Rennais 2013-2014

Rennais 2013-2014

Apr 28, 2008

Apr 27, 2008

Alhamdulillah~:-)

Salam.

Syukur alhamdulillah,elaun sda masuk ari jumaat 2.syukur sgt2.merasala jugak hidup dalam kesempitan.so lepas ni,mau simpan duit.mau shopping byk2 kena fikir dl bek2.mesti!:-)
Kemarin oleh kerana duit sda msk,kami,les filles pi cv.jln2 window shopping tp ntahla,rasa xmood pun mau shopping.tapi lepas 2,kami men boling!er ekceli ak n pakcik duang ja yg men.mantap seh pakcik ni.nanti kita lawan lg ah^0^ptgnya,pi auchan lg.kali ni,semangat mau shopping 2 membara2.so lurihla jg something ptg 2.hehe.td pagi mcm besa ada date.lps 2 pi leclerc n then ak pi buat kek.ntahla,byk ja komen dr makcik2.haih~nnt ak praktis ngan mama ak dlabuan nnt.xpuas ati nih.huhu.
Esk kelas lg.tp xpala.just 4 3 days.chaiyok!:-)salam~

'Engkau tidak mengetahui boleh jadi Allah akan mengadakan selepas penceraian itu sesuatu perkara yang lain'(Surah Al-Talaq,ayat 1)

P/s-homesick tahap gaban..aih~

Apr 25, 2008

Jurnal Seorang Anak

Assalamualaikum...

Buat kita yang menyayangi seorang insan bergelar AYAH...

Apa yg terhidang didepan skrin ni semoga dapat mendetikkn sedikit kerisauan status kita didepan Allah ambillah iktibar dan pengajaran..jgn merasakan diri sudah cukup byk berbakti dgn ibu dan ayah

Jurnal Seorang Anak

Ayah aku baru meninggal 5/8/2002..3.25pm. Apa yang aku tuliskan sini adalah untuk mereka yang masih lagi ada orang tersayang, untuk terus menyayangi dan berjasa sebelum menyesal.

Kematian abah amat meninggalkan kesan yang mendalam apatah lagi meninggalkan mak yang kesorangan. Anak-anak semua dah besar.kerja semua jejauh. Hidup ini seolah tiada erti....selama nie setiap suka duka....pasti telefon dan maklumkan pada mak dan abah. Kalau naik gaji... dapat keputusan bagus dll...pasti telefon mereka supaya mereka gembira. Kalau boleh mahu terus menemani mak yang terus menangis.

Syukur, abah mati dipelukan mak yang mengucap dua kalimahsyahadah...di telinga kirinya...dan aku ketika itu mengucap ditelinga kanannya...... ini adalah kali pertama aku melihat kematian....masih terbayang....abah memandang jauh kehadapan dan mata nya ke atas....sambil mengucap dan memejamkan mata.Sungguh cepat dan tenang...semoga roh
abah ditempatkan digolongan yang beriman. Syukur sembahyang jemaah abah lebih
dari seratus orang...syukur abah dikebumikan dengan selamat.

Sejam sebelum kematian ....sempat berbual dengan abah. Abah kata kalau nak beli kereta tunggulah 2005. Bila time AFTA nanti kereta honda jatuh harga.Boleh lah bawak mak berjalan. Waktu tu abah dah sihat...dah selera makan. Pastu abah suruh esok pergi buat kad pengenalan baru. Sebab abah dan Mak baru ambil kelmarin. Abah kata sehari jer buat. Tak payah ambik gambar kat kedai gambar. Diorang guna digital kamera kat office jer. Tapi abah kata jangan pakai baju putih. Nanti gambar tak clear. Tapi tak sangka esok nyer aku pergi sana bukannya utk buat kad pengenalan aku, sebaliknya buat sijil kematian abah.

Apabila Izrail datang mengambil nyawa....kita tak boleh mencepat atau mengajak walau sesaat. Sampai sekarang masih terbayang keadaan abah masa tu.Tapi macam tak sangka. Abah hanya tengok atas dan tutup mata. Badan tidak bergoyang walau seinci. Abah cuma nak baring. Sambil mulut mengucap dua kalimah syahadah. Pertama kali pergi ke rumah mayat jenazah.Pertama kali naik van jenazah, pertama kali buat sijil kematian, pertama kali tak tidur 2 hari, pertama kali asyik menangis, pertama kali menimbus kubur, pertama kali menjirus air mawar...semuanya pertama kali. Dan pertama kali juga takkan jumpa abah lagi.

Aku memandikan abah......memasangkan kain ihram sebagai kain kapan. Ketika ditutup muka abah, aku mencium dahi....pipi kanan....pipi kiri.....dan bangun....tetiba hati aku ingin terus mencium lagi...aku membongkokkan kaki dan mencium dahi nya semula.Ciuman ini adalah ciuman terakhir. Semasa kecil aku salu cium abah.Tetapi apabila dah besar sudah lama tidak mencium pipinya.Ya Allah..tuhan segala alam...
aku dan abang mengangkat jenazahnya...........dan mengebumikannya. Hati ini sayu mengenangkan pemergian abah yang tercinta. Mak hanya memandang dengan air mata sayu....penglihatannya kosong......setelah 36 tahun hidup bersama abah......kini tinggal seorang.

Selaku seorang anak.....aku tahu bagaimana kasih seorang abah. Abah seorang pendiam...... sabar.. dan alim....Jemaah masjid...bendahari masjid.....dan pelbagai amanah kebajikan dilakukannya. Aku selama ini tidak pernah meluahkan kasih kepada abah secara terus terang.Memang sayang abah... cuma... dengan abah saya hormat dan memendam kasih saya.....Lainnya pula dengan emak...yang sentiasa berterus terang....
seringkali tidur di peha.

Kelmarin aku baca dairi abah.Tak sangka abah pun tulis diari. Tiada apa yang ada dalam dairi itu melainkan perkara anak anak nya. Semuanya berkisar tentang anak-anaknya .Aku sendiri tak ingat bila aku beli kereta. Tapi abah catat..18 February..Rizal beli kereta
satria hijau 1.6..... abah catat setiap kali anak nya telefon beserta waktunya. Sekali tu jam 1.00 pagi aku telefon dari KL.....abah pun catat. Semuanya abah catat berkenaan anaknya.
Abah catat Rizal balik jam 2.00 tengahari bawa keropok. dll.......Abah catat Kak Se keguguran.....Abah catat Shaifol (abang sulung) ke KL......menangis kami semua bila baca dairi tue....

Abah sayang anaknya.....tak pernah tunjuk...sebab abah lebih suka mendiam dan tidak bercakap pasal orang.Begitu juga dengan orang lain ayah hanya banyak cakap pasal ilmu agama dan berkenaan anak-anaknya sahaja. Ada kawan kampung abah baru nie cakap "Abah kamu masa hidup salu cakap pasal anaknye. Sorang keje sana sorang keje sini. Dia bangga ada macam korang". Tapi jauh di sudut hati aku, aku masih terkilan sebab aku salu fikir aku bukan anak yang baik. Abah memang suka tulis. Kalau fail atau dokumen pasal kereta, rumah, bil,kedai dll memang semua tersusun.. Aku terjumpa buku
nota kuliah subuh abah yang terbaru.....

catatan terakhir yang abah tulis "hati orang beriman sentiasa ingat kubur"....
abah gariskan perkataan ingat kubur.... dan kami bersyukur bahawa abah sememangnya telah bersiap sedia untuk meninggal.Dan menyerahkan kepada Allah untuk melepaskan seksaan di kubur dan api neraka.Abah memang suka budak kecik..pantang anak saper
pasti dia dukung...bawak berjalan...... cucu-cucunya setiap kali balik
pasti nak tidur sama. Kini semuanya tiada.

YaALLAH....aku tak tahu bagaimana kehidupan utk diteruskan...tanpa Abah......baru bercadang nak balik dan bertekad bonus tahun nie nak kasi abah seribu mak seribu... tapi Allah lebih menyayangginya...

abah meninggal 5hb..tidak sempat merasai bonus pertama anaknya yang
aru masuk 10hb Ogos 2002.Kali nie tak sangka bonus banyak digunakan
untuk majlis tahlil dan batu nisan untuk abah.

