Rennais 2013-2014

Rennais 2013-2014

Dec 16, 2010

berdebar-debar.

(sori tajuk macam mau kawin jak :P)

salam.

harini hari khamis.
khamis = 1 hari lagi mau balik!! mau bersorak gila2,tapi bila pikir weather cast yg ckp harini,esok or maybe jugak sabtu nanti akan ribut salji,trus nda jadi :( ntahla,skang ni just preparing for the worst.kalo plan A nda jalan,gunalah plan B.kalo xjalan juga,tawakal jakla.bak kata orang prague,kalo xda problem dlm hidup ni xla best hidup ni.baikkklah tok :D

since kemarin,ak sakit kepala jak memanjang.harini pon.maybe stress pikir psl snow ni kali.skang baru ak sedar yang snow yang cantik tu boleh bw kesan yg besar jugak.yalah,kalo hujan,basah jak.lepastu suhu nek sket.kalo snow,cantik,basah juga,tapi lepas tu licin and possibility untuk tergelincir sangat tinggi.sbb tu la kalo snow banyak jak flight yg delay.haih xpala.tabah jaklah.

banyak lagi belum buat ni.packingnya belum.kemas rumah pn belum.jangan mama pengsan tengok rumah anak daranya yang terlampau lawa ni suda:P

okiessss.mau smbung study.esok exam.the worst thing,just kami jak yg abis kol 5 stgh ptg,kelas len n juniors habis tengah hari.geram x??adei.chaiyok jalah!

till thennn :)

Dec 12, 2010

kelebihan?

salam.

alhamdulillah.selepas hari yang agak emo semalam,arini ak try untuk lupa suma2 tu,and try to be more produktif arini.banyaaakk yang mau dibuat.besalah.xlama lg mau cuti weee.bangun tadi pukul 5 lbh lps tertdur tyme join usrah TeeZed semalam kol 10 lbh gitu kali (sorry kamu,macam besa ak xtahan berusrah mlm2 huhu).

list to do harini:
-projet tut
-TP chimie orga
-TP chimie generale
-TP physique? peut-etre
-study PETROCHIMIE
-study CHIMIE MINERALE
-presentation english
-study produits naturels

huu.bila buat list baru boleh nmpk bykkk lagi xsiap.matainaa.tingu crita korea ja kerja.allez2 !

apa kaitan tajuk sm post ni?eheh.sori td2 mukadimmah jak.hurm.tadi tyme ak cari2 psl tp chimie orga smbil tu ak dengar music.n sdar xsdar 1jam lbh ak abiskan bt psl tu jak.bila abis tu,ak macam,wah,bestnya ak xla rs mcm melencong arini.sbbnya?sbb ak dengar music.ak xtaula napa,tapi bila ak sda dgr music n bt kerja,ak biasanya akan tenggelam dlm dunia ak sendiri.tulah ada aritu kwn french ak tegur,dorg ckp pelik sbb kalo dia,dia xboleh study ngan telinga bersumbat music.maybe certain org macam tu,maybe certain x.ak pn kalo ak rs srabut ak xla psg music pn.ikut mood :)

ak xla kata itu kelebihan pun sbnrnya.cuma mau kata,manusia ni bervariasi.kita cuma kena terima ja walaupun susah n kadang2 rasa xsuka.kan kan?

ouh.gambarni saja jak sbgi hiasan.wee 5 hari lagi balik yea yea! :D

okeh2.mau stat study petrochimie dulu.tata~

Dec 11, 2010

selamat pengantin baru :)


selamat pengantin baru kak alai n suami.semoga bahagia hingga ke anak cucu.amin~ :)


Dec 6, 2010

xsuka xsuka!

salam.

eheh.awal2 pagi sda rebel.tapi bukan rebel jahat,ni rebel baik lepas muhasabah diri apa ak buat tyme weekend ni.well,target ak untuk jadikan kemarin hari yang produktif xla tercapai sgt.kunun mau abiskan study GC n STAT,tapi dua2 pn 60% gitu jak kali.syukur tah.projet ak dlm 20% lagi siaplah.tinggal prefectioner jak lagi.insyaAllah minggu dpn boleh la hantar (yg ni target tercapai :P) sabtu,ak habiskan masa ak dengan siapkan report TP physique n GC.well ak boleh paham napa ak lambat gila macam siput mau siapkan sbb ak xsuka n ak pksa diri ak buat.yalah kalo ikutkan prangai malas ak tu smpi bila2 xsiap!

nilah yang ak benci dengan diri ak ni.MALAS.siyesly ak xtaula cemana mau buat lagi.kalo bandingkan markah ak sem 1st n sem ni,banyak la bezanya.sebab kenapa?sebab ak malas.ak teda mood.xkesah pun asalkan study.padahal ak tau jak ak boleh buat lagi bagus dari tu.huwaaa.benci2.

kepada si kembar blue&pinkie n abang wan,HEPI BESDAY!:)
sorila xda apa yg ak mau kongsi untuk post harini.skadar bebel jak.sekian~

Nov 28, 2010

nak nak!


comelnya lahai c kecik ni.u r so sweet darling!mau satu boleh? lol :D

teringat kemarin lepas kami balik dari lille dlm bus.ada baby tu senyum ngan ak!xtaula napa,tapi rasanya baby2 di sni mmg mesra alam la.ak senyum jak drg senyum balik.ka sbb ak comel?hee

harini ak banyak mcm down2 jak.so bila down kerja ak makan + tengok crita korea +mrayau2 dkt fb.bygkan kol 1 lbh brula ak stat mau bt projek ak scara srius.bila baru mau stat tyme tula jugak file damaged.kena mula lagi skali!ntah arini bykkkkkkk la yg nda kena nya.

tgk weather cast td,esok sejukkkkkk!-5 celcius.n dlm minggu dpn mmg kn bersiap sdiala untuk ribut salji.dibhgn len france ada sda yg salji smpi 15 cm ok.huuu.kalo kelas kensel mcmtu best jgk.tp mslhnya sek ak ni skem2.mau nda mau,terpksala jalan kaki dlm sejuk2 + jalan yang licin tu.

semalam ak menyebok ikut usrah orang.ada satu quote yg ak sukaaa sgt sepnjg 'kemenyibukan' ak dlm usrah tu.


bila allah memberimu sesuatu, sebenarnya dia ingin memperlihatkan belas kasihannya.

bila Allah menahan sesuatu, sebenarnya dia ingin memperlihatkan kekuasaannya.

namun dalam apa² keadaan pon dia ingin memperkenalkan dirinya kepada kita.

sweetkan sweetkan?bila dgr jak tu trus segar (hehe kantoila spnjg2 tu ngantuk jak kerja:P)

btw makasehla sbb ajak join usrah korang:)

lpsni mau bt apa aa?study untuk exm english lusa?hee mls :D

Nov 25, 2010

merepek2 lagi.

salam~

ekceli lama sda bha kan ak nda post entry baru kan?hee.mcm besala,byk jak crita tp mood mau bercerita tu teda!oh ya kmarin ak buat bubur pedas resepi arwah nenek hajah.mama slalu jak bt bubur ni tyme bulan posa untuk bersungkai.xtaula napa skang ni nafsu mau makan benda2 yang jarang ak dapat mmg kuat.mun sdanya mengidamkan,masakla sndiri.xdanya kedai2 mamak or mama dicni untuk masakkan sedap2 untuk ak.

