Rennais 2013-2014

Rennais 2013-2014

Sep 22, 2012

rayer.

salam :))

harini kitaorang sambut 'raya' rennais. ekceli mau buat minggu lepas, tapi sebab ramai yang xrespon proposition aku, so buatlah minggu depannya yakni harini.. best memang best dapat jumpa rennais lain. tahun ni ramai yang teda, tapi ada jugak 4 orang budak baru masuk sini. as for me, alhamdulillah, aku da boleh bercampur dengan budak² ni. kalo mau dibandingkan sambutan raya tahun lepas dengan sambutan raya tahun ni, memang jauh beza kut. dulu segan, cakap pun bila perlu ja. sebab bila cakap ja terus diorang imitate aku cakap sabah >< tahun ni, men hentam ja cakap. diorang imitate pun ikut gelak ja (memang da jadi bengong campur ngan budak² nih :p)






taraa taraa!

bon weekend peeps! ;)

Sep 17, 2012

bebel².

salam uolsss!

huarghh. aku tengah nda betul ni so memang banyak benda aku mau cerita harini. ok ayat pun da tunggang-langgang. silalah bersabar dengan sayer yer hiks. minggu lepas, yakni hari isnin 14/9 secara officially bermulalah sem uni yang baru. aku kini bergelar pelajar master dalam bidang kimia (wahh glemer gitu :p ). alhamdulillah, nda sangka bole lepas satu tahun licence (degree) yang serba mencabar tahun lepas. and nda sangka bole dapat mention assez bien (2nd class honours).  syukurrr sangat! :)

jadi budak master nda senang. fin, memangla lagi susah dari degree kan aku merepek apa ni huargh. what i mean is that, theory banyak gila babeng, cikgu cakap and tulis lajuuu gila babeng semua pun babeng. hiks. oh kitaorang kat sini jarang pakai slides or buku, sumanya salin jer so lepas satu kelas tu memangg rasa penat 
>< apa² pun aku kagum dengan cikgu aku. kebanyakannya terdiri daripada lecturer and researcher yang memang berpengalaman, so jarangla mau jumpa cikgu yang muda². tapi tapi tapiii bila mengajar semangat gila. mengajar tak tengok nota ok. lepastu tulis laju pulak tu. memang mantopsss.

selain daripada theory yang manyak, tahun ni manyak eksperimen jugak (TP).  sila tengok jadual waktu di bawah:


aku tau ni realiti bagi seorang chemist. huu. bermula bulan depan, bermulalah session eksperimen 4 hari dalam seminggu, dari kol 8 pagi hingga 6 petang selama sebulan. aku just mau cakap ja, bukan mau tunjukkan yang kos chemistry ni lagi susah dari kos lain. so xpayah bandingkan kos aku ngan korang, aku paham. just saying, no offense keh :)

and then ada internship jugak. yang nilah yang membuatkan aku pening. da 2 tahun berturut² aku buat internship aku di France. cukup²lah kut. lagipun duration intern aku 3-6 bulan, which is why possibility aku mau dapat intern di France ni lagi berkurang. sebabnya ada law baru di Fr yang cakap kalo intern lebih dari 2 bulan kena bayar, dalam 436 euros sebulan gitu. so company/lab memang pilih orang betul² untuk kerja ngan diorang sebab berbayar. sedangkan time diploma dulu yang duration internnya hanyalah sebulan lebih (meaning xberbayar) aku apply intern dekat 20+ tempat pun suma kena reject, so kali ni hantar 40 pun aku nda rasa aku dapat offer. lagi² bila nampak gambar aku pakai tudung kan, lagilaaa awal² lagi kena reject (this is the truth, i'm not being a pessimist).

so solutionnya, buatlah intern dekat foreign countries!! meowww. kuat betul hati aku mau buat di UK. kempunan study sanakan, dapat buat intern di sana sekejap pun jadila :p ada jugak cikgu propose intern kat University of Durham. aku berminat, tapi bila dapat tau yang uni ni antara top uni yang buat research di UK terus aku macam takut. tapi cikgu cakap Uni Rennes 1 pun top di Fr jugak, so xpayahla takut. so aku try untuk apply buat di sana. doakan untuk aku keh. by this pertengahan october ada jawapan dia. kalo da dapat nda payahla aku pening² mau cari intern lagi heee :D lepastu ada juga proposition intern di Swiss, German, Australia and India. aku try apply ja semua mana tau yang Durham ni nda dapatkan. so sekarang ni aku tengah kumpul duit sebab kalo mau intern di overc kena pakai duit sendiri. of course bole mintak scholar dari uni tapi tarikh tutup application dia krismas nih. so aku pun nda taulah sempat or nda. kalo ditakdirkan aku dapat tempat lain and aku dapat jawapan lepas krismas, terpaksala aku guna duit aku sendiri. ndapala kan, bila lagi mau dapat pengalaman. itu yang mahal tuh ^^

ok da abes membebel. aku baru balik dari kelas sebenarnya. malasnyaaa mau masak. matai. doakan aku dapat intern di Durham tu tau tauuu. hee take care daa! 