Tok Imam ada cakap kat kami...."kubur ayah dikorek...pastu ditanam...tanahnya masih penuh kat tepi....terlebih tandanya seorang yang pemurah....sedangkan ada sesetengah kubur dikorek pastu ditimbus semula masih tak cukup tanah." "abah kamu wajahnya senyumnyer walau pun dah meninggal""Abah kamu waktu dimandikan dah bersih...tak der kotor najis pun takder"...perkara itulah menyedapkan hati kami....untuk jadi seperti abah....

Sembahyang Jumaat minggu sudah di Masjid.....aku memulangkan semula duit masjid dan buku akaun yang abah pegang selaku bendahari. Sambil mengira kutipan Jumaat hari itu tok imam dan bilal turut menangis...."Dulu abah kau yang tolong kira pastu tulis kat white board tu".........Ini semua membuat aku rasa terpanggil untuk kembali ke kampung walau kerja apa sekali pun....

Ya Allah. sesungguhnya kematian ini memberi hidayah pada aku ....Talkin buat abah masih segar..."Wahai Hj Badzri Bin Hajah Habsah...ketahuilah kamu bahawa mati itu benar, kiamat itu benar, Allah itu benar" dan kita yang hidup akan pergi juga....Lelaki berat tanggungjawabnya.... suami menanggung dosa isteri dan anak-anak.....isyaAllah selaku anak-anak kami telah dibekalkan ilmu agama. Cuma aku kini telah lupa untuk mengamalkannya sejak mula bekerja setelah terlupa dgn nikmat Allah..Mak juga seorang yang dan solehah....saya yakin Allah maha pengampun dan maha bijak sana dalam
menentukan Al -Mizan..

Dulu mak dan abah tiap waktu ke Masjid dekat rumah berdua....tapi sekarang nie mak kata mak takut nak ke masjid seorang diri takut tak tenang hati teringat abah.

Inilah perasaan aku sekarang. Buat korang yang masih ada....jadikan iktibar.....cium pipi ayah sebelum ciuman terakhir. Dan curahkan kasih sayang tanpa selindung.Tunjukkan.

Al-fatihah....
Wassalam

~Abdul Rasyid Abdullah~

bayangkan~

Hari berganti hari. Keadaanku semakin tenat. Tubuhku
terkaku seperti mayat di atas katil di salah sebuah hospital yang aku
sendiri tidak tahu mengapa aku di tempatkan di sini. Sebelum tu, yang aku
ingat aku sedang memandu kereta ayah, lalu bertembung dengan lori balak.
Tapi selepas itu aku tidak ingat apa-apa. Pandanganku kabur. Tidak dapat
ku pastikan siapa orang-orang yang berada di sekelilingku. Aku terasa dada

ku teramat berat dan bahagian pinggangku sudah tidak berasa apa-apa lagi.
Derita sungguh. Nafasku sesak.

Tiba-tiba tanganku di pegang kuat. "Mengucap sayang,,
mengucap... ... .. Asyhaduallailahaillallah... ... ... "ucapan itu di
bisikkan ke telingaku di sertai dengan tangisan. Itu suara ibu. Manusia
yang pernah mendodoikan daku semasa kecil, manusia yang pernah menyuapkan
nasi ke dalam mulutku, manusia yang pernah memberi susunya serta yang
pernah merotanku kerana degil.

"Bagaimana dengan keadaannya doktor?" Aku amati suara
itu. Pasti itu suara abang. Mungkin abang baru sampai. "Tenat" ,jawab
doktor dengan ringkas. "Itu kata doktor bang, jangan berserah kepada
takdir sahaja. Kita perlu usaha". Sudah seminggu aku terlantar di wad ini,
kenapa baru sekarang abang menjengah? Datang lah ke sini, aku ingin
berbicara denganmu. Datanglah... ..

Tapi mataku... ... . semakin gelap. Adakah aku sudah buta?
Tidak!!!!Aku tidak mahu buta. Aku masih ingin melihat dunia ini. "Sabarlah
dik, banyak-banyak ingatkan Allah." Abangkah yang bersuara itu? Apa yang
aku tanggung ini tidak semudah yang kau lafazkan, abang. Tolonglah adikmu
ini. Tolong bukakan mataku.

"Tekanan darahnya amat rendah". Sayup sayap kedengaran
suara doktor. Kedengaran juga ibu menangis teresak-esak. Ibu, kau hanya
mampu menangis saja. Dan bila tiba saatnya, Kita akan berpisah.
Tapi,ibu... .. aku tidak mahu berpisah denganmu. Tolonglah ibu, selamatkan
lah daku.

"Yassin... ... " bacaan yassin terngiyang-ngiyang di
telingaku. Aku tahu itu suara abang. Tetapi kenapa aku di perdengarkan
dengan suara itu.Apakah aku
sudah menghampiri maut?
Aku takut!!!!!!!

Sedetik lagi sakaratul maut datang. Sedetik lagi izrail
datang. Sedetik lagi malaikat maut datang. Aku di ambang sakaratul maut...
... Aku semakin tegang dan demakin sendat nafas di dada. Ketika itu, aku
tidak ingat apa-apa lagi. Aku tidak kenal sesiapa di sekelilingku. Tapi
yang pastinya sekarang, aku berdepan dengan sakaratul maut.

"Tolong ibu, tolonglah aku, aku takut". Tapi rintihan ku
tidak di pedulikan. Apa mereka semua sudah pekak? Aku di lambung
resah,gelisah dan penuh kesah.Keluhan dan rintihan
"Panas,dahaga,haus,panas... ... ..". tapi tiada siapa pun yang peduli.

Nenekku datang,"Nenek... ... ... ..". "Kau dahaga cu, kau
lapar cu, mahu air?? Ini gelas penuh air madu, kalau cucu mahu masuk
syurga,minum air ini".

"Ibu... ... ". Ibuku datang, Ibu menggoyangkan buah
susunya. " Ini ibumu. Air susu ini membesarkanmu, nak. Buangkan islam,
matilah dalam agama yahudi... ..".

Ayah... ... .kau datang ayah... ... .". "Matilah dalam agama
yahudi anakku. Matilah dalam agama nasrani. Itulah agama yang membantu
kau masuk ke syurga".

"Nenek... .ibu... ..ayah... ... suara kau kah tadi?? Kenapa
kau berubahlaku?? Atau suara syaitan yang ingin memurtadkan aku??

"Mengucap sayang, mengucap.
Asyhaduallailahaillallah... ... ". Ucapan itu di ajukan sekali lagi ke
telingaku. Itu suara ibu. Tapi lidahku sudah menjadi kelu.

Manusia-manusia berjubah hitam datang. "Mari ikut kami".
Manusia-manusia berjubah hijau datang membawa bersamanya payung
hijau,katanya"Mari ikut kami". Cahaya putih datang. Datang kilatan hitam.
Datang sinaran kuning. Cahaya merah datang. "Apa ini,apa ini?. Akulah
sakaratul maut... ... .!!!!!!". Kedinginan menjalar, merayap
perlahan-lahan dari hujung kaki ke hujung rambut dan kini seluruh jasadku
di selimuti sejuk.
Dan kemudian datanglah malaikat maut di hujung kepalaku.

"Hai jiwa yang keji, keluarlah dari kemurkaan
Allah... ... .".Aku tersentak. Roh ku berselerak di dalam tubuhku.
Lalu,innalillahi wainnailaihi rajiuun... .

Malaikat-malaikat yang menunggu sesayup mata memandang
dan menghemburlah bangkai yang sebusuk-busuknya. Tiba-tiba bau busuk
menusuk ke hidungku, seperti bau sampah yang amat busuk. "Apa yang busuk
ni? Tak adakah orang yang mengangkat sampah hari ini? Ah, busuknya,
hanyirnya, hancingnya... ... ".


"Assalamualaikum... ... ".

"Siapa yang memberi salam itu?".

"Aku".

"Kau siapa wahai pemuda?".