yg pentingnya ak sangat hepi bila bubur pedas tu mnjadi :D untuk side dish ak goreng ikan.ak rasalahkan ak ni mmg xngamla dengan ikan.dulu tyme balik summer kunun mau tulung mama menyiang ikan.tgk2 tepotong tangan sendiri.free ja kena halau dr dapur.hee.yg kemarin plang,tyme menyiang ikan tu,tercucuk ngan dia pny sisik dia yg tajam2 di tgh2 badan dia tu.n skang jari ak bengkak :( hoho ketara jarang menyiang ikan.kalo ayam bolehla hee



harini teda kelas.hoyeah!kunun mau enjoy2 tpi ada lg kerja nda siap :( so harini buat report n try mau bt juga projek yang nda bergerak2 dari minggu lepas.apa nda berjalan jak kerja.nda pandai teranah di rumah.hee.
tapi tula,harini kalo tgk weather cast dia cakap arini snow.terpikir juga mau bli kot baru><

3 minggu lebih jak lagi sblum balik.allez fadhilah!u can do it!:)

Nov 12, 2010

sharing is caring.

salam.

harinih abis awal.ekceli ada sumthing yang mmg lama sda mau share tapi mls.hihi.ok ni rajin sda:P

rabu lepas,kami ada kelas formation generale(FG).kelas ni pasal law2 pekerja di france.oleh sbb minggu dpn kami ada interview minta kerja (ni kira exam FG ni la),so cigu ajar philo sket sbb dia kata recruteurs(org yg interview tu) akan tgk org base dari personality drg.

ekceli,setiap manusia ada 3 benda ni dalam diri dorang.

P : Parent

A : Adult

E : Enfant

Sifat:
P: seorang yang protektif dan suka mengarah.
A: apa2 yang dia buat,dia mesti pikir dulu.kira matured la
E :apa2 yang P suruh buat,dia akan ikut.tapi suatu masa bila di nda sanggup,dia akan rebel or akan buat apa saja yang dia mau.

bila cigu kestau psl ni,ak trus terang katakan,aku seorang A + E or kadang2 tu ak lebih kepada E.ak mengaku jak ak ni kdg2 mmg inda matured,tapi skang ni mmg kena jadi matured eventho ak xsuka.n guess what?bila ak ambil test tu,result dia cakap ak seorang yang equilibre,ertinya ak ada P A E.xpecayakan?haha ak pn xcaya!:D

so voila2 itula ak mau kongsi.hee

esok weekend.bon weekend suma!:D

Nov 10, 2010

I'm back.

salam.

hampir sebulan ak menyepikan diri,now I'm back!banyakkkk sangat benda yang berlaku selama sebulan nih.Tanggal 14hb 10,nenda tercinta meninggalkan dunia.pagi bila nenek meninggal,ak mimpikan nenek mengangun ak kawin.aku xtau napa,tapi mimpi tu ak akan ingat smpi bila2.sebab ak tau nenek xakan dapat ngangun ak kawin betul2 nanti.ak xdapat merasa ayam masak merah dia lagi.teringat lagi tyme raya haritu,ak tulis status fb aku:rindu mau makan ayam masak merah nenek.lepastu nenek cakap:duii..sian cucuku ni.nanti ko mulih nenek masakkan ko a.terkilan.tapi Allah lagi sayangkan nenek.

berhari2 ak down,tyme kelas xdapat concentrate,then bila tengah jalan2 beli barang pn ak boleh nangis sorang2.siyesly ak rasakan berat sangat apa yg ak tanggung.ak rasakan ak kehilangan orang yang betul2 ak sayang.she's the one yang bila dari jauh jak tengok ya,aku boleh rasakan kasih sayang dia melimpah ruah untuk aku.berbeza dengan dunia asing ni.ya aku tau,berturut2 dugaan datang.siyesly kalo ikutkan hati mau jak ak pulang.tapi alhamdulillah,akhirnya ak bangun kembali.I'm ready to be a winner once again!

heh ak pikir bila mau dekat sebulan lepas ak xnangis.tapi tengokla ak nangis jugak.tapi nangis bagus jugak.tadi banyak sangat gelak..sebulan lebih lagi,insyaAllah aku akan balik ke Malaysia.sekarang ni tengah tunggu interview untuk stage/praktikal.doakan ak dapat eh.

okla.mau try buat projet tutla.nanti2 lagi ak updte:)

Oct 12, 2010

almost almostttt

salam.

fuh.what a day.kelas dari kol 8-12h10.then TP genie chimie(experiment) dari 13h30-18h30.sampai2 rumah mau dekat pukul 7.kelam kabut sembahyang sbb maghrib masuk 7h09.mmg mencabarla harini.dengan TP nya yang susah n bikin panas kepala,dengan hampir2 benda tu meletup sbb salah tukar vanne(paip kut ntah apa translate dia dlm BM:P),dengan tangan yang hampir2 melecur,memang certain la ak xsuka TP ni.tp yang pentingya sda abis heee


hehe tamat sesi membebel.jum tdur!:P

Oct 10, 2010

once upon a time..

I once said that I hateeeeee polymers(sebab ak xpaham + dia nampak macam complicated + panjangnyaaa reaction diaaaaaaaaaa)

well,bila kena ambil chemistry ni,forcement,ak mmg kena ambil polymer.first2 tu mmg banyak bebel2 suma bla3(Ak mmg suka bebel2 xsukala buat ni suma.tau ja ada org menyampah tapi ak pduli apa hoho).tapi ekceli bila tgk btol2,sebenarnya polymer ni macam satu art tau.ko kena tau reaction(yg ni mmg chemistry la),n then bila disambung2 tu cantik plak(this is where we can use our imagination:p).apa2 pun,bila ak cakap ak xsuka,ak tetap akan ambil sebab bagi ak benda yang ak xsuka + nampak susah bagi aku adalah satu benda yang best n adventurous.yalah,ko nda suka,then bila berjaya dalam exams,rasa macam kejayaan besar plang.


memang banyak pn ak xsuka dalam subjek chem ni.berderet.tapi tula.xsuka= cabaran = i enjoyed it very much(walaupun kadang2 datang minta puji ak xmau study tu hoho).that's what we call life right?xsuma yg kita mau kita dapat hoyeah.

nah ni ak mau kongsi satu reaction polymers sebagai bukti yang ak ckp polymers ni cantik :P

amacam?cantik nda?huwawwawwaa
(reaction antara urea + formol)

bon fin de weekend tout le monde!heee

Oct 8, 2010

pamparamdidam.

salam.

harini kelas abis awal.bon,ekceli ptutnya abis kol 5 stgh,tp kol 2 ak sda syok2 tgk PK di rumah.bukan sbb ak eskep ok,kitaorg kena buat projet tut(mcm project gitu la) tdi,tapi sbb ak sda tanya cikgu cemana mau bt haritu,so ak pn dengan ikhlas dan xbersalahnya mengeskepkan diri.(eskep jua last2)

so apa tajuk ak buat?kalini ak bt psl enzymes.tajuk dia=>chemzymes:current state and perspective.ngaaa.gila la juga tajuk ni sbnrnya.dengan reaction2 enzymes and bla3.kalo diikutkan,tajuk ni ngam untuk org yg phD yg buat research2 ni tapi ak pigi pilih juga.saja.cari pasal mau kasi pening kepala wawwa


ntah.ak pening sda bha ni dengan enzymes2 ni.mau siapkan jugak arini,tapi macam mau muntah bila tgk byk2 enzymes tu.haihhh.cemanala mau jd chimiste ni fadhilah??

