Rennais 2013-2014

Rennais 2013-2014

Mar 31, 2011

benci

mau tahu apa yang ak benci sangat??? aku benci bila ada banyak sales dekat tenet tapi aku hesitate mahu beli sebab nanti takut size nda ngam and then kena tukar.which means akan ada kerja tambahanla,kena pegi pejabat pos and hantar balik dekat dorang.tapiiiiii baju2 dekat tenet ni lagi cantik and kebanyakannya xdak dekat kedai dia (yalah yang di kedai selalunya baju yang baru2 jak dorang letak) cuba tengok dekat bawah ni:

harga 19.99 euros

harga 15 euros


harga 12 euros

okeh itu baru dilemma baju.ni kasut plang :

harga 14.94 euros 

itu untuk benda2 yang ada size.kalo macam beg plang?banyak jak yang ak berkenan.tapi kadang2 dalam gambar nampak macam cantik,tapi bila dapat nampak macam beg murahan jak.quality xdak!

nampaknya kenala jugak pegi shopping sabtu ni.heeee

sumber gambar bajuhttp://www.cache-cache.fr/
sumber gambar kasuthttp://www.laredoute.fr/

Mar 30, 2011

une journée bien chargée,on dirait :)

salam.


xpaham tajuk di atas? haha saja jak minta puji.kalo mau tau maksudnya silalah rajin2kan jari jemari anda untuk gunakan google traduction yeee :p


kemarin memang busy.satu hari tu aku ada a kinda seminar pasal security (passport securité).best memang best.lagi2 bila ada demonstration pakaian keselamatan untuk bidang yang berbeza.security dalam domaine chemistry di France memang sangat dititikberatkan.sebab tulah France boleh diconsider antara negara yang memang ada security yang sangat ketat di negara2 eropah.kalo dulu sebelum fly bila akak2 cerita yang budak2 yang amek chemistry ada probability kena bukak tudung,aku nangis gila2.tapi alhamdulillah buat masa ni tiadala lagi aku kena sampai macamtu skali.cikgu2 pun paham jak yg ak lagi selesa bertudung.tapi bila masuk ke lab kena pakai tudung cotonla.(tapi ak selalu jak pakai tudung bawal tuh hehe).


hehe menarek kan?

Bila aku ikut seminar nih,baru aku tau napa xboleh pakai tudung yang xcoton.Ekceli,jenis kain yang kita pakai boleh menghasilkan api tau.kita perlukan 3 benda:


comburant: contohnya oksigen
combustible: apa2 yg boleh dibakar, sama ada dalam bentuk solide,gaz or liquide
energy : sama ada tenaga dalam bentuk haba (api) ,tenaga elektrostatik or tenaga elektrik etc.


jadi,bila pakai tudung yang xcoton tu,akan ada probability untuk ada kebakaran.cuba tengok video ni:



macam xcaya jakkan ? ekceli bila perempuan tu masuk ke dalam kereta,baju dia bergeser dengan tempat duduk,which produce energy electrostatic.and bila dia keluar,dia xpegang pintu tu pun and terus pegang pump minyak tu.so ion2 yang dia dapat lepas bergeser dengan tempat duduk tadi bertindak balas dengan ion pump tu.tulah sebabnya ada api.pelik,tapi benar.sebab tu la tyme isi minyak kita xkena suruh guna hp.sebab signal hp tu boleh memanaskan minyak kereta.and bila sampai satu tahap kereta kita boleh terbakar or meletup.donc voila sedikit perkongsian daripada aku yang xpandai mengexplain nih.eheh :p

lepastu petang tu pigi ke Paris.jumpa makcik aku aka mummy.beri malas jualah.train delay 15 minit .metro pun sama juga prob.sabaq jalah.bila jumpa makcik aku,aku pun bercerita la.


me: mummy,tadi kan dalam metro dila nampak jejaka ensem~~ baru lepas balik keraja kali,berkot2.sekali tingu ya bawa beg canal+ ni.ouh canal+ tu salah satu channel tv di france ni.eheh.kawannya pun hensem.tapi bila liat bercincin sda.melepaslaaa~~


mummy:tadi mummy pigi ke palace tu pun siuk2 eh meliat.memang sedap mata memandang eh laki2 di sini ni.hensem2~~


lepastu ketawa gedik2.ok ak tau sda dari mana kegedikan aku datang.hahaha lol


ok la mau masak dulu.petang ni ada kursus bulan sabit merah plang.hop hop hop!!