Seorang lelaki tercegat di hadapan katilku. Aku tidak pernah melihat orang
yang sehodoh, sekotor, dan sebusuknya di dunia ini.Rambutnya yang tidak
terurus, baju yang di pakai berlumut hijau, kuning,coklat dan entah
apa-apa warna lagi, dari lubang hidung, telinganya dan mulutnya terdapat
nanah dan darah pekat keluar. Tanpa di pedulikannya... ... jijik, loya,
aku rasa... ... ..teramat loya melihatnya.

"Kau tak kenal aku?"

"Tidak!" jawabku tegas. "Mana mungkin aku kenal kau
sehodoh dan sejijik ini".

"Aku sahabatmu, kau yang membuat aku hari-hari".

"Bohong!". Aku menjerit sekuat hati. Biar semua penghuni
wad ini mendengarnya. "Aku tak kenal engkau!Lebih baik kau pergi dari
sini".

"Akulah amalanmu yang keji... ... ... .".

Aku terdiam. Aku tidak mampu berkata apa-apa lagi. Ya!
aku teringat kini, semuanya telah pernah ku dengar dan ku pelajari dulu.
Segala dosa dan keburukan yang kita lakukan di dunia, akan di jelmakan
dalam sebagai suatu makhluk yang teramat hodoh di hadapan kita di alam
barzakh nanti. Oh Tuhan, aku banyak dosa. Aku memang lalai, cuai dan lupa
dengan segala nikmat yang telah kau kurniakan. Solatku kerana kawan, dan
bukannya ikhlas kerana Allah. Pergaulanku bebas, tak kenal muhrim ataupun
tidak. Tapi itu semua telah berlalu dan dan sudah terlambat untuk
bertaubat.Apa yang aku harus lakukan!!!!!

Surah yassin yang abang pegang di letakkan di atas dahiku. Aku melihat
kaklong dan kak ngah menangis. Aku juga lihat mata
abah bengkak.

Tiba-tiba badanku di sirami air. Air apa ini??
"Tolong... .sejuk!!!! Kenapa air ini berbau air kapur barus. Tolong jangan
tekan perutku dengan kuat, sakit!!!! Kenapa ramai orang melihat aku
Aku malu... ..malu...
..malu... ... !!!!!!".

Aku di usung ke suatu ruang.Aku lihat kain putih
dibentangkan. Lalu diletakkannya aku di atas kain putih itu. Kapas di
bubuh di celah-celah badanku. Lalu aku di bungkus satu demi satu dengan
kain itu.

"Nanti, tunggu!! jangan bungkus aku. Kenapa kalian semua
buat aku macam ini? Tolong rimas... . panas... ... ..". Kemudian aku
diletakkan di suatu sudut. Beberapa orang termasuk tok imam
menyembahyangkanku. Kelihatan ayah dan abang berada di saf yang
pertama.Tapi kenapa aku di sembahyangkan? Bukan kah aku boleh sembahyang
sendiri?

Aku teringat kata-kata ustazku dahulu. "Sembahyanglah
kamu sebelum kamu disembahyangkan". Dan kini baru aku sedar aku sudah
tidak mampu lagi untuk mengangkat takbir, ruku', sujud dan tahiyyat.

Aku di angkat perlahan-lahan kemudian di letakkan di dalam kotak kayu.
Kotak apa ini?"Aku di usung oleh enam orang termasuk ayah dan abang. Aku
di usung setapak demi setapak". "Al-Fatihah!"Kedengaran suara tok imam.
Kelihatan ibu, kak long, kak ngah dan lain-lain mengekori di belakang.
Tapi kemana dia bawanya aku?". Nun jauh di sana, kelihatan tanah
perkuburan kampungku. "Ke situkah aku dibawanya? Tolong turunkan aku, aku
takut!!!!!!".

Setibanya di tanah perkuburan, kelihatan satu liang yang
besaiz dengan jasadku. Beberapa tangan memegangku, dan aku di turunkan ke
dalam liang itu. "Perlahan-lahan", aku terdengar suara tok imam
memberitahu. "Tolong keluarkan aku dari sini! Aku seram!!!". Kini aku
berada di dalam liang sedalam enam kaki. Sedikit demi sedikit pasir dan
tanah menutupiku.

"Tanah apa ini?". "Aduh sakitnya badanku di timbusi
tanah". "Innalillahiwa innailaihi rajiuuun... ... . Dari Allah kita
datang,
dan kepada Allah jualah kita kembali".

Kedengaran bacaan talkin dari tok imam. "Sesungguhnya
mati itu benar alam barzakh itu benar, siratul mustaqim itu benar, syurga
an neraka itu jua benar... ... ..".Sayup sayap aku terdengar tok imam
terus embaca talkin, tetapi makin lama makin hilang. Pandanganku makin
lama, akin kabur dan terus tidak kelihatan. Tubuhku terasa telah di
timbusi sedikit demi sedikit pasir dan tanah yang di lemparkan ke atasku.
Terasa semakin gelap dan ... ... . aku kini keseorangan.

"Nanti! Nanti! Tolong! Tolong ayah, ibu! Jangan
tinggalkan aku seorang. Aku takut!!! Gelap!!! Panas!!! Tolong !!!!
Aaaaaaaaa!!!!"

;)

salam

mau ckp MEKACIH BANYAK2 to all of u tourangeaux,coz ingat n sambut besday aku.this is da first tyme aku sambut besday ngan kawan yang aku rasakan mmg best gila.n 4 da wish n da presents,thank you very much!suka teddy bear tu.warna pink.suka;)

balik dari cuti sekolah,meaning,kami dapat markah exams.dapat 2 exams' marks yang teruk.agak sedihla jugak.tapi lepas ni aku akan berusaha lagi.chaiyok!

xda idea sangat petang ni.maybe coz buat tag duang tu kot;p hehhe.tu jakla.salam~

`Maka apabila kamu telah selesai dari sesuatu urusan,kerjakanlah dengan sungguh-sungguh urusan yang lain'(Alam nasyrah,ayat 7)
The Rules


Link to your tagger and post these rules.
List eight (8) random facts about yourself.
Tag eight people at the end of this post and list their names.
Let them know they’ve been tagged by leaving them a comment on their blogs.

So, EIGHT (8) random facts about me..

1.psl mkn-suka makan kari ayam,sambal belacan+ikan goreng,ambuyat(mknn yg dibuat dari sagu),aiskrim,coklat,soto,mangga muda+sambal belacan(lg),mangga,durian,puding kelapa mama,kek2 mama(especially cheese kek n kek hatipari),ayam masak merah nenek hajah,tomyam n suma yg sedap2lah..xsanggup mau ingat balik apa feveret aku..huhu

2.suka baca buku,tp bukan buku pelajaranla.slalunya buku crita+buku jiwang.kalo buku bi,ada sikit ja aku yang aku suka baca.chinese cinderella,anne frank,little princess,pride n prejudice.kalo crita2 mcm remaja2 ni,xminat sgt.suka bc buku bi yg sejarah2.best bila dpt imagine.then,suka kumpul setem.minat kumpul dr thn 6 lagi,bila mama n mummy bagi drg punya buku setem.best bila tengok setem yang warna-warni n lama2.cantik seyh~;)then,suka men boling jgak.di labuan,buhsan2,pi UK,men boling ngan kak line.tp xla selalu,coz xda duit.hehe.cni,eventhough mahal sket kalo compare ngan msia,blh pi slalu coz ada duit.hehhe;p

3.suka sejarah,geografi,math,chemistry n bm.tp skang ni ssh sdala kalo mau ingat fakta2 nih.berkarat sda kot;p

4.dari tadika smpila aku sek menengah,xpenah pn aku stadi luar dr labuan.kalo kuar dr labuan melancong ke kl tu penah la.this is the 1st time aku kuar dr labuan 4 futher study,bkn di semenanjung,but di France.so homesick tu lg kuat la.huhu

5.skang ni suka ngn pink.dulu tem sekolah,ada sorang kawan ni(ain),yang minat gila dengan pink.sampikan aku pun jadi rimas.n then,bila abis ja sekolah,xtaula plak macam mana aku boleh terminat pink.ketulahan coz slalu kacau ain kot.hehhe

6.erm..pergi ke france mmg impian dr aku f1 lg.tem tu,kena pilih bahasa,sama ada mau ambil french,jepun or arab.jadi bila ambil french tu,memang determinated gila la mau pi france ni.n penah jugak aku terpikir mau ambil linguistik french.tapi bila pkir2,macam xmau plang.so,pilih kos ni coz kos ni ja yg pi france(sebab yg xblh blah..huhu)

7.penah di cop sebagai duta bahasa kedayan oleh pakcik hanif,kwn chat aku coz asyik ckp kedayan ja.tp peduli apa.mmg aku suka pn.ngeh3;p

8.erm..satu lg,aku ni pendiam orangnya.kalo 1st tem jumpa,mmg aku xbanyak cakap.but once bila sda kenal lama,kamu pun xakan sangka aku ekceli boleh menjadi sebising itu.ngeh3.

