selamat Tahun Baru
Bonne Année
and Happy New Year uolsss!! ^^






credit to encik syazwan for the video.

Dec 30, 2011

Azam tahun baru?

salam.

ramai sda orang yang bising² pasal azam tahun baru di fb. hurm, terpikir juga , apa azam aku untuk tahun ni aaa? aku pun lupaaa. so kenapa kena berazam² suma² nih?

ada orang cakap, kena berazam sebab itulah yang akan menentukan hala tuju hidup kita. hurm. betul jugak. kalo kita berazam untuk lebih cemerlang tahun depan dengan hati yang tulus ikhlas and berusaha untuk mendapatkannya, iA apa yang kita azamkan tu will come true. maybe aku berazam dengan hati yang separuh² kut time tuh. sebab tulah aku pun lupa . ahaks (senyum² kambing). ka aku sda menua? (nooooooooooooooooo)

eventhough aku ndala percaya sangat ngan azam² ni (sebab aku tau azam aku ni berubah², well people change, what can i say) aku tetap jugak mau buat. ekceli suda buat pun, lepas balik dari kembara ke RDH di La Chaise Dieu, Prague and Dublin sepanjang 2 minggu ni. xperlu tunggu tahun baru barulah mau berazam². cukuplah kita sendiri yang mau berubah betul dak? :)

apa yang aku semangat sangat mau capai tuh?jeng jeng jenggg :B
-first, aku mau tingkatkan amal ibadah aku untuk tahun ni. tambahkan solat sunat, mesti baca al-quran sehari sekali, getting to know Allah and try untuk isi hati dengan bahan² rohaniyah sekurang²nya seminggu sekali. as you know, aku sda keluar dari usrah and tinggal seorang². so I know that I really need these to stay strong. and aku suka sangat tengok diorang² ni yang berakhlak baik, lemah lembut,tinggi ilmu agama. I really want to be like them.iA. doakan :)

- secondly, this one is kinda merepek tapi bagi aku xsalah hihi. I want to prepare myself to be a good wife and mother (ok kaver malu hahahhaha). in other words, jadi wanita sejatila cewah! :D meaning : rajin²kan memasak, mengemas rumah, try to be more friendly with kids (yeah aku xreti mau bermesra ngan budak² xtaula napa >.<), baca lagi banyak cerita nabi, beli baju baby. ehh. yang tu xpenting sangat. tapi qmeme ada sda beli bahhahaha. apa² pun, jangan salah paham. aku belum mau kawin. xda calon pongg. ni suma adalah persediaan untuk masa hadapan cewah! :p

 baru beli time pegi Ireland haritu. comey x comey x? :D

- Trying my best untuk berjaya dalam akademik. Make mama ngan babah proud. Like the first time in IUT tu. susah. but I'll try :)

ok sda. malu sebenarnya tapi oleh sebab yang baca blog ni teman² rapat ja soo xpala. kalo macam gedik ka apa just diam²kan jalah aa hahahha :p

till then :p

Dec 27, 2011

Campur-baur.

terharu - sedih - gembira - keliru - kecewa - enggan 

Ya Allah hanya kepadamu sahajalah hambamu berserah..

Dec 23, 2011

1st trip.

salam.

kemarin pukul 1 pagi barulah aku sampai di rumah. sepatutnya sampai pukul 9 malam, tapi macam besalah SNCF, sukalah buat mogok time orang tengah sibuk mau holiday. so terpaksala ambil train kol 6 setengah petang, tu pun sampai Rennes kol 00h46. ouhhh penat jangan cakapla ><

kalo mau tengok gambaq² yang di amek sepanjang di Lyon and RDH di La Chaise Dieu haritu, tengokla di FB aaa. aku share gambar yang paling aku suka ja di sini. jeng jeng jengggg



yeayyyy akhirnya dapat jugak peluk c buntal ni geram geram!!!!

okla mau sambung packing untuk berjaur esok plang. where to? ahaks. rahsia. cewah! :D

Dec 18, 2011

The holidays start now!! ;)

Salam.


Curently in Lyon.esok akan ke RDH selama 4 hari. Mudah2an best. Can't wait! ^^


Tengah dalam apartment tunggu makcik mumu n mlati sampai hihi.nanti update lagi! ;)


Bonnes vacances!


Published with Blogger-droid v2.0.2

Dec 15, 2011

alive again.

salam.

hai uolssss!!! alhamdulillah, setelah seminggu berhempas pulas exam 7 paper, harini, tepat pukul 9h40 pagi, I'm free! memang senyum xingat duniala time kuar dari exam tuh. hoyeah. mari kita berholiday² plang ^^

so, kerja aku tadi balik² tu, makan megi, lepastu sakai pigi dl movie. almaklumla, time exam aku terpaksa restricted diri aku dari pegang komputer lama². sebab kalo suda terpegang tu memang payahlaa mau berenggang. ahaks. tiba² terasa mau beli desktop baru. diorang cakap, ada peruntukan sebanyak 1000 euros untuk student jpa yang suda 3th year university => termasuk aku la tu hihi. tapi aritu kawan aku tanya makcik Sylvie dia kata result untuk semester ni kena bagus. ouhhh aku harapla sangat result aku ok. mau beli mau beli! boleh dl movie banyak² n laju. lepastu buat rumah macam home theatre. xpayah susah² keluar  pigi cinéma mau tingu movie. tingu di rumah sudaa. siok lagi. boleh ronggeng² segala. ahaks.