Mar 28, 2011

tekala~~

Salam.


tau x berapa kapasiti paru-paru kita?cuba teka.1L?10 L?100 L?


hee.jawapannya 5 L!! so sekarang cuba teka berapa liter udara per jam yang kita hirup bila kita buat kerja2 yang berat?(contohnya bersenam,berlari)


jawapannya : 2000 L per jam!! banyakkan? so ertinya dalam 1 saat kita hirup 0.5 L udara.bayangkan kita minum 500 ml air mineral di bawah ni dalam masa 1 saat. macam nda tercapai akalkan?




Tapi apa jadi kalo kita hirup dinitrogen ( N2) ?


It only tooks us 10 seconds to die.jawapannya senang aja,sebab dinitrogen ni toxic.


Tapi bila kita tengok composition udara, kita ada:


21 % : dioxygen (O2)
78 % : dinitrogen (N2)
1 %   : lain-lain gaz


apa jadi kalo udara kita ni 100 % dinitrogen? memang nda hiduplah kita.


kenapa eventhough percentage dinitrogen lagi tinggi dari dioxygen kita masih boleh hidup? Ntah,aku pun teda jawapan untuk itu.


Besar sungguh kuasa Allah,kan? :) 





Mar 26, 2011

a journey.

Salam.

scene 1:first train (Béthune-Lens-Arras-Paris)
tempat duduk 38 gerabak 3.Ala 38 tu ada orangla duduk.dahtu duduk terbalik dari arah train lagi tu.pigi duduk tempat duduk nilah.54 and 55.boleh tengok pemandangan.hehe.

sampai2 Arras...tiba2 ramai orang naik train.penuh kut gerabak tu.dalam hati cakap "pesal awal gila dorang weekend?baru kul 3 lebih petang kuts uhuk3" .Tiba2 ada pasangan ni datang.

Pakcik A: 54 et 55.

Alamak! ada orangla!terpaksala tukar tempat duduk ni.uhuk3

me:Désolée.(sambil tersenyum kaver hehe)

Makcik A: Excuse-nous de vous déranger (sambil tersenyum manis)

me:c'est pas grave :)

and in the end ak duduk jugak di tempat duduk aku.tapi bila pikir,patutnya ak yang mintak maaf gila2 sebab duduk di tempat duduk dorang.ni dorang lak minta maaf.bagus betul kan?

Désolée : I'm sorry
Excuse-nous de vous déranger : We apologize for disturbing you.
C'est pas grave: It's okay

Scene 2:second train (Paris Austerlitz-Les Aubrais-Blois)
train ni xdak tempat duduk macam train first tadi.so kena berebut tempat.nasib bek ak datang awal.so lehla ak duduk dekat satu bilik yang boleh muatkan 8 orang.teman ak dalam journey tu?
2 orang pakcik yang pakai baju kerja duk depan aku
makcik yang duduk di  tepi aku
sorang pakcik ni yang baik and peramah
and sorang lagi pakcik ngan 2 orang anak2 dia yang xpandai dok diam


tiba2 pakcik depan aku ni tanya:

pakcik A:where are you going?

me: Blois (ni pehal plang speaking english dengan aku nih?ouh ni mesti dia pikir ak xcakap french ni).

pakcik baik hati : mais vous parlez français non?

me: hehe oui.

pakcik: Why didn't you tell me earlier? (sambil ketawa2). and tiba2 suasana jadi sangat warm :)

and sepanjang perjalanan tu xpandai sunyi.dengan 2 orang budak2 tu yang xpandai dok diam,sorang tu suka main pintu sampaikan aku ngan makcik sebelah tu stress takut tangan dia terkepit,yang sorang lagi tu sukala berenang atas lantai.adoila!

ada satu tyme tu,budak tu bercerita:

le robot seune est très mésant lui.and bla bla bla

ak dengan makcik sebelah tu gelak jak.sebab dia bercerita tu pelat.seune tu spatutnya jeune,mésant tu méchant.

and I could say that this is one of the best journey in my life! :)

mais vous parlez français non? :but I suppose that you speak french?
oui :yes
le robot seune est très mésant lui : the yellow robot is so bad

Mar 25, 2011

tadaaaaa~~

nah aku jumpa ni video dekat utube.lagu jiwang urang kena kasi tinggal dalam bahasa sabah. most of the lyrics may represent my feelings in the past,but not now.Tapi bila pikir2 tu pedih jua la.xpa.hidup xselamanya indah,but we have to be strong !!hoyeah! enjoy kamu2 :)