Lucky 8:

mumu yg suka cakap cop2

peyn2 tot yg suka ckp `lawaknyeeeee'

yau yg sweet~;)

61 aka laki si tuttttttttt;p

mlati@anati angou

angosh yg bek;)

hafiz

n sepa ah?gareth la..hehhe

Apr 20, 2008

=)

salam..

alhamdulillah..arini rasa hepi sgt..td tyme mula2 bgn tu,jgn ckpla,bad mood smcm ja..er n siap rehat2 lg tem dgr usrah td..uhuk3..but then,bla dgr lama2 usrah tdkan,akhirnya,aku jmpa sesuatu yg mmg kena ngan apa yg bt aku rs sedih slama ni..perasaan yg aku rs sejak aku kecil,smpila skrang..n then,dlm usrah td,adalah terjumpa beberapa ayat ni..

`Dan Dialah yang menciptakan tiap-tiap sesuatu iaitu menentukan keadaan makhluk itu dengan ketentuan takdir yang sempurna' (Al-Furqan,ayat 2)

'Kamu mungkin bencikan sesuatu,sedangkan Allah menjadikan kepadanya kebajikan yg banyak'(An-Nisa,ayat 19)

'Dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu,dan kamu mungkin sukakan sesuatu,sedangkan ia lebih buruk kepada kamu.Hanya Allah mengetahui,sedangkan kamu tidak mengetahui'(A-Baqarah,ayat 216)

lps ni,kalo rsa sedih2,tgk ayat2 nilah kan?dr dulu lg,mmg aku xdpt mau bendung prasaan tu..insyaAllah..lps ni,aku akan try supaya psl 'benda' tu,aku xakan jd down n sedih.mcm dlm ayat di atas ckp,suma yg berlaku,pasti ada hikmahnya..aku akan try terima..to kak mimi,ipeyn,ummu,n sepa2 tau psl 'benda' ni,thanx a lot coz bg semangat dekat aku..sayang korang!;)

oh ya.ni mau ckp psl junior2 la plak.dgr kata,esk drg msk intec.n bln 6 fly sda.ekceli bkn mau tekankan psl fly pi france tu,tp mau ckp psl tarikh drg msk intec tu.tomorrow kan?hehhe.bgs2.nnt kalo drg xingat tarikh drg msk,blhla aku tlg ingatkan;p

semlm kol nana n mama.pkl 10,tem br mula stadi,aku msg2 nana(dia bw henset pi asrama..huhu)then skalinya dia minta aku kol.so kol jalah.xsangkala plak blh terbegayut.bla kol2 tu,adala jgk dpt korek rahsia sket.psl cuti summer nntla.dia ckp,aku akan jd babysitter faris coz mama n babah ada majlis apa ntah di kk.xaci btul.tp xpalah,blh bt projek.msk2ka,bt kek ka.hehehe..then,insyaAllah,family aku,makcik n kazen aku pi france cuti noel ni.xsabarnya!mama ckp,bln 5 ni,drg pi kl.siap sdia sda mau bli baju sejuk.seronok plang aku dgr.dpt rs la mama pn xsbr mau pi cni.aku pn xsbr jgk.lama sda xtravel sm family.cuti summer nnt,xtaula plan.nana n faris exam.mau bw drg pi brunei,tp tulah,drg exam.maybe pi miri n kl jak kot.tu pn atas sebab mau jmpa dr.tp blh ja bha kan shopping smbil2 tu.hehhe;)

hurm..tu jak kot.byk kerja lg ekceli mau bt.tp tersmngt plang mau update.hehhe.salam,tke cre!=)

Apr 18, 2008

paris-rouen-bosville

assalammualaikum..

sori psl post sblm ni.maybe ak ikutkn prasaan jak kot.tp mmg xblh thn.so sepa2 yg trsa sorila ek.skang ni mau crita psl trip kami lps pi amsterdam tu plang.lps kami blk tu,lusanya kami pi paris.nek tren pkl 12.09 tgh hari.smpi di paris pkl 1 lbh kot.xingat.smpi2 jak,ltak beg dkt consigne(tmpt simpan beg).mhl seh.9euros50.ekceli benda tu maksimum utk 3 hari.tp kami byr sm harga 4 3 hari utk bbrapa jam ja.huhuh.lps tu,pi eiffel tower.smngtla ni sda jln laju2.sklinya ada pkcik ni thn kami guna perkataan `MALAYSIAN'.kami ni pn terpedaya la.org tu pelukis.kami pkirla free,skalinya,dia mau cas kami 30 euros sorg.gla la.blh guna pi parc asterix bha.cekik darah btul.then last2,dia cas 5 euros sorg.okla.kami pn trimala.anggap tu sbgi sedekah.

then,bt pertama kalinya,aku nek eiffel tower.bestnya!dulu,mmg mau sgt nek benda ni.akhirnya tercapai jgk hasrat aku.alhamdulillah~;)but susahnya,aku gayat sket.tem nek tu,ntahla,rasa mcm bergoyang ni.mcm mau runtuh jak eiffel tu.nsb bek smpt turun=p
trun2 jak,hafiz ajak pi quartier chinois.best gak tmpt tu.yg geramnya,drg sdala ajak,tem tu lg kami lapar2 so xdala mood mau jln2 tu sbnrnya.skalinya,tunggu pny tungu rupanya singgah lg di mcd.cis.last2 kami pn blkla.pi place monge,smbhyg n then pi chatelet pi mkn kebab.tyme mkn kebab tukn,tetiba ada pkcik tu tny aku..'china'?tu yg aku pelik tu.aku ada muka chinese ka plak?nguang3;p
n mlm tu tdur drumah kak mai..


atas eiffel..

esk paginya kami pi parc asterix.pkcik duang kt pkl 9.15 jmpa,tp ekcelikan,kami kuar dr rmh kak mai pkl 8.45.mau pi paris lbh kurang 30 min la.tula cuak jgk.last2,drg pn ada prob.so kami pn bt2 la mcm kami dl yg smpi.hehhe;p
pi parc asterix tu plang,kena pi airport.kena nek tren rer lg.lps tu tunggu bus.ekceli tiket kami bli dr pkl 10-5pm.tp kami smpi pkl 12 gitu kot.coz sesat kan di musee du louvre.huhuuh.but xpala.aslkan mrsa pigi.benda 1st nek,yg sotong tu.mula2 best la jgk.then aku kacut sda.nsb bekla xlama.huhu.tp ekceli best jak.lps tu,drg ni bwla nek roller coster kyu yg laju n tinggi tu.aku mmg xmau.glala.sdala nek sotong tu pn kacut,pa lg nek ni.pengsan kali.so tem drg nek tu,aku pn jln2 la.mlayan prsaan la konnnyaa;p


parc asterix;)

lps mkn tu,nek yg mcm bot tu.ni pn aku takut jgk,tp bla try best plang.cuma prut aku gelila.then pkcik2 ni mau nek roller coster yg tinggi tu.so kami yg gurls ni pn pilah men merry go round.sian xpenah men tem kecil kan.tem besar2 pn jdla;p
lps tu men yg ada bot,then bla trun tu ada air.tp ni xbest sgt coz xtnggi.mcm di movie world,best gla.tinggi gla.nnt mau pi parc tu lg la.ada satu tu yg tinggi.hehe.paling last nek roller coster.yg ni nmpk mcm xlaju sgtla.n bla men,mmg best.kalo xrmi org tukan,gerenti men lg.huhuuh.conclusion?nnt pi sn lg..hehhe