Sep 14, 2012

testing.

me playing Hansel and Gretel. I'm merely a débutante, so kalo xsedap mintak maafla yee :)

video

aku baru balik dari dinner ngan lesley, hie ming and kessler. balik² trus main keyboard. alang² tudung xtanggal lagi bek amek video. biasalah, orang forever alonekan, faham² la :p

btw lampu ruang tamu aku memang gelap. kalo dalam vid ni nampak kuning. memang macam lampu tidur. esok pagi pergi intermarché mau cari lampu warna putih. kalo guna lampu ni untuk study alamatnya tido la i ~~

bon weekend! ;)

Sep 9, 2012

*sigh*

salam.

lampu ruang tamu mati. mau tuka tapi tinggi.
lampu kamar mandi mati. mau tuka tapi xreti mau bukak lid dia.
tali 'langsir' aku putus.
tiap kali mandi air mesti keluar dari hose shower head aku. huuu.

sabar jalah. karang terpaksala kol landlord aku suh datang baiki suma² nih.

Sep 6, 2012

home bitter home

salam.

sekarang ni aku di KLIA, tengah tunggu masuk flite setengah jam lagi. perasaan aku? siyesssss nda mau balik. perut lagi meragam². Allahu rabbi.. nda pernahla aku belayar jauh² sakit perut macamni. cemana mau menghadapi 12 jam lebih penerbangan non stop ke paris ni? sungguh aku pun bingung ><

doakan aku selamat sampai ke Rennes.
nda sakit perut lebih² kat kapal terbang karang.
nda demam mengangkut beg² yang super duper berat ni jugak.

take care! :)

Sep 3, 2012

Souvenirs

pour ma petite/petit from Korea :)

Published with Blogger-droid v2.0.6

Sep 2, 2012

Berat.

salam.

4 hari lagi aku bakal meninggalkan bumi Malaysia yang tercinta ni.  Tanpa disangka-sangka, cabaran yang paling hebat melanda keluarga kami hari ini. Tidak pernah sekalipun kami pernah diugut dan dicerca sebelum ini, lebih-lebih lagi daripada seorang lelaki yang dulunya datang ke rumah kononnya ikhlas untuk memetik bunga di taman kami, yang nampak saja bersopan-santun dan menghormati orang tua, tapi rupa-rupanya iblis yang bertopengkan manusia.

GERAM.

Isteri bukanlah bahan untuk melampiaskan kemarahan. Bukan untuk ditendang,ditumbuk dan dicaci sesuka hati.
Isteri bukanlah kuli yang dikerah tenaganya untuk menyara keluarga.
Isteri sepatutnya kedudukannya di hati, bukan di tapak kaki.

Ya, aku tahu kehidupan mereka agak daif sebab engkau tidak bekerja. Tapi dia isterimu, yang sepatutnya kau berikan nafkah pulak yang terpaksa mencari makan untuk perbelanjaan barang rumah, kereta, susu anak. Bagi aku, susah dan senang tu hadapilah bersama. Bukannya beban diletakkan sumanya dibahu isteri. Serious engkau dayus.

Dan bila difikirkan yang keluarganya pun tahu akan sikapnya tu, tapi masih juga mahu menjodohkannya dengan sepupuku yang jauh tarafnya darinya, memang bisa membuatkan darahku mendidih. Apa, engkau fikir perempuan di pulau kecil ni rendah sungguhkah martabatnya untuk dikahwinkan dengan seorang penagih dadah? Patutlah sepupumu tergelak sinis bila kuceritakan tentang perkahwinan mereka yang serba indah. Rupa-rupanya kami ditipu hidup-hidup! Dasar.

Buat kakak sepupuku yang sangat dila sayang,
Sungguh besar penderitaan dan pengorbananmu kak.Kakak cantik, berpelajaran dan menghormati orang tua, tapi dapat jodoh yang memang tidak sekufu dengan kakak. Dila berdoa sangat-sangat kakak akan dapat suami yang lebih baik dari dia dan ayah yang baik untuk caip. iA tidak akan putus doa dila buat kakak.

Dila betul nda tau cemana mau kestau kaka apa yang terbuku di hati dila bila dila berhadapan dengan kakak tadi. Jadi semuanya curahan hati dila, dila coretkan di sini. Dila takut umur dila nda panjang and i couldnt tell u all these.

I love you so much. And ketahuilah yang i'll support whatever decision u gonna take afterwards.

Published with Blogger-droid v2.0.6