Spring

Spring is here!! 




best! jum kita merayau! destinasi kali ni: Blois ~~ moga2 perjalanan solo aku yang ke n-ième kali ni selamat aja.heee bon weekend! :)

Segmen 50 Bloglist Blogger Bersama Aim Dan Mia


Salam. Makcik Farahan tag ak untuk buat segment ni.ikot jakla memandangkan aku pun nda tau mau buat apa pagi  ni :p Kalo mau tau syarat2 dia suma silalah klik dekat gambar di atas yee :)


Untuk orang yang ak mau tag, ak tag cik Farahan la :p


Orangnya happy go lucky , so kalo kamu2 baca blog dia mesti tersenyum punyala! hepi jak baca blog dia.Dia  crita macam2 dalam blog dia , so memang xbusan kalo baca.so apa lagi? jum serang!!! hee


okies xtau sda mau cakap apa.(nyit ak tolong promote blog ko balik hahha) 

Mar 23, 2011

rindunya detik itu..

Salam.


agak busan harini.malas mau practice untuk soutenance isuk.so tangan pun gatal2 buka fs.lama sda nda buka.berhabuk!


tyme pigi menyibuk2 dlm group FP8 tu, ak terjumpa ni:

Pengarah: Bibah

President: Soixante et un

Vice-President: Soixante deux

Pak Imam Angouleme: Bucks

Pak Imam Tours: Zul

Official Logo & Batch's official anthem: Any suggestions?? Ape lagu dan logo yang betul2 melambangkan batch kita?

Official Mascot: http://photos.friendster.com/photos/10/55/1755501/877647080l .jpg

Lain-lain??



(sengal.brabis ak gelak.sepalah bibah ni.encik BIB rupanya.lol)


lepastu ada lagi makhluk yang bertuah ni tulis:


naqib: rafeq
naqibah: nad
chef: amin
hiburan: ipeyn n che' wer
guru bhsa: dla(labuan) n angosh(klate)
guru tarian: mlat



haha.kureng.adaka ak jadi cikgu bahasa labuan.sengal!! aku rindu weii tyme kita dekat intec dulu.suma pun gila2.nda taula napa skang ni suma orang mcm diam suda :(




kalaulah masa dapat diputar..

Mar 22, 2011

great song!



Sur l’oreiller une larme
Dans mon souvenir un drame
Tout ce qu’il m’a laissé
Un pas que l’on croit entendre
Une voix que l’on veut surprendre
Tout ça c’est du, du passé

[Refrain]
J’m’en fous
J’ai pas besoin de toi
Pas besoin de tes bras
Ton image reflète ce que j’aime pas
Quelque soit les recours
Les appels au secours
Surtout ne te retourne pas
Cours cours loin
Le chemin est long
Avant qu’une autre te prenne la main
Ensorcelée ces soirs,
Je continue à y croire
A lui, à nous
Un bout de tissu parfumé
Le temps ne l’a pas enlevé
De ça, de moi, de tout
J’m’en fous
[Refrain] x2
Avant qu’une autre te prenne la main (x2)

me too.j'ai pas besoin de toi.just get out from my mind, ok???

Mar 21, 2011

Rahsia orang yang lahir bulan Ramadhan

Anda baik, pendiam dan suka merendah diri. (baik?ni no komen.pendiam ya.merendah diri tu xtaula plak><)


Anda tidak angkuh kepada teman-teman yang dikenali. (napa mau angkuh dengan kawan? kcualila kalo dia cari pasal dengan aku hak3)


Anda tidak suka menonjolkan diri.(ya mimang.ak lgi suka mcmni.hee)


Kehidupan anda selalu selamat.(aminnnnnn)




sumber:http://sun3tpini.blogspot.com/2010/08/rahsia-orang-yang-lahir-bulan-ramadhan.html


cakap pasal bulan ramadhan ni kan,ak baru teringat ak belum abis ganti posa lagi.huaaaaaaa

Mar 19, 2011

ouh mau balik.

yaa ini lah kerja aku.mengupdate blog.dulu bila banyak kelas minta pujila mau cuti suma2.skang bila kan abis sda kelas mula la minta puji busan2 sana.siyesly anda sangat getek!!