esknya,kami pi rouen.adala prob tem mau pi paris tu.dugaan~tren kami pkl 1 lbh smpi pkl 3.40.lps smpi tu,kena tunggu drg.pkl 4 lbh tu,gerak ngan kakak2 besancon,kak nini,fan,nad,mlat n kakak2 yg len(skill xinagt nama)dr rumah kak mimi,ambil bus.pkirla tmpt tu dkt,rupa2nya kena ambil lbh kurng sejam lbh jgk br smpi tmpt tu.nm tmpt tu bosville.mmg mcm kg2 la.tempat dia pn cantik.tem mula2 smpi tu,mmg la rs xslesa.coz xknal sgt ngan kakak2 kan.but last2,jd best n rs mcm rapat lak ngan drg.oh ya.lupa mau ckp.tema prog spring camp ni shahadatul haq.benda ni mula2 bla aku dgr,agak berat la jgk aku rsa.coz dia kt,once kita sda ucapkan shahadah,ertinya tanggungjwb dakwh tu terletak di bahu kita.mula2,aku pkir,mcm mn mau berdkwah?aku xla pndi berckp.xjgk pndi berprang.xkanla mau ketuk satu2 rumahkan?n then,br aku tau,dakwh tu ekceli merangkumi kehidupan kita jgk.xsmestinya berdakwah yg gla2 pro.utk berdakwah,kena kreatif ja.guna apa2 cara pn blh.par exemple,guna blog ni pn blh jgk.apa2 jlah.cuma bla dgr prkataan dakwah tu skop pemikirn tu jd sempit.pkir pendakwah,ustaz2 n imam2 yg mmg bertanggungjwb spnhnya berdakwah ni.so,skang sda tau la apa peranan kita sbgi muslim.maybe aku xla sebek n sealim mn pn,tp aku akan try.insyaallah~;)


with my groupmates,kak aini n kak timah;)


berposing jap;)

oh ya.aku sda dpt present dr parents aku,hari mau pi pris tu.bla dpt tukan,ntahla,rasa terharu sgt2.thn2 lps,mmg ada babah n mama bg kad,n presnt.kdg2 pen,kdg2 jam.but hadiah yg mmg wajib aku dpt:novel.but novel ni lg precious bt aku dr novel2 yg aku dpt utk besday aku yg lps.



kla,out dl.minggu dpn,ada exam chimie,tp langsung xrevise lg.math pn br bt 2 soklan.huhu.mlm ni terpksala berjihad nikan?salam~;)

target seterusnya~






xsabarnya mau balik msia!!nnt blh borong banyak2..hhiih;p
p/s-besday shahnim arini.Happy Besday Shahnim!!;D

Apr 17, 2008

dilemma...

not really a big thing actually.benda remeh ja.mcm kamu tau,aku kalo berkomunikasi guna bhs kedayan kn.try ckp semenanjung,drg cop aku as `plastik'.ok.then,bla pi spring camp ni,rasa mcm seganla jgk mau ckp ngan kakak2.ada 1 kali 2,aku tgh syok la ckp2 kan.aku pkirla kakak2 paham,rupa2nya drg xphm pn.mcm SS plang.sedih gak,tp mcm kak timah kata,unik la ada loghat sendiri;p

but then bla ada org ckp aku kena tukar bhs komunikasi aku tu jd semenanjung,aku tiba2 jd geram.maybe aku jarangla ckp semenanjung,itu pn sj mau mengada2 ngan mkcik2,but at least adala jgk try kdg2.penah gak try ckp ngan drg2 yg len,drg gak yg prefer ak ckp kedayan dr semenanjung.so?slh sepa?ntahla.maybe salah aku yg xmau blajar bhs semenanjung kot.n drg pn ckp drg selesa bla aku mcm tu.tp ntahla,bla org tegur td tu,betul2 aku menyirap.sorila.ntah,dlm hati aku kt`ckp xserupa bikin'...

sj jak meluahkan prasaan geram aku nih.n satu lg,xtaula ni prasaan aku sj ka atau apa2 jalah.aku rs mcm kena pijak2.dl tem sek men pn,kena pijak jgk ngan junior.maybe coz aku xberani mau marah org depan2 kot.lebih2 org yg aku syg.aih~susah.apa yg blh aku bt,senyum-bt mcm xtrasa-pendam dlm hati-jd hipok.really hate it.tp smpi bla blh bertahan kan?suma org pn,bersabar mesti ada limitnya.tp takut jgk org tu plang yg trasa bla aku meletup nnt.aih~xtau2!!!!!!!!!!!!!!!!!!

hm..suma tu dugaan kan.mcm kt ipeyn,kalo org bung kita tu,ertinya tu menguji kesabaran kita.so,stiap benda ada hikmahnya.but psl pijak2 kepala ni,aku xnmpkla apa2 hikmah dia,kecuali,uji kesabaran aku jak.okla.mlsla mau ckp lg.esk,hopefully bla bgn,sumanya akn hilang.tyme to sleep.salam~

p/s-tgh di rouen,br abis dr prog. Spring Camp di Bosville.nnt aku update ek.skang ni,makcik2 tgh cbuk bercrita,bt pillow talk^_^

Apr 10, 2008

Amsterdam~

salam..

br jak blk dr amsterdam td pgi.bertolak dr amsterdam pkl 4.15 ptg kemrin,smpi tours pkl 5 pgi.mmg tabah jalah td jalan kaki pi gare tem sejuk2 tu.huhu.overall,trip kali ni mmg best.compared to trip tp london,aku prefer trip ni la.pemandangan dia mmg cantik.cuma yg slacknya,brg2 dia mhl mau mampus.tp yg len,ok la.er terpesong sda.kira mau crita,terckp benda len plang.k,here goes...

ahad,6 april
kami bertolak dr tours pkl 10 lbh mlm.tp kami pi gare awl.pkl 6 gitu coz mau mkn kebab.melepak2 sejam sn,kami pn blah pi gare.duduk2 smbil tunggu maghrib.yg lawaknya,kami menyeludup msk mcd utk ambil wuduk.kan kena bli sumthing kalo mau msk,tp mls.so menyeludup la.hee..lps smbhyg tu,yau n ummu tny sorg pkcik ni,di mn patut kami tunggu bus.rupa2nya,bknnya di dpn gare tu,di blakang gare,then kena lalu 2 lmpu isyarat.oleh sbb tyme tu sunyi,kami pn nek la teksi.mhl seh.ekceli 4 euro lbh gitu jalah,then dia cas 8 euro cmpur ngn beg.duh..tp xpala,aslkan slamat.huhu.bla smpi2,mmg sunyi gla.sdala sejuk.but then,org dia smpi.n bertolak la kami pi amsterdam~

isnin,7 april
transit di belgique 2 jam.buhsan gla.sdala pkcik tu drive laju mau mampos.menakutkan.kami patutnya smpi pkl 11.45,tp oleh sbb transit lm sgt di
belgique,so kami smpila pkl 12.30 di amsterdam.sian jgk sm pakcik2.lama drg tunggu.merci2..korg mmg baik;p
then smpi2 tu,pi cari hotel.aku pkir blh pki kad,skalinya kna byr cash.pokai trus.tpksla kasi kuar duit dkt mesin.mkn2 jap,then tdur.konon mau kuar pkl 4,so tdur la jap memandngkan tem tu br 3.30.skalinya tgk2 pkl 5 sda.so kami pn kuarla pkl 5;p
jln pi dam(xpasti btul ka x).pkcik2 mkn di kebab.blm lunch lg rupanya.while kami pi mensurvey2 di kedai souvenirs di tmpt tu..lps drg abis mkn,smpila satu tmpt ni.dam square ka nm dia?ntahla xingat.tp cantik;)then nek tram n berenti di satu tmpt ni.view dia pn cantik;)lps jln2,blk bilik.bercerita2.best;)


dam square;p


;)