esok weekend.xda mood mau weekend.teda tedaaaaaa.huuuu.mau jalan2.mau balik mlysia jugaa.

sekadar itu sj bebelan saya.sekian trimas><

Sep 29, 2010

feeling better.

salam.

lama sda nda menulis kan?hee.harini kelas macam besa.yang bestnya kitaorg ada TP chimie orga.kena buat synthese dengan butter,amandes and minyak.terasa macam betul2 kerja ngan industrie plang bila buat eksperimen macam ni.tadi ada ambil gambar sket.so here goes:

yang ni namanya alat Dean and Stark.kita guna benda ni untuk pisahkan air daripada butter untuk tau % air dlm tu.hebatkan?:P

this one plang,alat Soxhlet,untuk kaji brapa banyak lemak dalam amande@almond:)

kemarin punya TP Genie Chimie (Chemical Engin) pun best.kami buat pasal filtration.bestla sebab kena naik tangga untuk tuang calsium de carbonate dalam benda alah yang besar tu untuk kasi campur suma2.part yang paling best bila kena cuci suma benda2 tu.mmg banjir n kotor baju n seluar.kasut apa tah lagi.tapi kami enjoy:)

well,banyak benda yang buatkan ak hepi skang ni.TP pun skang banyak yang lebih kepada membiasakan kami dengan suasana bekerja nanti sbb xlama lagi praktikal huu.lpastu ada projek@projet tut.yang bestnya cikgu penasihat untuk projek ak Mr Rousseau!well cikgu ni sangat baik sampaikan kalo exam dia xbuat baik2 ak rasa bersalah plang hee.lpastu insyaAllah la bulan 10 ni pigi berjalan keluar France.Mama skang ni dia xbebel lagi bila ak mau berjalan.yalo org patah hati,aku tau ya kasi can ja ak jalan supaya ak xsedih2 lagi.

tadi kol mama.ngam2 mama tyme tu di rumah kak effa.lepastu terdengar suara c tumpi berteriak.aaa rindu bangat sama tu budak.nya kak effa kemarin ya demam,so lemah ja.arini sda baik,tula aktif berteriak.geramnya sama dia niiii!!!!yang buatkan ak syg sm dia kan,tyme balik aritu dia mau sama ak.pelik tau sebab dia xmau sama orang lain sebelum ni.nga3(bangga2).well.3 months lagi.auntie Dila rindu sda ni sama tumpi!

stakat ini sajalah bebelan saya.bonne soiree a toutes et a tous!:D

Sep 26, 2010

I love travelling.

tapi nampaknya bila tercampak kat France ni impian untuk round2 europe susah hendak dicapai.tunggu la bila cuti summer nanti,ajak family round europe ni trus.hurm

everybody's changing

Sep 18, 2010

saja ingin berceloteh

*Attention:entry ini memang luahan hati ak semata2.kalo ada keja jangan baca tau*

salam.

bila dok sorang2 ni,terpisah daripada kawan len,mesti akan teringat kenangan2 sama2 dulu.tyme duk kat tours,rindu zaman sek,bila buat IUT ni rindu plak zaman prepa di Tours dulu.yeah there r so many things yang kita buat yang ak xbuat pun di cni.mau katakan ak study sangat,xdala pun.sama ja macam di Tours dulu.ntah laaaa.yang pentingnya ak rindu kamu suma!!!



sebulan.dalam masa sebulan ni banyak yang ak terpksa tahan and pendam.orang kata berpisah itu bukannya senang,ya skang memang ak akui.berpisah dengan parents ak xkesah sgt pn sda,yalah 3 kali kan sda pulang balik,then dulu di asrama pn cematu jgk.tapi bila berpisah yang ni..banyak yg perlu aku korbankan,perasaan dan semangat ak sekali memang sama2 melayang.


susah.payah.xsanggup.ak rasa ak ni lemah,tapi bila pkirkan,slalunya org yg ptus cinta akan lg down dari ak rasanya.jadi ak berazam yang ak akan jadi kuat,walaupun ak tau,hati aku akan keras daripada terima org lain lps ni.

xmau lagi nangis.mau gelak ja.jadi jangan la heran yee kalo skang ak ni suka tengok crita korea.satu ja sebab:aku mau gelak.ak xmau ingat semua2 tu.sebab siyesly,hati ak sakit bila pikir.
orang kata ak gila ka,angau ka,ak xpeduli.mungkin jg ini peluang ak untuk dekatkan diri dengan Allah.ak tau slama ni ak lalai.yalah ak taula tgk crita korea tu lagha jgk,tapi bila ko xmau ingat dia,ko mau ingat sepa lg?besa la manusia ni kan,bila susah baru mau cari Tuhan.macam apa ja.

*Angau*

another 3 months dila,n u r going home.

sila bertahan!!!!!!

Sep 10, 2010

salam hari raya.

selamat hari raya dila ucapkan untuk suma org yg kenal ngan dila.ampun sgt2 kalo ada salah n silap.0-0 aaaa.heee

harini raya kat kelas.walaupun rasa sayu2 gitu,ada jugakla benda2 yg berlaku di sekliling ak yg ak rs is trying to cheer me up di hari raya yang mulia nih.antaranya:

1)kami makan santapan hari raya kami di RU(Restoran Uni) dekat ngan IUT.apa yang spesel sangat?haaa.ekceli nilah fes time kami makan di RU walaupun sda stahun tinggal di cni(pny men memalukan hoho).tapi yang bestnya,menu harini couscous tau(menu org arab).and then terjumpa 1 grup org indon yang sgtttt ramai tgh makan di RU tu.rasa mcm betul2 beraya plang.

2)kelas kitaorg yang spatutnya habis kol 5 stgh habis kol 3 stgh tadi><

3)kami berjaya mendecouvrir part len di bethune ni.kes mcm RU tu la.lepas stahun barula sakai merayau tgk kedai.heiii

4)ouh tadi ada seorang baby perempuan ni.dia senyum ngan akkkk~mungkin org rasa koman ja benda ni tapi ak sangat sukaaaa bila ada baby senyum kat aku.lepastu,dia boleh lak pusing blakang mau tgk ak.wah.terasa di appreciate laks.

5)harini dapat buli cik nad masak.nga3

6)kak noor dtang~esok kami mau berjaur pigi Lille.beraya sana.yay~

errr.tu ja kali.ekceli bru ja balik dari auchan ni.belum kemas rumah lagi hik3.mbha itu sajalah.selamat hari raya aaaaa.maaf zahir batin!:D

Sep 7, 2010

teda.saja.

salam.

harini kelas macam biasa.tapi polymeres betul2 membuatkan ak tercungap2.maths ak xkesah sgt sbb ak minat.physique laks,so-so.

tapi kalo baru kena sipi2 ni pn sda camni,cemanakan msuk ecole???

hua.masuk fac la kalo mcmtuh.ehhe.

Sep 5, 2010

do BESTfriends really exist?

salam.