harini cantik tau.aku bangun pagi tadi sudah plan mau buat apa.agenda harini shud be shopping + projek buat karipap.tapi lepas kol mama,dengar mama crita2 pasal dia busy bersihkan rumah,terus ak mau trasa mau menggeds di blog plang.best sebab rumah sda siap,tapi macam sedih la jugak sebab banyak sangat memori aku di rumah dulu tu.yang manis,yang pahit.kamu mau apa?meh ak cerita.ak xda kerja ni.heee


yang manis
cerita ni berlaku time ak tahun 6.kami cousin2 memang tengah gila mau berbasikal time tu.tapi ak xdak basikal.selalu pinjam basikal orang jak.satu hari lepas abis exam upsr:


babah: kakak bukalah pintu rumah.nah kunci
me: mbha.


bila bukak2,tada!!!!! sebuah basikal yang sangat cantik yang memang ak idam2kan berada di depan mata.siyes hepi gila time tu!siyes!


yang pahit
yang ni plang time ak kecik.time tu umur around 6 and nana 4 tahun.kami dulu kalo lepas makan tengah hari kena kurung tau.boleh keluar main kul 4 setengah and ke atas.time tu time posa and mau dekat raya.bila raya,family aunty la (her siblings yang xmasuk islam lagi ) akan datang ke rumah dia and selalunya kami akan beraya sama2.ak tengah excited time tu.yalah ramai jugak budak2 yang datang.and dengar2nya jennifer anak makcik helen yang kawin orang holland tu datang jugak.mesti lawa.so dengan semangatnya aku try untuk mencuba membuka pintu tapi nda dapat.oleh sebab aku geram,aku tulis macam nota kecik untuk mama aku:


kami main luar.mama jahat

and yeah.finally dapatla jugak kami pegi mrayau dekat luar.tiba2 dengar suara mama berteriak panggil kami pulang.and yes,bila balik tu memang abis kena hanger! (padan muka lawan lagi cakap orang tua hee)

nilah jennifer yang ak semangat sangat mau jumpa dulu tu.skang sda jadi model estee lauder

apa2 pun.life must go on.rumah baru pun best jugak.hee

dulu

sekarang (gambar 3 bulan lepas)

okies jum shopping! :D

dedicated untuk cik herwana tersayang~~

Selamat Hari Jadi Her!!!!!
thanks sebab jadi kawan ak time2 ak xpandai cari kawan dulu! hee frens forever!










tadi tyme mengurik2 gambar kita di smsl,aku terjumpa video di kelas tyme prep.prep pun bukannya blajar,pigi skodeng edwin plang!! hahha rindunya ak sama prep wei! ak xpenah kasi tingu vid ni tapi sbb ko besday arini so kasi ko tingula :p

video

be hepi always okies! and jadila cigu yang baik.nanti ak hantar anakku study arah cikgu herwana.hahahha :p

Mar 17, 2011

mau ikut!!!

Have you ever dream about having an ideal holiday? Contohnya macam:

Lunch di Tour Eiffel,
tinggal di Hyatt Regency,
pegi mana2 pun naik transport yang disediakan,then from Paris to London you just have to take the plane and doesn't have to take the longggg journey by train.



Shoooooottt.Siyes ak mau.Well,benda2 alah tu ak xakan experience pun,tapi makcik aku.She will be coming to Paris in less than 2 weeks for work and benda yang ak mention di atas tu dia akan dapat.sumanya fully paid by company.jelesss. Mau jugaaaaaaa!! :(

and mama baru kestau tadi that she and nana will be going to China.shootttt skali lagi.ikut pakej 2000+ boleh tinggal di hotel 4 bintang , boleh lawat2 tempat and paling penting boleh shopping puas2.argghhhhhh.napa orang kasi jeles2 ni?? mau pigi jua jalan~~~ napala ada stage.kalo x kemana2 ntah ak jalan.nasib bek ada games jugak kan time cuti tu.leh jalan2! wewwe

eh tadi dengar suara irfan aka c gigi arnab.sian ya nangis.nanti balik abisla ko auntie dila pirik2!!

 ni namanya c bida.harap maklum.
  
ps-sorry banyak plang cakap BI. semangat untuk exam BI tadi xilang lagi.cewah!

Mar 16, 2011

is this true?

Andainya lelaki tahu..Apabila seorang perempuan jatuh cinta,lelaki itu tidak semestinya punya segalanya tetapi lelaki itu adalah segalanya di hatinya

  
Andainya lelaki tahu..Apabila seorang perempuan itu mengalirkan air mata, itu bukan bermakna dia lemah, tetapi dia sedang mencari kekuatan untuk terus tabah menyintai lelaki itu.