setelah seminggu xmakan dengan proper, sebab seminggu ni 2 kali ja aku masak, yang len tu kol delivery or makan megi or makan nasi kering ngan ayam panggang yang men berpanaskan tu ja, harini siyesly aku terasa mau masak balik. lama bangat nda buat projek masak² nih. haa kejap lagi adala tu aku update blog masak aku. hiii kalo rajinla :) time pegi merayau mau cari resepi apa kan dimasak malamni, aku ternampak ni:

p/s: sila ignore tabs aku di atas tu. time ni aku masih sakai lagi mendl movie uhukkk


ada resepi aku laaaaaaa sob sob sob terharu uuuu. kat home page lagi tu :') ouh ya ekceli aku ada kongsi resepi kat website ni. bestla website ni sebenarnya, macam² resepi ada. siyes best. ok aku promote brabis suda ni. nanti lawat laa (jangan lupa cari resepi aku jugakkk hahhaa :p )

and tiba² terasa macam mau ambil kelas memasak lepas habis belajar nanti. aku tedala kata masak ni senang dari belajar chimie nih, tapi hurmm senang la jugak kalo compare haha :p persamaan antara dua² ni: dua² pun macam buat eksperimen. kena sabar. and mencabar. best tau. i loikkeeeee!!!

ouh okehla itu sajala. nanti i membebel lagi. adios! ;)

BONNES VACANCES ET JOYEUX NOEL!  ^^

Dec 11, 2011

Tunang.

picture taken from the bride-to be's fb :)

congrates abang dandan dengan tunangnya! alhamdulillah selamat sudah bertunang harini. iA akan bernikah bulan 7 nanti. harap² xkena repeat apa² paper akhir bulan 6 tahun depan so dat aku boleh balik labuan awal and attend his wedding!

minggu depan final exam.. 7 paper.will update as soon as the exam finish. can't wait!

doakan aku keh! ;)

Dec 6, 2011

worst exam TP ever.

Salam.

harini aku exam TP (eksperimen). lepas study dari minggu lepas lagi, aku pun pergila exam dengan yakin dan senang hati. and alhamdulillahla dapat TP yang senang. tapi bak kata pepatah, ku sangka panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengah hari! ya, memang TP tu senang, tapi mesin dia yang bangang! 4 kali aku try barulah jadi.tu pun termenangis sebab tensennnn sangat. orang lain bila guna skali ok ja tapi bila aku guna dia buat hal plang. siyes rasa macam mau humban ja menatang alah tu sambil mencarut². nasib bek harini posa. memang sabaw jalah.

lepastu bila buat kira² result macam salahla plang. hailaaa. sdalah cikgu and technician² lab ni bercerita di sebelah aku. siap sindir lagi sebab aku yang paling lambat. macam mana xlambatnyaa mesin kamo tu yang bengong! uhukk. so last² aku pon fed up, biarkan jalah result yang bengong tu and cuci suma perkakas² tuh and then balik tros.

memang bad dayla today. haish.

Dec 4, 2011

weekend~~

salam.

alhamdulillah. akhirnya habis jugak semester yang first ni. cuma kena study untuk exam seminggu lebih lagi. yang bestnya, minggu depan teda kelas sebab study week! bon, xdala completely teda kelas sebab selasa aka lusa aku ada exam lab (yep again....) wish me luck!

as u can see, aku sda tukar layout blog aku. tedala berubah sangat pun. tukar gambar kartun dia tu pun senang ja mau tukar. download di tenet then upload then siap! ^^ yang pentingnya aku sukala heee.kononnya harini mau study, tapi tulah. liat tu datang lagi. instead of revising for the exams, aku pegi tengok cerita koreala, tidurlaa, merayaulaa. ouh ya jumaat tu aku pegi tengok wayang. tengok puss in the boots and the lady. dua² pun best! tapi aku lagi suka tengok the ladyla. sepa² yang belum tengok, tengokla! gerenti akan insaf lepas tengok sebab dia based on true story, bukan yang dicipta² okeh. and yang pentingnya, michelle yeoh yang berlakonnn! bha pa lagiii, berabis suda promote ni hahha :p


hurm.. semenjak dua menjak ni kan, aku selalu mimpi yang ganjil².mula² tu aku mimpikan arwah nenek hajah, and bila aku mimpi tu, dia mengangun aku (jadi mak andam aku).ertinya aku mimpi aku kahwinla. I had this kind of dream on the day she died, and tiba² mimpi tu datang lagi... and then, aku mimpi aku pregnant. bukan sekali, tapi berkali² .dulu aku pernahla mimpi aku pregnant gak, tapi ni macam banyak kali, so aku macam pelik. mimpi is just a permainan ja bha kan? korang rasa napa eh? ka ni sebab aku selalu sangat usha baby comel²? and bukan tu ja, ada benda lain lagi yang menggangu aku. i tried to tell myself that it's just a dream, tapi bila aku bangun aku mesti akan terfikir jugak. ntahla. abaikan.

tu jaklaa. till then :)