Lama sda lama perasan,di France ni,teda sepa pun yang boleh ak bergantung harap sebenarnya.sumanya terpulang ngan diri aku sendiri.and orang yang betul2 memahami diri ak pun cuma family aku.bukannya kawan.bukannya dia.BUKAN.

ya.ak memang manja.tapi ak xboleh pura2 buat ak sda matang.i just can't.

ak perlukan kekuatan untuk teruskan semua ni.bila tiap kali kol n mama tanya kaka ok ka di sana?ak just mau cakap ja,ma,dila xok.dila mau balik.tapi benda tu xpossible kan?xkanla sebab xda hal ni pun ak xmau teruskan?

mungkin nilah perasaannya bila kita ditinggalkan keseorangan.tapi lebih baik begini,daripada berkawan tapi kita makan hati.

xsetuju ngan pendapat ak?suma orang ada pendapat masing2.so i don't care.

Sep 2, 2010

first day in school

salam.

hari ni mula sekolah balik!ya sekarang ni ak 2nd year sda.nda bulih men2 sda(kununnnn).ngeh3
well,harini mula blajar ngan math,equation differentielle.suda blajar tyme tours dl,kira revision jalah.tapi tajuk ni mmg ak paling suka,so xboring ah.

skalinya lpstu,bila smpi subject polymere,brapa byk kali ntah ak nguap.cikgu pn pandang ja.hihi.ampun cikgu.xminaa polymere la.dhla jetlag(alasan lagi).

so kesimpulan?
terasa useless laks.xpa.esok kita bersemangat lagi.yah!

Aug 31, 2010

kamek sudah sampai!

salam.

alhamdulillah,akhirnya walaupun dengan berat hatinya balik,aku sampai jugak di France.perjalanan ke sini agak mencabarla jugak,flite ke KL delayed 1 jam,then flite ke Paris delayed 2 jam(sdala duduk sebelah orang french,bising dengan complain dorang ja huhu).time sampai epot tu terkejut jugak bila steward tu umumkan yang suhu Paris 9 celcius saja.nda pecaya mula2,yalah skang kan masih summer.tapi bila tunggu tren tu,menggigil la jugak.well,kemarin hari mencabar untuk aku.kononnya puasa,then bawa beg berat2 sorang2,sampi sket lagi mau tergolek tyme turun pki escalator.hoho.last2 tu buka posa jalah.mmg xsanggup lagi.tido pn nda sedar2 dari pkul 4 sampai kol 9 lebih.bangun2 sda gelap.ish3

sekarang ni pukul 4 pagi di France.jetlag lagi kali.busan2 ni pigi buka lagu raya.sedihla jugak bila teringatkan family di rumah.time kol rumah kemarin lepas smpi,babah kestau yang baby kak effa yang baru lahir nda smpi beberapa hari meninggal dunia.rasanya time tu jugak mau nangis.rasa mcm dekat sangat ngan baby ni walaupun xpenah lagi nampak dia.dia lahir xcukup bulan,jadi mmg kena monitor ja.tapi sda namanya hospital labuan kan,harapan untuk baik tu nipis sekali.banyak sda kes hospital ni ngan family aku,kak ong lost her baby yang dia tunggu2 selama 8 tahun sebab doktor kat sana suruh dia balik eventho dia sda sakit2 mau beranak,last2 anak dia meninggal dalam perut.syahmi,my another anak buah.lahir normal,tapi lps kena monitor sumthing happend and eventho umur 4 tahun sda,sampai skang xboleh berjalan.mama cakap tyme dia kecil kena sumbat hos ja jadi urat saraf kat lelangit dia putus....

cukupla.kalo xdiingatkan kuasa Tuhan,memang ak akan sue hospital tu.banyak sda kes2 mcm ni dlm family ak.ntah doktor kelulusan yang low-class kali ya pigi hantar cni.yalah,kununnya Labuan ni kampung kan...
sedih.baby tu lahir 15 Ramadan tau.sama ngan ak,tula rasa sedih sangat.kak effa harap sangat yang baby dia bila besar akan jadi macam makcik dia.tapi nda kesampaian..

semoga Allah mencucuri rahmat kepada arwah.Al-Fatihah.

okla mau siap2 kan sahur.nanti updte lagi!:)

Aug 15, 2010

Sungkai

salam.

2 weeks left and I will be leaving to France.Setiap masa yang ada ni aku try peruntukkan untuk bersama dengan family:bermain2 dengan anak2 buah aku yang comel2 and gemuk2,bermanja2 dengan mama and babah,pegi berjaur sama nana pegi kedai,gaduh sama faris jugak.hoho.sedih tu sedih la jugak,terpaksa meninggalkan Labuan time2 posa ni.nda sempat beraya di Labuan lagi skali lagi tu..huhu.sabo jalah.

Tapi nda pa la kot,sebabnya ak masih dapat merasa suasana berbuka puasa(sungkai) beramai2 di rumah arwah nenek.slalunya,kami akan berkumpul di sana and makan ramai2.mmg bisingla dengan suara kami2 bercerita,bising sbb baby datang mengacaula,tapi best.nnt surely ak akan rindu suasana ni.

Nda lama lagi stat sekolah as senior di departement chimie tu.ak takut pasal stage(praktikal) ja.yang lennnya ak excited.nda sabar mau bersaing dengan orang lain,try utk berkawan dengan org2 french sbb tahun lps ak xla suka sgt bergaul sama drg.apa2 pun ak lagi excited sbb xlama lagi ak akan tinggalkan Bethune dan pergi ke tempat lain.orang len slalu kata,perempuan xbek sorang2 ja di satu2 tempat.tapi tahun depan,maybe ak xakan ikut nasihat tu.xsemestinya kena ada perempuan lain baru survive kan.yang pentingnya,ada kawan.kan?

this is my anak buah,tumpi aka seif.yang lagi seorang gambarnya di hp,malas mau pindahkan.hehe.waiting for another anak buah this nov^^

ok la itu saja.selamat berpuasa!^^

Jul 9, 2010

in Labuan.

salam.

Alhamdulillah.sampai jugak di Labuan hari isnin tu lepas seminggu di KL..well,kalo ak,ak lebih prefer Labuan dari KL.3 words to describe KL:sesak,sesak and SESAK! ouhh xpayahla crita lagi.yang pentingnya sda sampai Labuan tercenta~hee.

Apa yang berubahnya Labuan?
hurm.dari pemerhatian ak yang xseberapa ni kan..skang ni banyakla jugak macam bangunan yang sda dibina.shopping complex,ada Times Square Labuan,then ada hotel,dalam 3 buah gitu.then pasar sayur dia pun baru.banyakla jugak!tapi bila diperhatikan,tempat maksiatnya pun makin bertmbah.geram bha tengok pilak2(read:orang2 asing dari filipina or indon or mana2 jalah).sdalah gedik,seksi.kasi sakit mata saja ooo!mudah2anla nanti kamu kena tangkap polis.aminnnnn 10000000X

lepastu..kereta pun makin2 bertambah.jangan terkejut kalo di Lbuan yang kecil ni pun boleh jam.yalah,sini kereta murahkan.mmgla makin banyak kereta.tapi dun worry,walaupun gitu xakan punya kereta tu terjun dalam laut.opsss

ouh ya.rumah tngah renovate skang.so angan2 ak untuk menghias sendiri bilik ak tyme summer ni hancusss gitu ja.xpala.mudah2an kalo tahun depan dapat balik bolehlahh menghias2 bilik.excited!hee.



mbha tu ja kali.ntah teda critala.untuk sepa2 yang exam tu(oshn and saeema) chaiyok!nanti insyaAllah panjang umur kamu sampai malaysia sda kita jumpa k.untuk sepa2 yg baru stat sem tu,chaiyok jugak.jangan jeles org cuti ya.ngeh3.untuk yang bersummer2an skang ni,selamat bercuti!:)

Jun 26, 2010

so I'm going home.

salam.

kurang daripada 2 jam,aku akan tinggalkan Bethune and stay di hotel dekat ngan Charles de Gaulle airport.macam xcaya,tapi esok aku akan balik sda!doakan semuanya selamat,amin.