selasa,8 april
tujuan kami arini,pi keukonkof,ladang bunga.tp mau pi sn,kena bli tiket dia di office tourism dia.rmi gla org beratur.nsb bekla jg dia byk skip.fee msk+tmbg bus sumanya 19 euros.okla,berbaloi.while duang n zul plang pi bli tiket nek cruise.kiranya,lps pi keukonkof tu,mau nek cruise,pusing2 bndr amsterdam.harga dia,11 euros utk 1 jam.blhla tahan.mau pi keukonkof tu,kena ambil tram no 5,then berenti di satu stop ni n ambil bus no 370.pkirla bus tu ada stiap 15 minit,rupa2nya kena tunggu 1 jam lg(memandangkan kami terlps bus..huhu)smbil2 tngu tu,mkn kebab.12.40 mcm tu,akhirnya,bus tu pn smpi.jln pi schipol(airport dia) n then kn tukar bus lg pi keukonkof.duree pi sn lbh kurang 45 minit kot.huhu.tgk bunga,mmg best gla!especially bla tgk bunga warna pink;p bunga2 dia sdala cantik,besar2 plang tu.n aku dpt bli setem dia!bestnya!;)afta 3 jam sn,kami pn blk coz kena smbhyg n then mau pi yg cruise tu lg.pkl 8,kami nek la cruise tu.sj jak ambil pkl 8,mau tgk sunset.view dia mmg cantikla.ada laut,ada rumah bot,then byk jak rumah2 di tepi canal tu.n dpt tgk tumah anne frank too;)abis ja explore,pi kfc.mkn sn.lps mkn,blkla.xknla pi red light district kot.huhu;p


keukonkof~

rabu,9 april
lps check out,pi jln mau lwt rumah anne frank.skalinya rmi gla org beratur.hancur musnah harapan aku mau masuk.mau tgk rumah dia.tp xpala,dpt gmbr di luar pn jdla.nnt pi lg;)lps tu,pi cari masjid.kami pkirla masjid dia mmg obvious blh nmpk rupa masjid tu.skalinya,masjid dia bersmbg2 ngan bangunan len.but still,bgusla jgk coz masjid tu besar:)
smbg lg pi flower mrket.di cni,xla dia jual bunga ja.ada jgk jual souvenirs n lg murah dr kedai2 souvenirs yg kami jumpa sblm2 tu.apa lg,shopping la.12 lbh gitu,gerak pi mn ntah.lupa sda tmpt tu.jln2,smbil msk2 kedai souvenirs dia(skill xpuas lg mau membeli)tp mhl.last2 xla membeli,cuma window shopping jak.lps mkn kebab,tumpang blik drg jap utk smbhyg.yg bengongnya,lps tu,smntara tunggu drg smbhyg,kami ni smbgla pi kedai souvenirs.ntahla,rasa xpuas lg mau bli souvenirs(even kapeh sda..huhuuh).lps check in,blk la kami ke tours.dlm bus tu,oleh krn buhsan,kami men la uno.yalah,tdur,dgr lagu,tgk pemaandangan,buhsan jgk tu.sdala sikt jak org.11 org ja.tp best bla dpt conquer tmpt;)


anne frank house..i've been there;p


market bunga;p

tu jak kot.arini besday ipeyn:P
HEPI BESDAY IPEYN!ipeyn sda tua..yay!;p
td cik dol blanja kfc.bestnya!!lps jln tu,on9 di biblio td,tp ttp pkl 5.so smbgla di bwh ni.ok plang.laju jak tenet dia.esk kami pi paris.mau nek eiffel,bateau mouche,pi parc asterix.n then ari ahad pi rouen.ada spring camp.jln sakan la nmpknya.hehhe.
k ar,tu jakla.tke cre,salam;)


guess who?;p

p/s-menunggu present yg blm lg smpi2..hmmmm

Apr 6, 2008

peringatan bt kita suma~

DOSA YANG LEBIH BESAR DARI BERZINA

Pada suatu senja yang lenggang,terlihat seorang wanita berjalan
terhuyung-hayang. Pakaiannya yang serba hitam menandakan bahwa ia berada dalam dukacita yang mencekam.

Kerudungnya menangkup rapat hampir seluruh wajahnya tanpa hias muka atau perhiasan menempel di tubuhnya. Kulit yang bersih, badan yang ramping dan roman mukanya yang ayu, tidak dapat menghapus kesan kepedihan yang telah meroyak hidupnya.

Ia melangkah terseret-seret mendekati kediaman rumah Nabi Musa a.s.
Diketuknya pintu pelan-pelan sambil mengucapkan uluk salam.Maka terdengarlah ucapan dari dalam "Silakan masuk". Perempuan cantik itu lalu berjalan masuk sambil kepalanya terus merunduk. Air matanya berderai tatkala ia berkata, "Wahai Nabi Allah. Tolonglah saya.Doakan saya agar Tuhan berkenan mengampuni dosa keji saya." "Apakah dosamu wahai wanita ayu?" tanya Nabi Musa a.s. terkejut."Saya takut mengatakannya."jawab wanita cantik. "Katakanlah jangan ragu-ragu!" desak Nabi Musa.

Maka perempuan itupun terpatah bercerita, "Saya... telah berzina". Kepala Nabi Musa terangkat,hatinya tersentak. Perempuan itu meneruskan, "Dari perzinaan itu saya pun...lantas hamil. Setelah anak itu lahir,langsung saya... cekik lehernya sampai... mati," ucap wanita itu seraya menangis sejadi-jadinya. Nabi Musa berapi-api matanya. Dengan muka berang ia mengherdik, "Perempuan bejad, pergi kamu dari sini! Agar siksa Allah tidak jatuh ke dalam rumahku kerana perbuatanmu. Pergi!"... teriak Nabi Musa
sambil memalingkan mata kerana jijik.

Perempuan berwajah ayu dengan hati bagaikan kaca membentur batu hancur luluh segera bangkit dan melangkah surut. Dia terantuk-antuk keluar dari dalam rumah Nabi Musa. Ratap tangisnya amat memilukan.Ia tak tahu harus kemana lagi hendak mengadu. Bahkan ia tak tahu mahu dibawa kemana lagi kaki-kakinya. Bila seorang Nabi saja sudah menolaknya, bagaimana pula manusia lain bakal menerimanya? Terbayang olehnya betapa besar dosanya, betapa jahat perbuatannya. Ia tidak tahu bahwa sepeninggalnya, Malaikat Jibril turun mendatangi Nabi Musa. Sang Ruhul Amin Jibril lalu bertanya,"Mengapa engkau menolak seorang wanita yang hendak bertaubat dari dosanya? Tidakkah engkau tahu dosa yang lebih besar daripadanya?" Nabi Musa terperanjat. "Dosa apakah yang lebih besar dari kekejian wanita pezina dan pembunuh itu?" Maka Nabi Musa dengan penuh rasa ingin tahu bertanya kepada Jibril. "Betulkah ada dosa yang lebih besar daripada perempuan yang nista itu?" "Ada!" jawab Jibril dengan tegas. "Dosa apakah itu?" tanya Musa kian penasaran."Orang yang meninggalkan solat dengan sengaja dan tanpa menyesal. Orang itu dosanya lebih besar dari pada seribu kali berzina".

Mendengar penjelasan ini Nabi Musa kemudian memanggil wanita tadi untuk menghadap kembali kepadanya. Ia mengangkat tangan dengan khusuk untuk memohonkan ampunan kepada Allah untuk perempuan tersebut. Nabi Musa menyedari, orang yang meninggalkan sembahyang dengan sengaja dan tanpa penyesalan adalah sama saja seperti berpendapat bahwa sembahyang itu tidak wajib dan tidak perlu atas dirinya.Bererti ia seakan-akan menganggap remeh perintah Tuhan, bahkan seolah-olah menganggap Tuhan tidak punya hak untuk mengatur dan memerintah hamba-Nya.Sedang orang yang bertaubat dan menyesali dosanya dengan sungguh-sungguh bererti masih mempunyai iman di dadanya dan yakin bahwa Allah itu ada, di jalan ketaatan kepada-Nya. Itulah sebabnya Tuhan pasti mahu menerima kedatangannya.