  
Andainya lelaki tahu..Apabila seorang perempuan marah, memang dia tidak mampu mengawal perasaannya tapi percayalah, itulah maknanya dia sangat mengambil berat dan menyayangi lelaki itu. Lihat saja pasangan yang baru bercinta, mereka jarang bergaduh. Tetapi percayalah semakin bertambah sayang mereka pada seseorang, semakin pula banyak pertelingkahan yang berlaku.

  
Andainya lelaki tahu..Apabila perempuan bercakap banyak, dia tidak pernah bermaksud untuk membuat anda rimas, tapi dia mahu lelaki mengenalinya dengan lebih dekat.

  
Andainya lelaki tahu..Apabila perempuan berkata dia mahu anda berubah, itu bukan bermakna dia tidak mahu menerima anda seadanya, tetapi dia mahu menjadikan anda lebih baik, bukan untuk dirinya, tetapi untuk masa depan anda.

  
Andai lelaki tahu..Apabila perempuan cemburu dan tidak percayakan anda, bukan bermakna dia tidak sayang..tetapi dia terlalu sayangkan anda dan masih mengangap anda anak kecil yang masih memerlukan sepenuh perhatian. Kadang2 dia terlalu risau sekiranya terlalu percaya, anda akan mengkhianati kepercayaan yang diberi. Naluri keibuannya sangat kuat. Dia hanya mahukan yang terbaik untuk anda.
  

Andai lelaki tahu..Apabila perempuan merajuk, jangan kata dia mengada-ngada. Dia bukannya mahu dipujuk dengan wang ringgit atau hadiah sedozen, tetapi cukup dengan perhatian yang boleh buat perempuan rasa dihargai
  

.Andai lelaki tahu..Apabila perempuan jarang mengatakan ‘i love u’, itu tidak bermaksud dia tidak menyintai tetapi dia mahu lelaki itu merasai sendiri cintanya, bukan hanya hadir dari kata-kata tetapi juga melalui bahasa tubuhnya
  

.Andai lelaki tahu..Apabila perempuan kata dia rindu sama kamu, dia benar-benar maksudkannya. Apabila berjauhan, bayanganmu akan sentiasa bermain di mata
  

.Andai lelaki tahu..Apabila perempuan kata lelaki lain itu lebih baik dari kamu, jangan percaya kata-katanya kerana dia hanya mahu menguji kamu. Dia mahu melihat sejauh mana kamu sanggup menjadi yang terbaik di matanya. Walaupun sebenarnya memang kamulah yang terbaik di hatinya. Selagi dia dengan kamu, percayalah, walaupun perempuan menganggap masih ramai lagi yang lebih baik di matanya tetapi di hatinya, kamu tetap yang terbaik

  
.Andai lelaki tahu..Apabila perempuan menjadi degil, dia bukan bermaksud untuk menjadi degil tapi dia mahu melihat sejauh mana lelaki itu mampu bersabar dengan kerenahnya. Percayalah, hati perempuan itu sangat lembut. Andai kena caranya, jangan terkejut kalau akhirnya dia menukar fikirannya dalam masa sesaat.
  

Andai lelaki tahu..Apabila perempuan berkata, “tolong tinggalkan saya!”, dia tidak bermaksud menyuruh anda pergi selamanya. Dia hanya mahu menenangkan fikirannya sebentar saja. Apabila dia kembali tenang, percayalah dia akan mencari anda semula. Itu tandanya dia benar-benar menyintai anda. Perempuan sukar untuk mengawal perasaan. Dia terlalu emosional. Tapi dialah yang paling menyayangi anda dan sangat sensitif dengan perubahan pada diri anda.
  

Andai lelaki tahu..Sememangnya Allah menciptakan lelaki dan perempuan itu dengan perbezaan yang tersendiri. Tetapi sekiranya mereka saling memahami, mereka akan saling melengkapi dan menyempurnakan . Perempuan itu diciptakan oleh Allah indah sekali. Di sebalik air matanya, tersimpan seribu satu kekuatan yang bakal menjadikan seorang lelaki itu merasa selamat bersamanya. Biarpun zahirnya perempuan itu tampak lemah tapi dia punya kekuatan tersendiri yang bisa menggoncang dunia dan mungkin bisa pula membuat lelaki menjadi lemah kerananya. Jadi hargailah kehadiran seorang perempuan dalam hidup anda kerana dia didatangkan bukan dengan kelemahan sahaja tetapi dia juga ada kekuatan untuk menyongkong anda dan membuatkan hidup anda lebih sempurna. Dialah yang bakal menjadi perempuan bekerjaya, isteri juga ibu yang terbaik untuk anak2 anda. 


 jumpa dekat facebook orang.sweetla hahha. malasnya mau study BI untuk esokkkkkk!

homesick.









 aaaaa.rindu c irfannnnnn

terlepas!