Jun 10, 2010

homesick.

and i can't stop crying.i wanna be there so badly.

Jun 2, 2010

hectic.

start minggu depan,jadual aku akan jadi makin hectic.
senin:exam TP(hate it.i'm in the first group who will pass the exam at 8 o'clock!)
selasa:TP je kot
rabu:presentation PPP.no!!!
khamis:exam orga(sangatlah best!)
jumaat:exam orale FG(dengan semua law pasal the worker's rights in France,i'm going to be crazy)

yang pastinya,minggu depannya kami ada 4 exams and kena hand in projet tutoree which is belum lgi di buat.hoho tres bien.

terkapai2.my soul is not here but i'm obliged to do so many things.*sigh*

May 31, 2010

Merekalah manusia yang kejam itu!

salam.

harini aku dikejutkan dengan satu berita yang menyedihkan.kapal yang membawa bantuan kemanusiaan kepada penduduk gaza diserang!konon2 kapal tersebut siap bawa senjata lagi.tapi kapal tu sudah dicek sebelum belayar and tiada pn senjata dalam tu.nampak sangat yang alasan drg tu memang alasan yang xboleh diterima pakai!masalahnya,diorang boleh ja cek kalo dulu betul ke x ada senjata dalam kapal tu tapi ni tiba2 g serang.kan?

marilah kita doakan untuk mereka.semoga semuanya akan selamat dan moga Allah membalas segala perbuatan kejam si laknatullah zionis!

May 30, 2010

I miss them.

these are the pictures that my cousin uploaded at FB.

        

 
gambar ni di ambil di kundasang tyme ak masih darjah 2.kami pigi round2 satu sabah.best sangat time ni.sekarang,many things have changed.but we're still family.so i'm saying this to you:I MISS U ALL SO MUCH!

2 weeks more and my cousin abang ayong will be getting married.Ak teda abang or kakak.tapi kazen2 aku ni lah tempat aku bermanja.surely aku akan sedih sebab ni lah kali ke-4 kazen aku kawin and i'm not there to share their happiness.

oh homesick plis go away!

May 24, 2010

vote for them!

salam.

xlama lagi MASAF(Malaysian Student Asso France kot) election 2010.so jom kita vote ABDUL HADI AZMAN as president and WAN ZAIREEN NISA YAHYA as vice president!
ABDUL HADI AZMAN as President

WAN ZAIREEN NISA YAHYA as Vice-President

May 23, 2010

i'm learning this myself.

salam.

this is my new kinda masterpiece.haha poyo.percubaan pertama knitting.ya tau xngam ngan cuaca yang tengah panas ni tapi xpala.hehe

bila difikirkan,aku rasa hampir suma yang ak suka buat waris dari mama aku.tyme kecil aku memang sda stat baca.time tu mama kumpul koleksi siri penyiasat berlima.about 30/40 books i think.so ak akan bt list yang mana ak bc smpila suma ak khatam.lepastu,kumpul setem.time tu ak tahun 5.lepastu tiba2 mama kasi buku setem dia.ada 1.n suma setem lama2 yuu.ak macam teruja.yalah setem mama lama2,then siap ada setem dari uk,jepun.n mana2 lagilah.setem tanah melayu yang bercop gambar queen elizabeth pn ada.sejak daritu,ak pn minatla kumpul.lepastu,cross stich.yang ni waris mama n mummy(my aunt).tapi menatang ni siyesly memerlukan kesabaran.bayangkan,aku ada buat cross stich gambar bunga rose dari tahun 6 and form 3 barulah ak dapat siapkan.maybe sbb ak sekolah asrama so bila balik memang xakan ingatla pasal cross stich ni.but ekceli aku rasa menjahit ni kinda best.macam knitting ni,nampak serabut la jgk.tapi bila nampak hasil dia rasa mcm teruja(bagi aku lah)

dia lebih kurang macam ni.rasanyalah.

huhuuu.xsabar bha sda ni mau balik.cepatla balik!huhu

May 19, 2010

random.

Amaran!sila jangan baca kalo xmau baca ak merepek.sekian*

salam.

skang ni kol 10 malam di france.baru ja lepas menunaikan solat maghrib berjemaah ngan nad.sekarang ni maghrib 9.40 malam,subuhnya 4.13 pagi.so bayangkan jalah betapa tabahnya kena bangun untuk isyak.macam aku la,xsanggup tunggu isyak sbb ak mmg jenis tdo awal.

eh ekceli bukan tu yang ak mau membebel.ntahla rasanya hati aku skang siyesly mau fire orang,hati aku rasa sakit,rasa kosong.tapi lepas solat tadi alhamdulillah xla sehebat tadi.aku tau ja napa:sebabnya hati aku ni,memang sudah lama menahan rasa,sudah lama bernanah2.aku memang xpandai mau marah orang.ya.lebih2 lagi kalo bukan ahli keluarga aku.sebab aku fikirkan apa perasaan dorang kalo aku marah dorang.tapi disebabkan 'kebaikan' aku tu,orang lain pulak pijak kepala.aku xkisah kena tegur,tapi sila tegur aku dengan berhikmah.xpayahla mau sindir2 sebab mungkin kamu sindir sebab mau aku jadi baik,tapi ekceli bila kamu bt macam tu,aku akan jadi lagi rebel dan objektif kamu xmungkin akan tercapai.memang aku kuat terasa.kuat berdendam jugak.tapi kelemahan aku,aku xbrani mengatakan apa yang aku rasa.sebab aku terlalu menjaga hati orang.

so kalo aku sda brani lawan balik tu,ktahuilah bahawasanya aku memang sda xtahanla tu.aku manusia jugak.sampai bila aku mau bersabar kan?
 
oke that's it for now.kena sambung revise untuk exam esok.and i'm still not stable.

May 14, 2010

oh spring,sila datang balik!

salam.

arini cuaca cantik.bangun2 tidur ja tadi matahari menyinar terang.hati pun menjerit kesukaan.uiceh.so dengan mood yang sangat baik itu aku pun mengajak nad pergi makan fluch di auchan.yang bestnya arini kan,aku rasa arini suma orang baik2 ja,senyum2 ja.contoh:

fes,tyme lepas bayar barang2 di auchan(supermarket) aku pun duduk2 la depan SFR(kedai henpon).kerusi tu berdepan ngan kaunter.ngam2 ada sorang baby ni.comel.pakai spek mata(aku pelik napa orang french ni suka kasi anak drg pki spek walaupum drg masih kecik lagi).eh.melalut.lepastu aku tryla senyum kat dia.yela ada ja budak2 yang sombong kan.xsnyum balik.tgk2 budak tu senyum balik.galak pulak tu.maybe sbb ada akak cun senyum kat dia kot opsss.lepas tu pandang2.aku pandang dia,mesti dia senyum.haha comel.lagi comel bila tengok lesung pipit dia yang dalam tu.nak buat cemanakan dik,orang ada lesung pipit ni mmg comel hahha:P

second,tyme mau mintak kerusi kat flunch.aku mls sbnrnya nak cakap ngan org french sbb malas mau bt ayat tettt.tapi td mcm terpksala jugak.kalo nda cemana si nad mau duduk.ngam2 td tu tyme kami makan lunch hour.ssh mau dapat tempat.so aku pn cakapla"kerusi ni xde org mau guna ka?" xsmpt mau smbg lagi..pakcik and makcik tu dengan senyuman manis diorang cakap"allez-y2"(sila2).aku macam.errrr.tapi lepas tu amek jela.tapi mcm terkesan la sbb ada org senyum kat aku.yela ada ja org french yang mcm terstuck bila tgk org pki tudung ni.eh.tapi tulah.bila org senyum,hati kita pn mcm rasa best ja.xgitu?