Dalam hadis Nabi SAW disebutkan : Orang yang meninggalkan solat lebih besar dosanya dibanding dengan orang yang membakar 70 buah Al-Qur'an, membunuh 70 nabi dan bersetubuh dengan ibunya di dalam Ka'bah. Dalam hadis yang lain disebutkan bahwa orang yang meninggalkan solat sehingga terlewat waktu, kemudian ia mengqadanya, maka ia akan disiksa dalam neraka selama satu huqub. Satu huqub adalah lapan puluh tahun. Satu tahun terdiri dari 360 hari, sedangkan satu hari diakhirat perbandingannya adalah seribu tahun di dunia.

Demikianlah kisah Nabi Musa dan wanita pezina dan dua hadis Nabi, mudah-mudahan menjadi pelajaran bagi kita dan timbul niat untuk melaksanakan kewajiban solat dengan istiqomah. Tolong sebarkan kepada saudara-saudara kita yang belum mengetahui.
Subhanakallahumma wabihamdika asyhadu allaa ilaaha illa anta, astaghfiruka wa atuubuilaiik.

Wassalam

Dan hendaklah ada di antara kamu segolongan umatyang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada yang ma'ruf dan mencegah dari yang mungkar; merekalah orang-orang yang beruntung. (QS. Ali Imran 104:105)

Orang-Orang yang beriman itu akan menjadi tenteram hati mereka.Ingatlah dengan mengingati Allah itu hati akan menjadi tenteram.(Ar-Rad:28)

Beza lelaki&perempuan

found this in my comp

Lelaki
Lelaki bujang kena tanggung dosa sendiri apabila sudah baligh manakala dosa gadis bujang ditanggung oleh bapanya. Lelaki berkahwin kena tanggung dosa sendiri, dosa isteri, dosa anak perempuan yang belum berkahwin dan dosa anak lelaki yang belum baligh. BERATKAN ??! Hukum menjelaskan anak lelaki kena bertanggungjawab ke atas ibunya dan sekiranya dia tidak menjalankan tanggungjawabnya maka dosa baginya terutama anak lelaki yang tua, manakala perempuan tidak, perempuan hanya perlu taat kepada suaminya. Isteri berbuat baik pahala dapat kepadanya kalau buat tak baik dosanya ditanggung oleh suaminya. BERATKAN??! Suami kena bagi nafkah pada isteri, ini wajib tapi isteri tidak. Walaupun begitu isteri boleh membantu. Haram bagi suami bertanya pendapatan isteri lebih-lebih lagi menggunakan pendapatan isteri tanpa izin ini. Banyak lagi lelaki lebih-lebih lagi yang bergelar suami perlu tanggung. Kalau nak dibayangkan beratnya dosa-dosa yang ditanggungnya seperti gunung dengan semut. Itu sebabnya mengikut kajian nyawa orang perempuan lebih panjang daripada lelaki. Lelaki mati cepat kerana tak larat dengan beratnya dosa-dosa yang ditanggung. Tetapi orang lelaki ada keistimewaannya yang dianugerah oleh Allah SWT. Ini orang lelaki kena tahu, kalau tak tahu kena jadi perempuan. Begitulah kira-kiranya.

Wanita
Auratnya lebih susah dijaga berbanding lelaki. Perlu meminta izin dari suaminya apabila mahu keluar rumah tetapi tidak sebaliknya. Saksinya kurang berbanding lelaki. Menerima pusaka kurang dari lelaki. Perlu menghadapi kesusahan mengandung dan melahirkan anak. Wajib taat kepada suaminya tetapi suami tak perlu taat pada isterinya. Talak terletak di tangan suami dan bukan isteri. Wanita kurang dalam beribadat kerana masalah haid dan nifas yang tak ada pada lelaki. Pernahkah kita lihat sebaliknya?? Benda yang mahal harganya akan dijaga dan dibelai serta disimpan di tempat yang tersorok dan selamat. Sudah pasti intan permata tidak akan dibiar bersepah-sepah bukan? Itulah bandingannya dengan seorang wanita. Wanita perlu taat kepada suami tetapi lelaki wajib taat kepada ibunya 3 kali lebih utama dari bapanya. Bukankah ibu adalah seorang wanita? Wanita menerima pusaka kurang dari lelaki tetapi harta itu menjadi milik peribadinya dan tidak perlu diserahkan kepada suaminya, manakala lelaki menerima pusaka perlu menggunakan hartanya untuk menyara isteri dan anak-anak. Wanita perlu bersusah payah mengandung dan melahirkan anak, tetapi setiap saat dia didoakan oleh segala haiwan, malaikat dan seluruh makhluk ALLAH di muka bumi ini, dan matinya jika kerana melahirkan adalah syahid kecil. Manakala dosanya diampun ALLAH (dosa kecil). Di akhirat kelak, seorang lelaki akan dipertanggungjawabkan terhadap 4 wanita ini: isterinya, ibunya, anak perempuannya dan saudara perempuannya. Manakala seorang wanita pula, tanggungjawab terhadapnya ditanggung oleh 4 org lelaki ini: suaminya, ayahnya, anak lelakinya dan saudara lelakinya. Seorang wanita boleh memasuki pintu Syurga melalui mana-mana pintu Syurga yg disukainya cukup dengan 4 syarat sahaja: sembahyang 5 waktu, puasa di bulan Ramadhan, taat suaminya dan menjaga kehormatannya. Seorang lelaki perlu pergi berjihad fisabilillah tetapi wanita jika taat akan suaminya serta menunaikan tanggungjawabnya kepada ALLAH akan turut menerima pahala seperti pahala orang pergi berperang fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata. MasyaALLAH...sayangnya ALLAH pada wanita ....

" Pada hari itu (hari qiamat) manusia diberitahu akan segala yang telah dikerjakannya dan yang telah ditinggalkan. Bahkan manusia itu, anggotanya menjadi saksi terhadap dirinya sendiri, walaupun dia berperi-peri memberikan alasan untuk membela diri "

p/s-mlm ni bertolak pi amsterdam.pray 4 us.skang ni pn aku kacut jgk.aih.salam

Apr 4, 2008

aih~

new problem dtg.tulah gatal tgn mau tukar layout.kan sda kena.sdala tenet di bot ni bengong2 sda.sbr jalah.sshla mau merayau pi blog org lps ni.aih~

hentam la labu.yg penting aku bahagia.uhuk3.exam sda abis.ni tgh tunggu dobi ekceli.lapar gila~!!!!!argh!tabah2~td lps exam madame blanja mkn flan.sedap la jugak,eventhough lps tu aku rs muak mkn.skali ngan smbut besday matle,gareth n ipeyn.

ari ahad ni pi amsterdam.ekceli takut.tp pi jalah.huhu.k la.mau merayau pi tempat len plang.uhuk3.salam~

Skill mau melepaskan tensen~

Haiwan & Zodiak

KUCING
01 - 05 Februari
24 - 31 Mac
25 - 30 Jun
27 - 31 Julai
15 - 27 September
17 - 30 November
-
TIKUS
10 - 24 Januari
16 - 23 Mac
15 - 26 April
01 - 03 Jun
01 - 09 Julai
16 - 25 Ogos
-
ARNAB
01 - 09 Januari
01 - 03 April
15 - 20 Jun
10 - 15 Julai
28 - 30 September
01 - 16 Disember
-
SINGA
25 - 31 Januari
13 - 15 Mac
22 - 31 Mei
01 - 16 November




MERPATI
06 - 14 Februari
14 - 21 Mei
16 - 26 Julai
01 - 14 September
26 - 31 Disember

PENYU
15 - 21 Februari
27 - 30 April
04 - 14 Jun
26 - 31 Ogos
16 - 27 Oktober

MONYET
01 - 12 Mac
01 - 13 Mei
21 - 24 Jun
01 - 15 Ogos
01 - 15 Oktober
17 - 25 Disember

HARIMAU KUMBANG
22 - 28 Februari
04 - 14 April
28 - 31 Oktober



ARNAB
Individu yang tergolong dalam kategori ini ternyata memiliki penampilan yang menarik dan kebiasaannya popular di kalangan teman-teman. Sikap mu yang mudah bergaul menjadikan kamu antara individu yang mudah didekati dan bijak berkomunikasi dengan sesiapa sahaja tanpa mengira batasan usia mahupun bangsa. Sikap tenang dan bijak yang sememangnya jelas ada pada diri kamu itu juga sering mendapat perhatian ramai dan tidak hairanlah sekiranya kamu sering dipertanggungjawabkan untuk menjadi ketua dalam melaksanakan sesuatu tugasan secara berkumpulan.