Salam.

sekarang sda kol 6h47 pagi di France.kiranya sda sejamla subuh masuk.Tapi ak geram! sebab ak mau posa arini tapi ak xterbangun.huaaaaaaa.sda set jam.kol 5h10 and yg lagi satu 5h15.ak sedar jak ak ttp alarm.then kunun mau tdur balik.skali bangun nah kauuuu 5h57 sda~~ (patutla tyme tdoq balik tu mimpi pelek2 huhu)

itu satu.semalam kitaorang habis klas kol 3 setengah petang.ekceli habis kol 5 setengah tapi cigu cakap dia ada hal.so nanti baru ganti balik.ok bila dengar tu banyakkk la aku plan mau buat.salah satunya mau study fizik untuk exam jumaat ni.tapi macam besalah aku.berjaur jaklaaaaa.bila kol 10 malam baru sedar mau cari buku( tu pun sebab ak asyik fikir merepek2 so ak xboleh tdur).jadila nota fizik aku tu bed time story aku ( skill macam xbesak ja :p) and bila ak bangun,tu diaaaa.nota ak penyek2 !!!! adui apala ak buat.kalo orang tingu mesti dia kata ak ni terlebih study (kununnnnnn hahhaha)

eh aku skang jadi distributor Herbalfe la. hahahha kunun~~ ekceli aku mau beli produk dia tapi amah cakap kalo mau dapat 25% discount kena daftar jadi ahli.so aku pun daftarla.bila tengok2,eh ak jadi distributorla (sori aku memang sakai fes tyme ni join benda alah macam ni hehe) tapi procedur di france ni pelek sket.kalo mau beli produk kena jadi distributor france.macam besalah France, complicated.macam xbesak.nasib baik ada kawan yang ak baru kenal di Besac tolong ak explain suma2.wahhh terharu.nama dia pun Dilla.suke2.jarang bha jumpa orang nama dila ni.atu tah sakai dikit:D

harini kelas suma pun subject yang ak berkhayal2 jak (suka hatinyaaa) ada BI(dorang cakap ada exam arini di Lab.suma pun glabah2.ak plak cakap "aku peduli apa" ).then ada math.dengan rotation dia,gradient,divergence dia,sumpahhhh ak xpaham.memang ak xakan masuk ecole la tahun depan.then last but not least,FG. kalo aku buat muka nyampah lagi karang masuk kelas rasa2nya ak kena attack atau x oleh "teman2" french ak yang ak sayangi tuh? wewewe

ok mau sarapan dulu!tata

Mar 15, 2011

contradictoire

tadi time makan tengah hari:

A: Nurul FG haritu korang buat apa?

me: hurmm.. xingat.ouh ya kitaorg tulis surat then dari sana kita kaji personality dari tulisan~kita

B: macam stupid ja

me: haah memang pun (muka nyampah)

A and B: (gelak2)

A: sukala cara ko cakap "haah" tu.tapikan boleh x stop cakap macam orang french ni bodoh?

me: (laa ak xkata pun orang french bodoh. apa yang kita buat tu yang rasanya xda guna pun)

mengong mengong. haih apa2 jaklaaaa labu~~

Mar 14, 2011

Antara dua

salam.

skang nikan kan,orang sibuk cakap pasal Grenoble Games(GG) and Masaf Games(MG).yolah,tarikh dua2 event tu dekat2.MG stat 16 April,GG stat 22hb.apa nda orang dilemma mau pigi mana.aku pun dilemma jugak.time dua2 event tu ak tengah stage(praktikal). tapi memang ak plan pegi mrayau pun tyme weekend.so nda kisah sangat.heee


mau pegi GG sebab:
-sebab tiba2 teringin mau main pingpong
-ada permainan tradisional la!
-sebab international,so boleh berkenalan ngan student overc len
-sebab boleh cuci mata org main basket? (ak lama sda nda buat ni.dulu slalu usha edwin men basket hak3)
-sebab kalo ak busan boleh ak pegi shopping weee