ekceli ada lagi.ntah arini ramai aku jumpa org yang senyum and baik.hehe.

harini i ada tetamu datang.eh mau crita ni.2 hari lepas,tiba2 trasa mau makan mee jawa.kalo dulu,tyme pegi miri mesti singgah di restaurant sebelah klinik dentiste aku makan mee jawa dia.siyesly,sodap!bari tais liur nganya.tpi blk2 tu tengok menu kena guna dagingla plak.so kensel.buat jalah nasi ayam.hoho.nasib bek ok,cumanya lada dia ja yang masin!hihi

sekadar hiasan ye.haha

so arini kiranya mau bt mee jawa leee.mudah2an jadi aminnnn.lapar plang tiba2.hahha jolap!

i mau buat mee jawa sarawak mcm ni.nyum2

okaila itu saja.lepas ni kena kemas2 rumah.karang kepisan drg meliat rumah i hho sorilah exagerate sket.till then,salam!


May 11, 2010

lari.

belakangan ni,rasa mau lari tu makin kuat.kerja berlambak,but i just don't care.

yes.i don't care.

May 9, 2010

LIKE it

Sekarang sda boleh LIKE. tgk kat bawah. suka Facebook! :)

May 1, 2010

betulkah kita sda dewasa?

xsangka umur sda 21 tahun.dulu tyme kecik2,mesti terfikir apa aku akan jadi bila sda besar nanti.haha yang lawaknya dulu aku pernah bercita-cita hendak menjadi orang gaji(mama sama babah terdiam bila aku bagitau dorang:P) and sekarang,alhamdulillah..dapat peluang belajar di overc yang xsemua orang dapat.di sni banyakkkkkkkk sngat yang ak sda dapat.pengalaman,ukhuwah,kasih sayang.eh?

memasak tu iA pass sda kali hehe.teringat dulu fes2 tyme datang france.tyme tu puasa.so xleh rasa makanan.so kami yang girls tours ni smngtla mau bt experiment kami yg fes,masak daging kari.oleh sbb fes tyme masak,xtaula mau letak kari tu berapa banyak,santan brapa byk and so on.skalinya..nah kau.pekat gila kari tu.siyes macam apa ja.haha lawakla.free ja kena gelakkan budak lelaki.hoho

lepas tu,merasa la jugak kesempitan wang yang sangat2.yalah dulu apa ja mau,cakap ja sama mama and babah.mau soto?novel?coklat?suma boleh.tapi time tu memang terdesak sampaikan korek duit tabung.ntahla.time tu macam sakai2 sket dapat duit so xtau lagi cemana mau uruskan duit.tapi lepas tu,merasa sda cemana susahnya xda duit aku tryla simpan2 duit.xbeli apa yg xperlu.sampaikan ada org komen aku ni semangat je lebih nk shopping,tapi xjgk bli2(oh yes u know who u are:p)

pengalaman tu mematangkan sebenarnya.tapi aku rasa perangai aku masih lagi mcm budak2.maybe dari segi yang berdikari tu ak rasa bolehla sda mau handle,tapi tu jalah.perangai masih lagi sot2.no wonder xkena approve.tett

okai itu saja.saja merepek2 sebelum mebuat report2 yang berlambak.and kena stdi jugak.

3 reports+2 exams untuk di stadi===saya akan jadi gila.ngeh3

oh lupa.hehe.mau ucapkan,
SELAMAT HARI JADI to my dearest brother FARIS HAMDI and to kak FANSURINA yang berada nunnnn di le havre tu.semga panjang umur,murah rezeki!

take care!:)


Apr 28, 2010

terkilan.

it's like that i'm not among them.

so what's the point being there?

siyesly mau mencarut sekarang.i'm emotionally perturbe,and i got des tas de trucs a reviser pour demain.damn.

Apr 27, 2010

mari layan ak merepek.

salam.
sebelum apa2,ada kawan aku dari UK minta aku tolong promotekan psl Indonesia Relief Mission.pasal derma2 lah,iA nanti baru tengok(nda ngam langsung g promote tp nda tengok hoho).sila klik sini

oh harini macam besa pegi sekolah.tapi yang bestnya kan,harini kan ada matahari.yalah taulah di malaysia dulu panas ja.kalo dulu ketawakan bila tengok orang putih ni sakai jumpa matahari,bha sekarang ko rasakan cemana syioknya bila jumpa matahari hoho.bila teda mood belajar,tengok bunga2 yang comel2 and cantik tu,terus semangat balik.

serabut sebenarnya.lusa exam chimie orga(organic chemistry) and aku belum lagi belajar.aish kalo di SMSL dulu bolehla blajar sehari sebelum exam.ani kan dihantam jua cematu kepisan kali aaa.ok2 harini saya akan menjadi poyo belajar ja hoho.harap2 ok nanti.doakan cigu nda kasi soklan merepek2 hahha:P

bha okla.gila sda.lalla.salam!


Apr 26, 2010

alhamdulillah^^

duit scholar sda masuk.bersyukur gila.hepi jangan cakap.bila dapat ja elaun satu ja aku pikir:SHOPPING.
wohoo.bahaya sungguh.so tadi balik2 kelas aku terus bukak akaun bank aku,pindahkan duit2 tu ke akaun simpanan.hampir separuh juga.tapi tetap jugak lebih sebenarnya.so untuk kurangkan nafsu shopping tu,pegilah mengusha tiket kapal terbang(yelah mahalkan xkanla suka2 ja mau bli hoho)

lagi satu kan,pelik jugak sebab walaupun siyesly mau shoppingkan,bila tgk harga tu berkiraa.xtaula napa.aish i dh jadi kedekut kee??huhu

ok back to work!uhuk3

Apr 25, 2010

luahan hati.

aku ingin sekali menjadi hebat seperti kamu

tapi aku xtau.semakin aku ingin mendapatkannya,semakin jauh ia meninggalkan ku

malah,aku pernah jua ingin melupakan cita-citaku yang pernah aku sematkan dalam jiwaku suatu waktu dahulu

meninggalkan sunnah terbesar Rasulullah,mencapai cita-cita terbesar sebagai seorang manusia.

tapi aku ditegur olehmu Ya Allah

dan sebagai hambamu yang lemah yang hanya mampu untuk taat padaMu,aku cuba untuk bangkit kembali

mengharapkan dengan ukhuwah yang ku bina bersama mereka,aku akan dapat berdiri kembali

ya benar,aku xdapat berdiri tanpa kamu sekalian walaupun kamu katakan jalan ini bukan untuk orang yang manja,bukan untuk yang cengeng

sesungguhnya walaupun jalan ini berliku dan payah,tapi aku sangat sayang untuk meninggalkannya.

walaupun aku katakan aku xpernah merasakan diriku ditarbiyah,tapi disinilah ak mendapat Islam yang sebenar.

doakan aku akan terus tsabat dalam jalanNya yang sebenar ini.Amin.