KUCING
Pemalu dan comel, itulah karakter yang mampu dilihat dengan jelas pada individu yang terdiri dari kelompok ini. Adakalanya individu ini lebih gemar mengikut orang lain dan kurang gemar untuk memulakan bicara atau berbual dengan individu yang tidak di kenalinya. Mereka juga terlalu berhati-hati dalam memilih teman. Dari sudut pandangan lain, ternyata individu dari kategori ini sentiasa bersikap baik hati kepada sesiapa sahaja.

MONYET
Keperibadian individu dari kategori ini sentiasa menarik perhatian ramai. Kamu juga sentiasa memiliki perwatakan yang ceria dan agresif. Sikap ceria itu telah menarik minat ramai orang di sekeliling mu untuk menjalinkan ikatan per sahabatan dengan mu. Tidak hairanlah sekiranya individu dari kategori ini memiliki ramai teman dan sentiasa bijak menyesuaikan diri walau dalam apa jua keadaan sekali pun. Walau bagaimanapun, sikap kamu yang gemar bergosip ada kalanya agak kurang menyenangkan sesetengah pihak. Bagi kamu, itu semua tidak penting! Prinsip hidup kamu, 'hidup mesti ceria!' Selain itu kamu juga gemar menarik perhatian orang di sekeliling dan sentiasa ingin menjadi ketua dalam melaksanakan sesuatu perkara.

HARIMAU KUMBANG
Sikap misteri mu agak menggusarkan orang di sekeliling mu. Walau bagaimanapun kamu tetap memiliki ramai teman. Emosi mu yang sering berubah-ubah menjadikan individu di sekeliling mu sentiasa berhati-hati ketika bersama dengan mu. Selain itu, kamu juga sering dikaitkan dengan pelbagai gosip. Berdasarkan keperibadian yang kamu miliki, ternyata kamu sesuai memikul tanggungjawab sebagai seorang ketua.


TIKUS
'Diam-diam ubi berisi' itulah gambaran terdekat mengenai keperibadian mu. Kamu dikenali sebagai cekap dalam melaksanakan sesuatu tugasan yang diberikan. Sikap terlalu pemalu yang ada dalam diri mu itu harus dikurangkan. Selain itu, sikap kamu yang kelakar dan comel sentiasa menarik perhatian individu di sekeliling mu. Walaupun kamu tidak tergolong dalam kelompok kumpulan popular, dirimu tetap dikenali ramai.

SINGA
Kamu memang dilahirkan sebagai pemimpin. Indivdiu di sekeliling mu sentiasa berasa selamat bila berdampingan dengan mu. Kamu juga memiliki ramai teman dan berpewatakan menarik. Sikap peramah dan mesra yang sememangnya wujud secara semula jadi dalam diri mu telah menarik ramai orang untuk bersahabat dengan mu, maka tidak hairanlah sekiranya kamu memiliki teman baru saban hari.

PENYU
Sikap lemah lembut dan baik hati memang ada dalam diri kamu. Namun, ada sesetengah pihak agak kurang senang hati dengan sikap mu kerana kamu sering menilai kehendak dan keinginan orang lain hanya berdasarkan persepsi pemikiran diri kamu sendiri. Walau bagaimanapun kamu adalah seorang teman yang dan tidak bersikap seperti 'talam dua muka'.

MERPATI
Kamu terlalu mudah untuk jatuh cinta. Kamu juga tergolong dalam kategori individu yang sentiasa bersikap tenang. Sememangnya kamu bukannya dari kalangan individu yang terlalu pemalu, namun kamu lebih gemar bersikap menyendiri dalam kehidupan harian mu.


What cartoon character are you?

Answer all the questions with what describes you best, add up all your points at the end and look
for your results.


1) Which one of the following describes the perfect date?
a) Candlelight dinner
b) Fun/Theme Park
c) Painting in the park
d) Rock concert
e) Going to the movies

2) What is your favorite type of music?
a) Rock and Roll
b) Alternative
c) Soft Rock
d) Country
e) Pop

3) What type of movies do you prefer?
a) Comedy
b) Horror
c) Musical
d) Romance
e) Documentary

4) Which one of these occupations would you choose if you only could choose one of these?
a) Waiter
b) Professional Sports Player
c) Teacher
d) Police
e) Cashier

5) What do you do with your spare time?
a) Exercise
b) Read
c) Watch television
d) Listen to music
e) Sleep

6) Which one of the following colors do you like best?
a) Yellow
b) White
c) Sky Blue
d) Dark Blue
e) Red

7) What do you prefer to eat right now?
a) Snow
b) Pizza
c) Sushi
d) Pasta
e) Salad

8) What is your favorite Holiday?
a) Halloween
b) Christmas
c) New Year
d) Valentines Day
e) Thanksgiving

9) If you could go to one of these places which one would it be?
a) Paris
b) Spain
c) Las Vegas
d) Hawaii
e) Hollywood

10) With which of the following would you prefer to spend time with?
a) Someone Smart
b) Someone attractive
c) Someone who likes to Party
d) Someone who always has fun
e) Someone very sentimental

Now add up your points and find out the answer you have been waiting for!

1.) a-4 b-2 c-5 d-1 e-3
2.) a-2 b-1 c-4 d-5 e-3
3.) a-2 b-1 c-3 d-4 e-5
4.) a-4 b-5 c-3 d-2 e-1
5.) a-5 b-4 c-2 d-1 e-3
6.) a-1 b-5 c-3 d-2 e-4
7.) a-3 b-2 c-1 d-4 e-5
8.) a-1 b-3 c-2 d-4 e-5
9.) a-4 b-5 c-1 d-4 e-3
10.) a-5 b-2 c-1 d-3 e-4

(10-16 points) You are Garfield:

You are very comfortable, easy going, and you definitely know how to have fun but sometimes you take it to an extreme where you can hurt others. You tend to ignore feelings of others.You always know what you are doing and you are always in control of your life. Others may not see things as you do, but that doesn't mean that you always have to do what is right. Try to remember your happy spirit may hurt you or others.

(18-26 points) You are Snoopy:

You are fun, you are very cool and popular. You always know what's in and you never are out of style. You are good at knowinghow to satisfy everyone else. You have probably disappeared for a few days more than once but you always come home with the family values that you learned. Being married and having children are important to you, but only after you have had your share of fun times.

(22-28 points) You are Arnold:

You have lots of friends and you are also popular, always willing to give advice and help out a person in need. You are very optimistic and you always see the brightmside of things. Some good advice: try not to be too much of a dreamer, if not you will have many conflicts with life. When someone that is honest offeres you friendship, take it. Keep in touch with reality and life will be so much fun.

(29-34 points) You are Sponge Bob Square Pants:

You are the classic person that everyone loves. You are the best friend anyone could ever have and never want to loose. You never cause harm to anyone, and nobody will ever understand you or your feelings. You are usually used by others because of your good nature and loving qualities. Those who do respect you do so in the most honest way. Life is a journey, your always on an adventure, funny and calm, yet full of too many ups and downs for the most part. Stay away from traitors and jealous people as they are the ones that bring you down... then you will be stress free.


(35-42 points) You are Charlie Brown:

you are tender, you fall in love quickly but you are also very serious about all relationships. You are a family person. You call your mom every Sunday. You have many friends and may occasionally forget a few Birthdays. Don't let your passion confuse you with reality.

(43-50 points) You are Dexter:

You are smart and definitely a thinker. Every situation is fronted with a plan. You have a brilliant mind. You demonstrate very strong family principles. Maintain a stable routine but never ignore a bad situation when it comes upon you. When it comes to friends, your #1. Other people's problems are just that, their problems. You have selective hearing.