tapi...
-kalo mau main pingpong kena ada team.ala malasla kalo macamtu!
-tiket mahai.ak pikir 50-80 euros ja.skali tingguuuu duii 100+ euros. kalo nda boleh ja
-teda kawan mau pigi
-sda pernah pigi grenoble banyak kali


mau juga pigi masaf games sebab:
-sebab nda penah pigi Toulon lagi.tingu ada cable car jugak.mau mrasa la
-sebab ramai fp8 gurls yang pigi.boleh menggediks! :)
-sebab ada bowling!
-sebab mau tingu laut~~

tapiii
-tiket mahal gila kuts! ok kalo tingu map memang patutla dia mahal.dari atas france sampai ke bawah france.dalam 1000+ km.mestila mahai kan?huhu
-malas mau travel jauh2.pigi sana pun dalam 6-8 jam en moyenne.pa ak mau bt dkl tren la?
-cek2 tiket kapal terbang ada jak.tapi convert2 pun sama jua.lst2 mmg kena jua nek tren

so.terpaksala ak buat decision mau pigi mana.kalo ikutkan hati,dua2 pun ak pegi.semalam siap tanya ajk GG lagi psl GG.(semangat) tapi last2 ak decide mau pgi MG sebab byk kawan yg pigi sana.so melepaslaaaa hajat ak untuk berpingpong and main gem tradisional tahun ni~~men bowling pun jadiklee

last but not least, video promotion untuk dua2 event:

MASAF GAMES


GRENOBLE GAMES


suma yang di atas tu pandangan aku jak.harap teda yang berkecil hati.selamat bersukan! :)
xda kelas xda kelas.wewewe

Mar 13, 2011

mari belajar bahasa kedayan

Kedayan adalah satu bangsa atau kaum etnik yang terdapat di Pulau Borneo terutama di Sabah, Sarawak,Wilayah Persekutuan Labuan Dan Negara Brunei Darul Salam.Kaum etnik ini banyak bermastautin di sekitar utara Sarawak, selatan Sabah, Wilayah Persekutuan Labuan dan Negara Brunei , seolah-olah kaum etnik ini berpusat di Negara Brunei atau di sekitarnya.

  • Abung - Rebung
  • Adio - Radio
  • Aing - Air - Aie
  • Ajai - Dagu - Jagu
  • Ajin - Rajin
  • Aku' - Aku, saya - Kamek
  • Ambi - Ambil - Ambi
  • Ambong - Sombong
  • Ambuk - Kera , monyet - Kera
  • Ambut - Rambut
  • Ampas - Pukul
  • Ampat - Empat
  • Anam - Enam
  • Angus - Gigit (buah)
  • Anik - Ini - Tok
  • Antai - Rantai
  • Antaie - Tadi
  • Atuk - Itu - Ya



huhu.homesick.

Marry me!

Perhatian:entry ini xda pengajaran pun.saja cerita2.

Suatu hari time kelas:

A: Nurul,ayah kamu kerja kat company minyak kan?

me: yep.napa?

A: Oh sebab tu lah family boleh datang sini.sebab kamu kaya.

me: err.xdala.

A: Oh Nurul, marry me!

me: (terkedu jap). no.never.stop being materialistic.

A: (gelak2)

B: why? sebab dia bukan muslim?

me: tu fes reason.satu lagi,dia bukan Malaysian.

A: mesti kamu cari lelaki yang kaya2 macam bapa kamu juga kan?

me: kaya bukan ukuran.yang pentingnya that guy must win my respect first because duit bila2 masa pun boleh cari.asalkan usaha.

kaya.bukan boleh kasi bahagia.duit tu boleh dicari.asalkan usaha.dulu time mama sama babah kahwin pun,babah bukannya kaya pun.babah selalu cerita,time kecik2,hidup dorang susah.oleh sebab babah anak kedua dari 12 adik-beradik,kiranya babah memang kena buat banyak benda untuk adik2 dia.pagi2 pegi sekolah jalan kaki.then kena dayung sampan.balik sekolah tengah hari tolong amekkan air.bukannya dekat.jauh.tapi hari2 babah pegi tolong nenek.petang tu pegi main sepak takraw dengan kawan2.then maghrib tu mengaji.lepas makan solat suma study.bukan study macam kita ni.dulu study pakai lampu minyak tu jak.selalunya babah study sampai kul 1 pagi sebab tunggu datuk balik dari kerja.then kena bangun awal lagi macam besa sebab sekolah jauh.kalo sekarang ni memang kena bestla pegi sekolah pun naik land cruiser,xpun nek yaris.tapi apa yang ak kagum,walaupun hidup macamtu babah masih boleh cemerlang.and akhirnya babah sampai ke tahap ni.sebab apa?sebab usaha.hidup memang mencabar.tapi kalo xda problem ndak thrill lah,kan?