Apr 22, 2010

Sometimes,it's good to be ordinary than being extraordinary.

Bila dikelilingi orang-orang pandai,satu ja yang aku mau buat:lari dari situ.

contoh,time form 5,ditakdirkan aku masuk kelas paling pandai,5 sarjana.Bayangkan time prep malam suma orang kena senyap.and eventhough kelas len ada ja yang bising,tapi kelas tu siyesly senyap.sebabnya suma orang STUDY.aku bukanlah jenis orang yang suka study ja.aku suka bergosip,cerita2,gelak2,dengar walkman kuat2 and sambil tu study.macam tulah cara aku study.kalo xmemang xboleh la.cara aku mau lari dari suasana senyap tu:buat bising..slalu ja kena sound oleh prefects tapi buat dek jalah.sorilah.haha



tabiat tu masih lagi sama ngan sekarang.dulu lagilah power kot,sampaikan time spm kertas math tamb pun aku terpikir mau bawak masuk mp3 tu skali.ntah.same la macam sekarang.kalo senyap,tidur.bising,i loike.so tulah masalahnya kalo kelas.aku selalu ngantuk.sebab macam siyes2 kan.so solutionnya sekarang,try tu fokus apa cikgu tu cakap,kurangkan menulis.kiranya ganti apa yg cikgu cakap tu mcm music yang ak dengar,cuma bezanya aku xbercakap.hoho.

okai tamat sesi mengarut.

Apr 20, 2010

Older and older~

Alhamdulillah.

menjelang pukul 5 pagi waktu Malaysia 21 April@11 malam ni bertambahlah usia aku.yea,

HAPPY BIRTHDAY TO ME!!!:p

nothing special pun esok,siap ada exam lagi oke.tapi ucapan2 dari kawan2 di fb memang kasi hepi aku la.merci bcp!:)

harapnye lepasni makin matang dan makin rajin study la yee.hoho.

yang menghitung hari untuk balik Malaysia,
birthday girl kamo:P


Apr 5, 2010

of inai and kasut tumit tinggi berwarna oren

salam.

Harini easter day,public holiday.selalunya kalo public holiday kedai xbukak,tapi harini alhamdulillah kedai roti bukak,carrefour pon bukak.oleh sebab harini 'ter'bangun lambat,so aku bercadang untuk pergi ke kedai roti tu untuk beli roti then sambil makan time mau ke carrefour(ya mmg xsenonoh tp xpedulila hoho)

so membeli-belah la dengan senang hatinya.ambil ja apa2 yg mau makan hoho.then time bayar tu,tiba-tiba ada sorang nenek ni.ekceli kaunter yang ak tengah berbaris tu sebelah ngan rak letak roti.dia ambil roti tu,then tanya sambil tersenyum, "roti ni sedap ke ek?" aku just senyum jalah kan,xpenah makan pon roti tu.then dia pon letak balik roti tu,susun2 kasi mcm time dia ambil awl2 tadi.mau cerita ja,gaya dia susun tu nampak sangatlah comel and mengingatkan kepada arwah nenek ak.ntahla.ak rasa di cni ni,nenek2 and baby sangatttttlaa comel.kalo nenek and atok slalunya yang buatkan dorang come bila dorang dating sambil berpegangan tangan lagi walaupun sudah tua.kalo baby..jgn ckpla,geram tengok pipi dorang yang merah and chubby tu!

flash back:
dulu,bila sahaja outing dan balik bermalam,sebelum balik ke asrama,aku akan ke rumah arwah nenek,jumpa dia and salam dulu sebelum balik.di jadikan cerita,time tu balik bermalam.aku pulak xtau apa jadi terasa mau berinai la plak(kami panggil berpacar).ekceli kalo ikut peraturan sekolah xboleh pun tapi buat dek ja.iyolah,kawan2 suma pon pengawas hik3:P
so sebelum balik tu,macam besalah,jumpa arwah.tiba-tiba arwah cakap "tanganmu ni putih,lawa plang usulnya ko berpacar tu Nurul" and dia pun belek2 tangan aku.aku lak macam termalu la jugak.sebabnya tangan ak xla putih pun and ni fes tyme orang puji aku pakai inai cantik.sampai sekarang bila aku pakai inai aku akan ingat apa arwah cakap..


apa ceritanya dengan kasut tumit tinggi berwana oren tu pla?(pjgnya..lepas ni tulis kasut tinggi jalah hoho)
flash back 2:
kadang2 time balik bermalam,aku akan ke Miri untuk review ngan dentist.napa beriya2 nak buat braces smpi ke Miri?well,ni special case,so kena jugak specialiste yang rawat.dijadikan cerita,lepas review tu,selalunya mama,arwah auntie Run and aku akan jalan2 di shopping complex,tengok2 barang.tyme masuk kedai kasut Bata,kebiasaannya,aku akan pergi ke rak yang ada kasut tinggi and akan try yang mana ak berkenan(lipus).oh ya,time tu mau raya,so kiranya mau cari kasut raya.adala satu kasut tinggi ni,warna oren.cantik!so ak pun apa lagi,try lah kan,ngam la plak ngan kaki ni.suddenly arwah datang,"lawa plang ko pakai warna oren ni kakak" and aku,apa lagi terusla beli.hoho.tapi nda tau napa,time raya tu ak xpakai pun.ntah,rasa sayang mau pakai.tapi sekarang aku tau sda..sebabnya tu jalah kenangan ngan arwah yang boleh buat ak teringat balik ngan arwah..

so berdasarkan 2 cerita di atas:
aku sesuai ngan warna oren ka???? napa bukan pink??T.T

haha.ok end of the story.hee

p/s-cantik kan gambar tu?sori ah terkena sindrom mau kahwin hahha.macam tu la selalunya aku berinai,kalah pengantin:P
pp/s:tiba2 terasa mau berpacar plang hoho

Apr 3, 2010

2 months to go.

ya.memang sda gila.2 posts in 1 day?hehe kantoila sda teda keja.ni video time kak effa kahwin.macam ni rupanya bila kazen2 ak kahwin.bulan 6 ni plang abang ayong plang kahwin.just 2 minggu sebelum ak balik dari france.sedih.yalah.ni sda masuk kali ke-tiga kazen ak kawen tapi ak teda di sana untuk menyaksikan hari berbahagia diorang.betulla apa orang kata,u get what u choose.

video

do u know?

salam.i've found this on the fb.suka ati ja pegi amek kan.hoho.xpa2,sharing is caring:P
subhanallah.selama ni xtau pun apa maksud2 di sebalik garisan di telapak tangan kita.ke orang len dh tau?hehe.xkesahlah.mau kongsi jugak.selamat bercuti!