ak selalu ingatkan diri aku; walau apa pun jadi,stay strong.kalo xda semangat pun,plis,stay strong untuk masa depan anak2 ko nanti(tu pun kalo ada rezeki and jodoh.suma terletak di tangan Tuhan).maybe it sounds ridiculous tapi hakikatnya benda tu yang membuatkan ak kuat.walaupun kadang2 tu hati ak menangis.or macam tadi bila naik tren balik béthune ak asyik nangis ja.macam budak2 jak.heh.

apa2 pun.aku akan selalu ingat pesan mama:
" jangan fikir pasal benda lain.ingat dulu pasal pelajaran.kalo pasal jodoh tu,Allah sudah aturkan semuanya.xpayah pening2 mau pikir"

ya.benda pasal jodoh2 ni rasanya macam taboo sda untuk ak.kadang2 ak rasa macam mau kapel balik,tapi bila pikir kapel ni menyusahkan,trus ak pikir baik cari laki jak trus.tapi tu pun bukan senang mau cari lelaki yang boleh ak respect and yang boleh ak percaya untuk serahkan hidup aku pada dia.complicated?kalo ikutkan kriteria ak tu memang ak xkahwin la.aaahh.apa2la.xdapat kawin amek anak angkat.apa susah.

okla.dah puas nangis2 suma.and thanks dengar ak "yang tengah xbrapa baik mood" ni bercerita.salam.

Mar 5, 2011

kenangan.

salam.

harini hari sabtu.weekend.tapi banyaaaakkkkk kerja mau buat.(ni pigi mrayau jap:p) tadi kemas dapur.sjam lebih baru siap.banyak nak kena sental lepas 2 bulan xbersihkan dapur.hehe :D

tadi dengar lagu sambil2 dengar lagu melayu.ak xtaula napa,kalo pagi2 mula la jiwang2 layan blues.so tadi ter'dengar' la lagu ak tyme ak muda2 dulu.cewah.then trusla teringat kisah2 di sebaliknya :p

first song: 






nilah lagu tyme dinner fivers di waterfront aritu.ekceli tyme tu kami kena buat persembahan depan cikgu nyanyi lagu ni.tapi ak ngan sepa ntah(sori ak xingat) sibuk pegi ambil seafood dekat luar.biasalah sakai sket makan di hotel mahal2 ni.buffet kan.memang suma mau di makan.tyme masuk2 suma org sda di stage.nyanyi lagu ni.tapi best jugak eskep.hehe




lepastu lagu ni:



what so special about this song? well tyme lagu ni femes tyme nilah ak pegi mendaftar di INTEC.tyme tu first tyme jumpa responsable kitaorg (orang yang jaga budak2 french program).so tunggu di luar bilik la..budak2 pompuan duduk2 di bawah 1 pondok,budak laki kat sebelah.lepastu,adala budak laki kat sebelah tu nyanyi lagu ni.ak pun xtau napa ak boleh ingat tapi ntah.walaupun tyme tu rasa macam ackward sebab xkenal sangat (and ak bukan jenis kawan sangat dengan budak laki pun dulu huhu),tapi still rasa mcm best.pelikkan? :)

last but not least:



kalo budak2 fp8 mesti ingat lagu ni.hik3.xmaula crita.biarla jadi rahsia :p

mbhaaaaaa nanti la lagi ak merepek2 lagi.mau pigi bank sama pigi shopping di carrefour.babaiiii

p/s-skang ni sindrom ak mau melipus makin menjadi2.kunun kemarinkan berpacar(read:berinai bukan berdating!!!) tapi last2 nda jadi.tingu movie pun teda yang best aih

Mar 4, 2011

here I am again :p

cuba tengok ni:




comelkannnnnnn????????? tadi melintas satu kedai kasut ni.siyesss comel n cantik kasut baby kat sana.nanti sebelum balik mau angkutla 1 wewewewe

tu jak pun.xda apa pun yg penting :p