Apr 1, 2010

que le holidays begin~hee

salam.

harini ada exam chimie orga(kimia organik).alhamdulillah sebab boleh jawab tadi.ouh kalo suma orang sedar,arini april fool,orang peghancis sebut Poisson d'Avril(ikan bulan april).Di jadikan cerita tyme exam tadi,lepas jawab2 soklan tu,aku pun pergila ke soklan paling last.soklan dia pelik,xrasa pun boleh buat reaction chimique.tengok2 last2 tu cikgu tulis:Poisson d'Avril.ceit.senyum2 ja cikgu ni.aihhh terkena.

esok kelas sampai kol 4.tapi xpala,kelas ja.yang penting skang suda cuti.heeeee

Mar 31, 2010

new experience~

salam.

semenjak menjadi pelajar chemistry ni,banyakla jugak perkara yang berlaku time buat experiment

scene 1:
ni adalah experiment first dalam chimie analytique(analysis chemistry kot) iaitu neutralisation,reaction acide base.so tuangla solution NaOH dalam burette.tiba2,meja tu banjir.rupa2nya lupa tutup tap burette tu.nasib bek cikgu teda hik2.so selamba jalah ambil tisu and lap meja tu hoho

scene 2:
kejadian ni berlaku isnin lepas.experiment elektrik.ni experience first dapat tengok bobine tu berasap.ouh bestnya!tapi yang xbestnya cikgu marah(terus xsuka cikgu tu walaupun dia baik hoho):(

scene 3:
ni tyme buat eksperiment tadi.ouh ni time tuang asid ke dalam burette jugak.tapi time ni xtumpah secara ayunya,tapi tumpah ngan ganasnya.tuang nak cepatkan so asid tu pun melimpah ah bila tuang kat mulut dia.abis kena graf,meja suma terpercik2.kecut jugakla.dahla asid kuat,silap2 terhakis tangan(ok saya tau exagerate hoho)

tapi kalo nda buat salah,mesti xbestkan.kalo buat salah,ingat terus dan xakan buat lagi nanti.
sebenarnya mau cakap,aku ngantuk and penat sebab buat experiment tadi 4 jam and terpaksa berdiri lebih kurang 4 jam.sakit pinggang.tapi esok ada exam so terpksa tabah baca buku.huaaa




Mar 29, 2010

hari yang macam ais campur

salam.

hari ni banyak benda yang berlaku.

the bad thingnya:
kami telah menyebabkan bobine kat lab rosak and hampir2 IUT kebakaran!

yang sedang2:
-harini ada matahari balik walaupun sekejap ja^^
-jadual baru kena tampal.ouh buka sekolah nnt tarak TP.tapi ada controle(exam) info!aigooo

yang bestnya:
-semakin sayang hp baru~haha(poyo).sempena dengan reunion kami di Tours sabtu lepas tu,sempat la lagi pegi tukar hp baru.bukan xsayang hp lama,saaaynggggggggg sangat2 tapi dia asyik terstuck bila pakai.so xpala.tukar jalah baru.sda 2 tahun lebih sda pun pakai hp tu,mana xrosak.asyik2 terjatuh ja.uhuk3(hp baru pun baru tuka semalam suda jatuh 2 kali uhuk3)
-jumaat ni stat cuti!jeng jeng jeng
-yang paling hepinya yang buatkan ak tersenyum2 ja satu hari ni:RAHSIA :P

yang masih lagi menghitung hari.

Mar 25, 2010

is it true that we are one 'BIG' family?

kalo betul,kenapa xterasa pon ye?

sumtimes,I'm feeling like I'm not belong to this 'family'.I'm a part of them but I don't think that they even know or care my existence.sumetimes i wanted to go far away from all this.
believe it or not,it's VERY true.


Mar 24, 2010

counting days.

i don't have any mood to continue all this.i'm desperate to go home.


bukannya cikgu xbaik,kelas xbest,cumanya..ntah.mungkin memang jiwa ak xda sda disini.
yet,i'm trying my best here.walaupun sekarang ni study pun kurang sebab kalo study mesti berkhayal.hurm.so try untuk fokus di kelas jalah..


3 months to go.And i hate waiting..


Mar 13, 2010

=)

salam..


Alhamdulillah,sepanjang berada di France ni,semuanya ok ja.study insyaAllah ok,cuma kena lawan penyakit malas yang menjadi2 tu jalah(yelah xlama lagi dah nak balik malaysia mana xnya)


Sekarang di Labuan rumah tengah direnovate.rasa lawakla jugak bila tengok kegondolan dia.mudah-mudahan tyme balik nanti dia siap sda.bilik baru~hee


before

after

jaga diri!:)

Feb 12, 2010

spring or winter?

salam.

salji turun lagi di France.bulan 2 sda and theorically 21hb ni sda masuk spring.tapi mau spring kah tu kalo minggu ni suhu masih lagi di bawah paras beku,snow turun tiba2=>tensen selalu terbuat gaya ballet sebab kontrol dari jatuh ngehe

hurm.tanda bumi ni tua sda.kan?

cuti sda mula.memang ternanti-nantikan pun cuti ni.ntah.rasa sesak study.ahaks.kata dulu mau masuk ecole,tapi makin malas study ntah hape2.xpa2.lepas cuti ni kami akan banyak buat experiment ja,xbanyak blajar teori macam sem 1.mais qmeme,il faut bosser,jsuis pas super super excellente,careless adala.typical me~
hoping to naikkan moyenne this sem.kena bosser lagi(haih malas).allez!!!

oh yea,to cik amalina allen peter,ak harap ko bacalah blog ak ni aa hehe.selamat pengantin baru!!pecah rekod ko kahwin awal dalam batch kita.ni yang teringin mau ikut jejak langkah ko ni eheh

bha tu ja.busan bha ni.ari2 tunggu c makcik jipun oshn on9 nda jua on9.
oshn ak mau ckp sm ko ak rindu~huhu

jaga diri et bonnes vacances a tous!!!
salam:)

Feb 3, 2010

New semester

semester baru=xbanyak kelas=xbanyak exam=I LOVE NEW SEMESTER!:p

Jan 19, 2010

Al-Fatihah

Salam.

Baru sahaja menerima berita yang Kamal(my senior di SMSL n di France)meninggal dunia.
Masih lagi terkejut.Sungguh kematian ini sangat memberi tamparan yang besar kepada Dila.Napa?

->kita xtau bila kita mati.cukup sdakah amal-amal sbelum ni?rasanya hari2 pon bt dosa.huhu
->kita xtau mungkin tyme balik summer tulah kita akan balik dalam keadaan 'hidup' untuk berjumpaa dengan family kita.
->Sudah terlaksanakah tanggungjawab yang Allah kasi selama ni?Betul2 buat dengan ikhlas dan bersungguh-sungguh kah?
->Bagaimana dengan tanggungjawab kita dengan ibu bapa?selama hidup,pernahkah kita betul2 berbakti dengan drg?

Sungguh,kematian ini sangat memberi pengajaran kepada Dila.semalam,kami buat T&T.Dila yang menjadi MC,so it's me yang pilih ayat untuk ditadabburkan bersama.

ayatnya berbunyi:
Sesungguhnya di sisi Allah pengetahuan yang tepat tentang hari kiamat. Dan Dia lah jua yang menurunkan hujan, dan yang mengetahui dengan sebenar-benarnya tentang apa yang ada dalam rahim (ibu yang mengandung). Dan tiada seseorang pun yang betul mengetahui apa yang akan diusahakannya esok (sama ada baik atau jahat); dan tiada seorangpun yang dapat mengetahui di bumi negeri manakah ia akan mati. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Amat Meliputi pengetahuanNya(31:34)

Subhannallah,sekarang baru terasa betul2 rasa akan sense ayat tu bila Allah tunjukkan contoh di depan mata.Marilah sama2 kita sedekahkan Al-Fatihah kepada Allahyarham,semoga rohnya dicucuri rahmat.Amin.